RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Ziroli - F9F Panther

<< < (66/96) > >>

mirce:
Misho, pošto još nije sve montirano u modelu, na neka od tvojih pitanja još nemam odgovor...

Ono što trenutno znam je da će ukupna težina buti verovatno malo preko 10 kilograma.
Model je, po zadnjem merenju, bez montirane izduvne cevi, bio oko 9500-600 grama i blago sa prednjom centražom (nosat)...
Pošto je cev 250 grama, ali je postavljena u zadnjem delu trupa, moguće je da će na Panther-u trebati da se doda malo olova ne bi li se dotetalo težište...
Sve ovo će biti namešteno pre prvog leta...

Potrošnja kerozina, po prospektima Jet Cata, je od 95-275 ml kerozina u minutu.
U modelu postavljeni tankovi imaju ukupnu zapreminu od 2,1 litre. Pošto je turbina malo jača nego što je potrebno za ovaj avion, teoretski ne bi trebalo da se leti (sem na poletanju) sa više od 1/2 do 2/3 gasa. Mislim da bi Panther "ladno" trebao da ostane u vazduhu 8 minuta...
Prvi letovi neće biti duži od 6 minuta, baš iz razloga kako bi se proveravala potrošnja.
Inače tokom paljenja na probnom stolu, ovaj podatak nisam mogao proveriti, pošto ni u jednom paljenju turbina nije radila više od minut - dva (inače bi komšiluk stvarno šiznuo od buke)...
Možda je najduži rad bio na videu koji je okačen pre neki dan.

I na kraju da model ne bi išao u napred prilikom paljenja, napraviću dva šipke na kojima će se nalaziti ona okrugla sundjerasta izolacija za cevi.
Šipke će biti ukucane u zemlju, a model bi trebao da se napadnim ivicama krila nasloni na njih i time spreči da "krene" pre vremana.
Sistem sa gumom koja se stavlja oko repnih površina kod Panthera, "ne pije vodu" jer iz zadnjeg dela trupa izlaze vreli gasovi...

Manipulaciju oko paljenja bi olakšale kočnice na točkovima, ali pošto će ovaj model leteti sa travnate površine, nisam ih montirao.
Kočnice su recimo obavezne u USA i za njih postoji poseban ventil sa kojim možete da dozirate pritisak pneumatskog sistema.
Prilikom paljenja, recimo, zakočite avion i ceo postupak odradite, a da se on ne pomeri sa svog mesta.
Kočnice su takodje "zgodne" i na poletanju, jer možete da dodate skoro pun gas, i kad ih pustite model krene "kao iz praćke"... Ovo je pogotovo interesantna opcija na jetovima sa turbinma starujih generacija, gde je odziv ručice gasa sa malim zakašnjenjem, a poleće se sa betona ili asfalta...
Sistem za kočenje se koristi i na sletanju, gde je veoma važan kako bi se model što pre zaustavio, pogotvo, opet, na asfaltnim pistama...

Pozdrav

Mirče     

Schwab:
 :)aplauz :)aplauz :)aplauz :)aplauz

mirce:
U zadnja dva tri dana sam delove sa probnog stola vraćao nazad u Panthera...
Malo sam se "zezao" sa ugradnjo rezervoara, jer dok sam probavao sistem na probnom stolu, video sam da jedan od tankova pušta kerozin na čepu...
Uspeo sam sve da namestim i pošto su delovi već bili montirani u modelu, relativno brzo je sve opet bilo "spakovano"...

Danas sam prvi put palio turbinu u modelu. Nisam znao kako će sve proći, a najviše me je interesovalo, kolko će se grejati trup u zadnjem delu oko izduvne cevi.

Jet Cat je upalio kao i uvek, bez ikakvog problema i nakon par minuta rada mogu vam reći da je trup ladan ko' zmija. Spoljni deo trupa nije nigde čak ni mlak, unutrašnja cev na zadnjem delu trupa je topla, već nakon gašenja turbine, skoro da se može dodirivati rukom.
Najtopliji deo je aluminijumsko "zvono", deo u koji ulazi turbina, no ni ono nije vrelo, recimo ima oko 70 stepeni...

Danas nije bilo preterano toplo napolju (možda 13-14 stapeni). Na gornji deo trupa, iznad turbine, tokom paljenja nisam stavljao poklopac i verovatno je to uticalo da prostor oko turbine ne bude topao. Turbina je tokom rada mlaka, a vreo je samo izduv...

Pošto je model bio okrenut prema kući, travnjak ispred je "očešljan", a skoro svo trunje je oduvano...

Sa donje strane vertikalca sam iz predrostružnosti postavio alu lim od 0,3 mm. Tokom normalnog rada, topli gasovi neće grejati ovaj deo, ali ako dodje do "vrućeg starta" (plamen) ovo bi moglo da spreči da rep na modelu plane...

I na kraju, doterano je i težište.

Morao sam dodati 370 grama olova u prednji deo trupa, da bi CG bio kao na Zirolijevom planu...
Pošto na ovom modelu tankovi stoje ispred težišta, verujem da će se jedan mali deo olova skidati, ali sve to neću znati pre prvog leta...

U subotu ću na aerodrom poneti i Panthera, ako ništa drugo, bar malo da ga upalim i rulam po pisti...

Pozdrav

Mirče   

n3mke:
Mene posle ovoga sramota da pokazujem svoje modele  mmmm
Mirce, zelim ti vedro nebo i puno letenja sa pantherom :)

Schwab:
Mirce ,
Hvala ti sto si ovakvu stvar podelio sa svima nama.
Zelim ti puno vedrih dana i da se posteno naletis sa ovoma masinom .

Uzdravlje !  (pijemo)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version