RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Podizanje 30kg
tibeteagle:
--- Quote ---stoga ja lično nemam nikakvu zaradu na samom projektu
--- End quote ---
To je velika greška. Od entuzijazma se ne živi. Najveći udeo u svim današnjim projektima je ideja i razvoj. Napraviti je zabava. To je i cilj kompanijama koje love entuzijaste u nadi za budućom, još neviđenom zaradom, da dođu do jeftinih razvojnih projekata, prototipova, da bi uštedeli one milione koje traže specijalizovane firme za isto. Ja sam u životu davao ideje iz sličnog entuzijazma u svom zanatu mašinstvu, a drugi su zaradili na tome, a da meni ni hvala nisu rekli.
Ideje i proračine za letelicu nećeš da sakupiš na internet forumima. Ovde možeš samo da skupljaš fragmente i mrvice, ponekad i velike i namerne dezinformacije. Pravo profesionalno znanje se nikada ne publikuje, pogotovo ne na internetu, već ga pretvaraju u milione $. Kod nas je nemoguće sastaviti tim za razvoj, jer je sujet zbog znanja, novca i slave previše veliki. Da toga nema, već bi smo materijalno bili mnogo bogatiji. Bogati su ovi koji ne razbacivaju svoje znanje već ga vrednuju kao motor svake industrije i biznisa...
gussenica:
Naravno da si upravu, po svakom aspektu gore pomenutih činjenica, moja filozofija je opet pominjem sva ta silna vrata koja mi bivaju otključana i otvorena, što je meni i više nego dovoljno, jer nikada sebe nisam video kao deo nečijeg sistema već stvaraoca i konzumenta svog.
Što se tiče teme iskorišćenja a da ti ni hvala ne kažu, na tu temu imam mnogo, ali baš mnogo iskustva, radio sam i za našu i za strane vlade, na velikim informacionim sistemima koje sam sam stvarao a predstavljale su revolucije na tom polju, dokaz jednog takvog, ne hvala nego i nameštanja mog pada možeš naći malenim pretraživanjem mog imena i prezimena (ognjen cvetković) gde ćeš videti da je prvi rezlultat sve, sve osim istine... ali, svi stičemo iskustva i učimo na svojim greškama.
Što se tiče sklupljanja ovih mrvica i to, pa ne idem ja baš tim putem, ceo život sam samouk i vrlo brzo učim, tako je i sa ovim, izvore svojih ideja i činjenica pronalazim u profesionalnoj dokumentaciji a ovde gledam da dobijem što više, nazovimo ih napada i sugestija na ideju, koje ne služe ničemu drugom nego ubrzavanju procesa opet tog krajnjeg debuging-a celog projekta.
Još jednom, hvala na dosadašnjim uputima i sugestijama svima.
zgrujic:
--- Quote from: gussenica on March 16, 2011, 04:14:35 PM ---
--- Quote from: zgrujic on March 16, 2011, 03:36:29 PM ---
--- Quote from: gussenica on March 16, 2011, 03:15:22 PM ---
Pomenu sam "turbinke vetrogeneratore" što bi zapravo bili motori (primer, ne exatno ovi)http://cgi.ebay.com/AMETEK-50V-15A-LOW-SPEED-WIND-WATER-GENERATOR-TURBINE-/300535347109?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item45f94d77a5 za koje bih napravio 2 ako uspem i tri usisna mesta na trupu gde bi oni bili instalirani sa elisama poput onih na turbinskim motorima i koji bi mi u letu davali jos 60 do 100 ampera u procesu punjenja.
Srdačan pozdrav
--- End quote ---
Možeš li molim te da pojasniš ovo o punjenju?
--- End quote ---
Pa ideja je sledeća, uzmimo sledeću sliku http://static.howstuffworks.com/gif/gas-turbine-turbofan2.gif, na kojoj turbinski motor zamenjujemo dc motorom, sa otprilike istom elisom, usisna mesta bi bila u korenu krila uz trup, gde bih u letu imao dovoljan protok vazduha da stvorim bar 900 rpm'a i dobijem alternativu izvora za punjenje tokom noći.
--- End quote ---
Ipak se ti drži programiranja.
Nisam expert ni za jednu od potrebnih veština za ovaj projekat, ali od svega znam po malo i koliko vidim to ti neće (po)leteti.
Isključujem se iz dalje diskusije. Pozdrav!
tibeteagle:
Gussenica, nisam te hteo obezhrabriti već da ukažem na složenost tvog projekta i teškoće koje samo sprečavaju, a ne pomažu u nastojanju da ljudi uspeju u nečemu. Ova letelica je veoma multidisciplinarni projekat. Obično rade timovi gde je svako specijalista za neku oblast i to sa debelim iskustvom. Ne sumnjam u to da si dobar stručnjak u tvojoj struci, ali je to samo deo celog letećeg sistema. U našem okruženju nema dovoljno iskustva u nekim oblastima korišćenja novijih tehnologija a koje želiš ugraditi. Mislim na elektro pogon sa solarnim panelima i sl. To su veoma sveže tehnologije. Može se doći do nekih rezultata, ali samo teoretski je to malo. Ma koliko da se smatra da su proračuni tačni, treba napraviti prototip. U tvom slučaju možeš da napraviš 3-4 puta manji i to sa sasvim skromnim budžetom u odnosu na 1:1. Eto toliko mrvica od mene, pa samo napred.
;namig
tibeteagle:
Bilo bi dobro da prvo kupiš neku standardnu RC letelicu, recimo neku elektro jedrilicu i da osetiš u stvarnosti šta je to leteći objekat na elektro pogon, date veličine sa datom opremom. Mnogo će ti pomoći u razumevanju nekih stvari vezano za tvoj projekat. Sve to od novca one firme koja ti je obećela kule i gradove i otvorila sva vrata na široko. Da vidimo da li su spemni da otvore i buđelar za prve korake u tvom razvojnom projektu. mmmm
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version