RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Kyosho Oxalys 50

<< < (3/3)

SABURO:
Da malo osvezim temu o Oxalys-u..s obzirom da dolazi hladnije vreme i da sam se poprilicno naleteo s njim, cim nadjem vremena prvo sto cu da uradim je da skinem motor i da prestelujem ventile i cekiram ostale sitnice oko motora i samog modela. U planu mi je da se poigram sa jednosmernim ventilima..O tome nesto vise kasnije..

()-()

SABURO:
Za pocetak naredne sezone letenja, odlucio sam da malo nabudzim Oxalys-a. Startovao sam od motora, odnosno sa presteljavanjem ventila na propisane zazore od strane Saito-a ( http://saito-engines.info/maintenance.html ).
Ventile na cetvorotaktnim motorima treba prestelovati nakon razrade motora ili nakon potrosenih 5-6 litara goriva ( u mom slucaju 7-8 litara je potroseno ). Fabricki ventili su nastelovani da budu malo "meksi", tako da je zazor na usisnom ventilu bio 0.15mm, a na izduvnom 0.25mm.
Preporuka Saito-a je da se ventili presteluju na razore izmedju 0.03 do 0.10mm. U mom slucaju koristio sam se spijunom od 0.10mm i taj zazor postavio na usisni i na izduvni ventil. Verovatno ce biti razlike u radu motora, nego do sada sa prethodnim zazorima. Ocekujem za nijansu bolji odziv. Zaboravio sam da slikam celu proceduru tako da te slike nemam..

Druga stvar za koju sam se opredelio je Saito Flex Pipe uz ciju pomoc cu "sakriti" izduv/auspuh u trup aviona. Ovo nije samo kozmeticka prepravka na avionu, vec i funkcionalna. Najveci razlog je taj sto je u prethodnom slucaju auspuh vireo sa strane i u downline-u ili vertikalnom poniranju prilikom nasviravanja brzine avion je ima tendenciju da ide malo u srek, zbog otpora koji auspuh stvara, sto kod F3A aviona nije uopste pozeljno!

Za ovu proceduru potrebne su vam dve stvari;

prva je koleno od 90 stepeni ili krimer od 90 stepeni:
http://shop.lindinger.at/product_info.php?cPath=1130_1517_1163&products_id=68567

, a druga stvar je fleksibilno crevo ( valjda je prohromsko ) koje povezuje auspuh i krimer od 90 stepeni sa motorom.
http://shop.lindinger.at/product_info.php?cPath=1130_1517_1163&products_id=68562

Flex pipe i krimer su poruceni iz Lindingera i uz veliku pomoc mog drugara Alekse  3aa sinoc stigla do mene. Vec danas smo je moj matori i ja namontirali na avion. Kako sve to izgleda, mozete videti u narednih par fotki:

Malo je moralo da dodje i do sitnih prepravki, tj. struganja fajervola, kako bi fleksibilna cev/crevo mogla nesmetano da prodje dalje

Onda je napravljen mali odstojnik u kombinaciji sper 5mm + avio sper 3mm na koji se uz pomoc "omega" selnice crevo fiksira sa dva mala srafa.

posto je sper ulepljen, na zeljeno mesto je legla i selnica

Zatim je probusena rupa kroz koju ide crevo za nadpritsak na relaciji auspuh-rezerovoar

Ovako izgleda kada se sve sklopi

i

Jos par prepravki imam da uradim na modelu, ali ove dve su bile najzahtevnije i najpozeljnije.
Jedva cekam lepo vreme da upalim motor!  (<--)

marko:
Uf, Dzoni stvrano si ga do jaja zbudzio. :)aplauz

Sada nema nista da kvari liniju aviona.

magic:
Stvarno izgleda lepo, a ne sumnjam da ce i bolje da leti!

poz

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version