RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Ziroli - F9F Panther

<< < (54/96) > >>

miša2002:
Prelet sa spuštenim flapsovima i uvučenim trapom ?, pa zato sam i rekao max dva kanala za sve: na jednom kanalu je "sekvencer", a na drugom flapsovi, tako da njima možeš nezavisno upravljati! Znači, kanal za flapsove radi samo za flapsove, a drugi je programiran (malo dodatne elektronike u modelu) ...
Šesdesetih godina, sad već, prošlog veka, sami smo pravili predajnike i prijemnike, servoe itd i sve komande su išle samo po jednom kanalu!...  17aa Kasnije dva, pa tri,... a ti bi sad 14 kanala!  (<--)

mirce:
Mišo2002, hvala da si se javio...

Što se tiče dioda, molim te da mi konkretno kažeš koje bi mi odgovarale...

Što se tiče trapova i flapsova, imam dovoljno kanala da ne "komplikujem sebi život".
Na stanici koju imam (JR 9303) komanda sa kojom spuštam flapsove uvek mi je na levoj bočnoj strani stanice. To je onaj klizni trimer... U zavisnosti koliko ga povučete prema dole, toliko će se i flapsovi oboriti...
Dalje, nekada namestim tako da kad polugicu na stanici spustim do pola, flaps ide samo malo, recimo, onoliko koliko treba za poletanje, a kad se povuče skroz do dole i flapsovi idu skoz do dole.
Flapsovima sem hoda, uvek namestim i brzinu, pa tako i da skroz, naglo, spustim polugicu na stanici, oni će "padati" polako, u zavisnosti koliko brzo je namešten "servo speed mode"... Time vam se ne može desiti da model "poskoči" kad se flapsovi spuste...

Prijemnik u sebi ima dva prijemnika kao i dva "setelita", koji se nalaze na mestima u trupu gde ih vi postavite. E, jedan od ta dva, u slučaju mog Panthera, se nalazi u nosu modela.
Da sva 4 ostanu bez prijema, nema teorije, iako teoretski može da se desi, ali zato služi Flight Log i sa njim posle svakog leta možete videti koliko je svaki od 4 prijemnika bio "zasenčen" tj. ostajao bez signala. Ako neko konstantno ima slabiji prijem, premestite ga na drugo mesto...

Inače u uputstvu od Spectruma, piše da ovakav prijemnik ide u gornji deo trupa...

Sličnu konfiguraciju prijemnika i satelita imam u svim modelima koje letim i nikada nisam imao problem...

U svakom slučaju, hvala za savete...

Pozdrav

Mirče 

miša2002:
Uh, rekao bih ti tačno koje diode da staviš još u prethodnoj poruci, ali ne znam kolika ti je max struja, koju sistem "poteže" u "špicu"!... Na primer: max I je 15A dioda treba da bude za 15*1,4=21A! Ukoliko bi struja diode bila manja, pri Imax bi bila "osigurač" - znači pregoreva, tj prekida kolo (retko kad se spoji na kratko), što bi moglo biti pogubno po model, jer ostaje bez napajanja, a to niko ne želi da mu se desi, tamo negde visoko!...
Zapravo, svrha ovih dioda je da:
- spreči pogrešno priključenje baterija
- da spreči medjusobno pražnjenje baterija, pa čak i ako je jedna u kratkom spoju
- ...
Inače diode mogu da budu bilo koje ispravljačke.
Pozdrav

mirce:
Hvala Mišo2002...

Dejan Dobricki:
ma kupis schottky diodu od 15 ampera  u to-220 kucistu na dva akumulatora to je 30 ampera zajedno sta ces vise , i  obicno dioda probija a ne pregoreva znaci propusta u oba smera a razlog zasto shot dioda jer je pad napona na njoj  manji za 0.5 volta od obicnih a cena zanemarljiva a svi  znamo da brzina servoa zavisi od napona koji dolazi do njih tako da vidi sam to je nebitno ali neka teorija, i onako ces imati bec koji ce ti peglati napon na 6 ili 5 volti , ima kod nas na buvljaku kod rumuna kupiti dioda za aparate za zavarivanje onako sa sve sajlom pa ako ti treba nabavljam ti  :hehe

evo ovu ja koristim
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/vishay/br20xxct.pdf

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version