RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Ziroli - F9F Panther

<< < (62/96) > >>

branek:
Izgleda stvarno impresivno... Ja se ložim na tu elektroniku za kontrolu turbine... Baš bi voleo da vidim da li tu može da se nešto zanimljivo vidi/napravi/poboljša.

Imam pitanje (verovatno odgovor ima na netu ali mi lakše da pitam), Mirče, cenim da si se o turbini raspitao sve do u sitna crevca. Koliko jedna ovakva turbina traje? Sati rada recimo, pri normanom i pažljivom održavanju/rukovanju? I šta se dešava sa remontom? Jel skupo u odnosu na novu turbinu? Jel to može uopšte ili ide u kantu posle xxxx sati...

Pitam iz radoznalosti, iako sam pratio ceo ovaj tvoj poduhvat, to nema ili ja nisam video...

Pozdrav, samo nastavi...
Branko

mirce:
Branko, koliko ja vidim na netu, ljudi turbine lete godinama. Naravno, moraju se održavati...

Do skoro je bilo da se turbina posle 25 sati rada šalje nazad kod proizvodjača na servis, gde se obavezno menjaju ležajevi, a po potrebi i drugi delovi koji su van propisane tolerancije.
Ležajeve bi verovatno mogao zameniti svaki malo verziraniji modelar, ali balansirati rotore ne može svako i zato se šalje u fabriku.
Rotori se vrte od 115000 pa sve do 245000 obrtaja, sve zavisi od veličine turbine. Što je motor manji ima više obrtaja, recimo Jet Cat P-20 se vrti 245000 o/min...

U priči sa Bogom, iz Mibo modela, saznao sam da on neke turbine nije slao na servis posle 25 sati tj. sve dok je turbina dobro radila. Kaže da se ležajevi počnu čuti i to je znak da je vreme da se menjaju...
Opet imao je slučaj da je turbina radila samo par sati, ali je potom stajala godinama. Kad su krenuli da je pale, nije nikako radila kako treba, pa je morala ići na remont...

Za nove Jet Cat turbine servisni rok je produžen na 50 sati rada. Kako god i 25 sati je sasvim dovoljan period da se naletiš izmedju dva remonta.
Mislim da je servis košta oko 300-400 evra...

Za samu turbinu mnogo su gori "vrući startovi", a to je kad prilikom paljenja sukne plamen iz zadnjeg dela turbine. Od Mike Selbia, na Top Gun-u, čuo sam da to mnogo više "sahranjuje" turbinu nego normalna manipulacija.
Vrući start može da bude i prema napred, pa da vam pri tom plamen "spali" delove koji su ispred motora. Zato, ako ste nekada videli, modelari u usisnik guraju kao neki fen da bi njime, ako slučajno dodje do vrućeg starta plamen otišao prema nazad.

Ova pojava se dešava kad prilikom sipanja kerozina u rezervoare ili prilikom prajmovanja turbine, deo goriva udje u motor. Kad se turbina "kresne", taj višak goriva naglo sagori uz planem...
Zato Jet Cat preporučuje i mehanički ventil (ja ga stavio) na crevu za gorivo, posle elektronskog ventila, a pre turbine...
Pre sipanja kerozina, lepo rukom zatvorite ventil i gorivo ne može da ode u turbinu. Teoretski ne bi trebalo da može da prodje ni kroz elektronski ventil, ali taj nekad zna da malo ostane otvoren i kerozin prodje.  Ovo se pogotovo dešava kad se gorivo sipa se električnim pumpama koje goraju veliki pritisak, a koriste se jer neki jet modeli za svaki let potorše i po 7-8 litara kerozina. 

U elektronici (ECU-u) ostaju svi parametri rada, tako da nema "foliranja" koliko je turbina radila, sve lepo piše, a resetuje se prilikom servisa.
Sem toga, preko GSU-a (Groud Support Unit - to je onaj deo što liči na digitron koji se ne postavlja u model, nego ga držite u ruci, a priključi se na elektroniku) možete očitati i mnoge druge podatke o radu jet motora...

Elektronika je veoma kompleksna i nije ni čudo što Jet Cat-ovo uputstvo ima preko 70 strana, sa mnogim tabelama i prikazima kako se šta podešava, proverava i ostalo...

Ako izmedju dva servisa turbine elektronika doživi up date, prilikom narednog servisa Jet Cat će vam instalirti novi softver...

Eto toliko, nadam se da sam ti bar malo odgovorio na pitanje...

Pozdrav

Mirče

misha:
i mene, jos kada je Cokina turbina stigla, to interesovalo. na prvi pogled izgledalo je kao da te to malo vremena.
medjutim ako uzmemo u obzir da to nije bas neki standardni model, i da ce mirce leteti jednom nedeljno,
(ko to uspeva?) i to dva starta po 10 min (da kazemo da je to prosek), matematika je jednostavna. servis turbine svake
4,5 godine. Zanemarljivo.

eto mene sutra rano ujutru do Beta Roll-a, a zatim dolazim u kombinat da potpisem knjigu radova.
(ovo samo kod nas ima, da se inspekcija najavljuje kada dolazi)

branek:
Hvala Mirče na iscrpnom odgovoru...  ()-()

Biće izuzetno zanimljivo videti i čuti to kod nas... Jedva čekam.

Pozdrav
Branko

mirce:
Stigao je...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version