RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Ziroli - F9F Panther
cheky:
Ne znam ... malo sam SEPTICAN ... to sletanje niko nije video ...to jest fantomsko sletanje...ali dobro cectitamo !!!
OKO
mirce:
Ne veruješ... ccccc... Dodji sutra predveče na aerodrom, pa ćeš da vidiš, live...
Danima sam išao sam na letenje, tako da nema video.
Inače Panther do sada ima 21 let, a u 15-tom mi se ugasila turbina u vazduhu...
Šta je bilo, ne znam, ali tokom leta sam baš preterivao sa "figurama" i mislim da sam se puno "igrao" sa gasom, stalno ga dodavajući i oduzimajući i to od lera do punog gasa...
Posle toga više "nekoristim" toliko ručicu gasa, jer za to ustvari nema potrebe, jet se leti drugačije od glow ili benzinskih modela...
Predpostavljam da se od silnog "mućkanja" stvorio vazdušni čep u crevu od goriva, koji je doveo do stajanja turbine. Jet motori su veoma osetljivi na to...
Srećom motor je stao kad je model bio u dosta dobrom položaju u predzadnjem zaokretu pre nego što sam ga usmerio ka sebi.
Momenat pre toga sam spustio točkove i želeo sam da sa modelom preletim nisko ispred sebe, kako bih video da li je sve OK sa trapovima, pa da napravim još jedan krug i sletim.
Kako rekoh, u predzadnjem zaokretu učinilo mi se da sam čuo onaj specifičan zvuk gašenja turbine.
Da budem iskren, nije bilo nikakve razlika u letenju, model je bio u levom zaokretu, kad je krenuo prema meni lepo sam ga isprvio, dodao sam gas, ali ništa se nije desilo. Panther je blago gubio na visini (fenomenalno planira...)...
Jet kad dolazi ka vama skoro da se ne čuje, tako da kad sam skontao da motor ne radi, spustio sam flapsove i savršeno sleteo...
Da budem iskren, uspešnom sletanju u mnogome je pomogla manja brzina sletenja jer turbina nije radila...
Kad sam doneo model do kola, sve sam proverio, goriva je bilo, sve je izgledalo u redu. Dosuo sam kerozina, "kresnuo" Jet Cat-a ponovo i turbina je savršeno radila na zemlji...
Nakon tog testa sam ugasio motor, dopunio tankove i napravio još jedan let tog dana. U tom, kao i u narednih pet, sve je radilo savršeno.
Najvažnije je da su sletanja sve bolja i bolja i da sam konačno "ušao u štos" kada i koliko treba da se model "navuče" da bi sletanje bilo dobro...
Vidimo se sutra na aerodromu...
Pozdrav
Mirče
misha:
--- Quote from: mirce on September 02, 2011, 09:45:21 PM ---tokom leta sam baš preterivao sa "figurama"
--- End quote ---
Jel se to spremas za IMAC u Beogradu. Koji program si vezbao? (fiu)
mirce:
Mišo, kad bi ga, recimo, Saburo "proterao", izveo bi ceo program garant... :mhm
Jedino onih 519 metara, dužine prostora za letenje, bi bilo možda malo kratko...
Kad bih ja leteo IMAC, gledaoci bi verovatno umrli od :hehe :_D :hehe :_D
Pozdrav
Mirče
mirce:
--- Quote from: cheky on September 02, 2011, 08:06:10 PM ---Ne znam ... malo sam SEPTICAN ... to sletanje niko nije video ...to jest fantomsko sletanje...ali dobro cectitamo !!!
OKO
--- End quote ---
Da si danas bio, video bi i ti...
Tri leta (prvi put tri leta u jednom danu), tri sletanja, tri puta sve OK...
Panther donet kući, obrisan i odložen na svoje mesto...
Baš sam zadovoljan...
Sale je napravio dosta slika, a ima i poneki "vidoje"...
Na kraju dana Amidža je leteo Galeba G2, vredelo je to videti, pravi mali aero miting...
U nekim momentima skoro da nema razlike izmedju model i pravog aviona, ali generalno, sa pravim mlaznjakom sve figure su dosta sporije, tj. duže traju...
Sve u svemu, šteta što danas na aerodromu nije bilo više modelara...
Pozdrav
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version