RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Ziroli - F9F Panther

<< < (65/96) > >>

Lazo:

--- Quote from: mirce on March 18, 2011, 09:09:37 PM ---Što se tiče Lazinog pitanja, "dečkić kod turbine" je moj dragi prijatelj čika Dule...

Danas sam opet palio turbinu, želeo sam da Saletu pokažem kako radi (a i komšija Djoka da se ne opusti previše...)...

--- End quote ---

Pravo da ti rečem, učini mi se da je to Dule  mmmm, ali, nekako mi mlogo mlađi  mmmm!?! Pa, reko' da ne gršim dušu i da lepo pripitam.

Što se tiče komšije, pazi ti deder da se Đoka ne digne! Ne smem ni da pomislim gde (tačnije - u šta) bi turbina, sve onako upaljena, završila. :hehe

(pijemo)

magic:
Posto danas nije bas bio dan za letenje posle onakvih stihova nismo mogli a da se ne odazovemo pozivu domacina. Tako smo se Mile i ja zaputili put Novog Sada da prisustvujemo paljenju turbine i da malo modelarimo sa drugarima iz NS. Naravno kao i uvek bilo je predivno. Ono sto vam nazalost ne mogu docarati je kako model izgleda uzivo jer slike nikako ne mogu preneti kompletan dozivljaj a ono sto nijedna slika pa cak ni video ne mogu docarati je zvuk mlaznog motora! Impresionira to do kog je nivoa odradjena automatika paljenja, naravno pod uslovom da se sve ispostuje kao sto to proizvodjac nalaze bez improvizacija. Mirce nam je pokazao celu proceduru i stvarno je FASCINANTNO da je u roku od par minuta turbina bila spremna za let. Ono sto je jos fascinantnije je to kako drzi "ler" na 36.000 o/min i sa kojom lakocom i brzinom prima gas i stize do 130.000 o/min! A tek zvuk  (res)!

Sve u svemu jedno subotnje popodne za uzivanje i pamcenje, hvala svima!

poz

chupko:
Potpuno se slazem sa Medžikovom konstatacijom da model izgleda uzivo nestvarno u odnosu na fotke.Neki put slike ne govore 1000 reči.Uvek je neuporedivo bolje kad gledaš cicu uzivo.A ti Mirče nemoj to ozbiljno shvatiti nego baci neku fotku i video sa jucerašnjeg druzenja. ()-()

mirce:
Posle pet - šest uspešnih paljenja na probnom stolu , počeo sam sa vraćanjem delova nazad u model.

Sledeći korak je da sve isprobam u modelu, gde me posebno zanima koliko će se grejati zadnji deo trupa...
Ovo ću probati koliko sutra prekosutra i ako sve bude OK, a mislim da nema razloga da ne bude, Panter "ide" na aerodrom... 

Izveštaji slede...

Pozdrav

Mirče

misha:
jedva cekam da vidim kako ce panter leteti. Kao sto rekose Magic i Cupko, velika je razlika u gledanju slika i modela uzivo,
a mogu misliti kolika je razlika tek u gledanju videa i "zivog" leta.

Imao bih nekoliko pitanja:

- jesi li izmerio ukupnu tezinu modela spremnog za let (bez goriva)
- ne se secam se da sam video negde u postovima (a mozda je deka i video ali zaboravio)
  da si doterao CG. Je li teziste po planu, ili treba dodatnog balansiranja.
- da li si prilikom prethodnih paljenja (dok je sve bilo otvoreno) pratio potrosnju kerozina,
  (znam da nisu isti uslovi gore i na zemlji ali otprilike) tj, imas li neko planirano vreme leta.
- kako si planirao da "osiguras" model da model ne krene prilikom paljenja (ili ce Oko biti dobrovoljac koji ce drzati model)

pozdrav

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version