Vreme prosto "leti", ušli smo i u oktobar, a od zadnjeg "kombinatskog izveštaja", prodjoše tri nedelje...
Panther je skoro sasvim spreman za presvlačenje u tkaninu i smolu.
Ostalo mi je da napravim samo dva tri detalja, kao što su trimeri na pokretnim delovima horizontalca i vertikalca, neke sitne stvari u kabini i poklopce trapova...
Prva stvar na kojoj sam radio od prošlog pisanja, je bila da sam napravio nov horizontalac.
Prvi sam zeznuo kod plankiranja i bio je izvitoperen. Pokušane su neke "budž" varijante da se ispravi, ali je i dalje jedna strana bila malo kriva. Nije mi bilo druge nego ajde pravi ponovo...
Pošto se pokretni delovi prave u sklopi i oni su "povukli" ali, sam uz male dorade uspeo da ih iskoristim.
Za novi horizontalni stabilizator trebalo mi je par dana rada. Oblik svih rebara imam na jednom od tabaka koji se dobije uz planove, tako da sam rebra za rep skenirao precrtao i napravio od balze.
Ovaj put sam horizontalac plankirao kako je predvidjeno na planu, a kad sam došao do šmirglanja i doterivanja, ujedno sam sredio i pokretne površine (kormila).
Na kraju sam zalepio krajeve horizontalca i obradio ih...
Napravljena je i postavljena čelična žica od 4 mm koja povezuje dve polovine kormila horizontalnog stabilizatora.
U samim kormilima, tokom izrade, ulepljene su karbonske cevi u koje žica "pasent" ulazi. Na kraju, kad se sve bude finalno montiralo, žica će, dvokomponentnim lepkom, biti ulepljena u kormila.
Kad je to bilo gotovo, pristupio sam ulepljivanju horizontalnog stabilizatora na trup.
Prvo sam sa Robartovim Incidence Meter-om premerio uglove krila i horizontalnog stabilizatora. Krilo mora biti podignuto 1 stepen u odnosu na repnu komandu koja je u "nuli"...
Ovo je već radjeno ranije ali, sa novim horizontalcem sam morao ponoviti operaciju. Naravno, trebala su neka mala podešavanja i kad je to odradjeno, dvokomponentnim lepkom sam ulepio horizontalac u trup. Nisam smeo da zaboravim da prvo provučem čeličnu žicu jer posle bi to bilo nemoguće odraditi...
Dok se lepak još sušio "sto puta" sam proveravao da li je sve "pod konac"...
Kad je sve bilo fiksirano, popunio sam otvore izmedju horizontalca i repa na trupu, sve malo pregitovao, ošmirglao i time je ova "operacija" bila gotova.
U Kombinatu se potom pristupilo izradi trodelnog pokretnog dela vertikalca. Srednji deo, od tri, se ne pokreće i nalazi se tačno spram kormila horizontalca.
Pokretni deo vertikalnog stabilizatora je napravljen u sklopu, tj. prvo je sve odradjeno i obradjeno zajedno.
Potom sam, sa obostrano lepljivom trakom zalepio kormilo za trup. Ovo je tehnika kojom uvek obradjujem pokretne površine, jer se tako one daju najbolje "doterati" spram nepokretnih...
Palo je šmirglanje i ubrzo je sve nalegalo k'o "guza na nošu"...
I u kormilima vertikalca se mora postavi čelična žica ali, je ova od 3 mm jer su kormila baš mala...
I dalje sam sve radio u sklopu.
Rasekao sam kormilo repa na tri dela i srednji ulepio za trup.
Pokretnim delovima su izšmirglane napadne ivice, postavljene šarke i time je stvar bila gotova.
Sa donje strane trupa, iza izduva bilo je potrebno napraviti prelaz sa trupa na vertikalac. Ziroli u planovima predvidja da se to radi od pune balze a, ja sam to malko modifikovao pa, je sredina tog masivnog komada ostala šuplja...
Ovde je trebalo dosta šmirglat a, malo je "radio" git, i krajnji rezultat je bio baš dobar...
Na kraju sve izgleda ovako...
Sad bi svi normalni krenuli sa postavljanjem tkanine i smole, ali moja malenkost će prvo da napravi trimere pa, će onda pristupiti daljem radu. Nigde ne žurim, izrada trimera nije neki posao, a takvi detalji modele izdvajaju...
Na donjoj strani krila, ostalo mi je da napravim poklopce koji zatvaraju otvore od servoa flapsova i elerona.
Svi poklopci su izradjeni od 2,5 mm debelog špera na koji je potom nalepljen malo širi avio šper od 0,4 mm. Ovaj tanki šper pokriva žljeb izmedju poklopca i krila, koji koliko god da se trudite nikad nije savršen.
Na pokolopcima elerona su montirani servoi koji ih pokreću. ovo je klasična konstrukcija koju Kombinat primenjuje na svim modelima i pokazala se vrlo pouzdanom.
Ipak, fiksiranje servia sam ovaj put malo promenio, videvši na RC Universu, kako su neki modelari to rešili.
Slike govore više od reči...
I na kraju, naručena je i turbina. Da ju je Schweighofer imao na lageru, već bi i stigla u Kombinat, ovako ću morati da se strpim još jedno dvadedesat dana dok je dobiju.
Uz turbinu, kupio sam i mrežicu koja se montira na samom usisniku, sa njene prednje strane, i štiti je od usisavanja prljavštine...
Hteo sam i da iz Švaje naručim i ulje za podmazivalje turbine, ali sam se malo raspitao i saznao da se i takvo ulje može nabaviti i kod nas.
Galeb G-2 koristi isto ulje koje može da se upotrebi i za mali mlazni motor.
Jet Cat preporučuje Esso ili AeroShell 500 Jet Oil a, naši Galebovi koriste Mobil II Jet Oil.
Pošto u uputstvu od motora piše da se može koristiti bilo koje full sintetičko jet ulje od nekog renomiranog proizvodjača, poslao sam mail u Jet Cat i posle dva dana dobio odgovor da je ovaj Mobil sasvim OK, ali samo u kombinaciji sa kerozinom...
Ono što je super, za mene u ovoj priči, je da Mobil Jet Oil-a imam na Čeneju "kol'ko oćeš" i da košta manje oko 10 evrića litar, u odnosu na 20 evra koliko je AeroShell u Švaji.
Još kad se zna da ovog ulja ide 5% u mešavinu i da se pri svakom letu (bar u mom slučaju - Jet Cat P 80) potroši oko 2 litre kerozina (kojeg, uzgred, takodje imam na Čenejskom aerodromu), onda se vidi da za desetak letova ode piksla Jet Oil-a...
U manualu od Jet Cat-a ima i kako se montira izduvna cev koja prolazi kroz trup i kroz koju izlaze vreli gasovi iz turbine.
Dok nisam kontaktirao Jet Cat, imao sam problem gde da nabavim takav izduv ali, dobra vest je što u Nemačkoj ima da se kupi.
Izduvna cev je iz dva dela. Prednji deo čini "levak", koji se malo "navuče" na turbinu, a sama cev, napravljena iz dva sloja, unutrašnjeg od titanijumskog lima a, spoljni je od aluminijumskog lima.
Cifre? Pa, kao i sve kod jet modela, levak-21 evro (to je još Bože pomozi...), a cev košta 1,5 evro santimetar...
Pa, ti sad vidi...
Toliko za danas iz Kombinata...
Sve vas pozdravlja
Mirče