RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI
Heli takmičenje u Madjarskoj
misha:
bravo sale. drago mi je da je sve bilo lepo i da ste stekli prva medjunarodna iskustva.
sledeci put ce sigurno biti manje treme a samim tim i lakse.
zao mi je zbog mini titan-a. moze li se popraviti?
SaleR:
Ma naravno da moze, vec sam ga skoro i popravio...
SABURO:
Drago mi je da ste se okusali na medjunarodnom nivou i da je to vise/manje proslo uspesno. Siguran sam da svi ovde koji lete helikoptere imaju izuzetan potencijal da nesto urade u buduce na nekom od takmicenja. Bitno je krenuti.
Sve pohvale u svakom pogledu na vas racun od strane mene. Steta za slike, nadam se da cemo makar neki video klip videti.
Samo napred
(pijemo)
norrin radd:
Evo neke slike, a video i objasnjenje malo kasnije.
http://www.rcpilot.hu/gall/rendezvenyek_bemutatok_versenyek/8/20100705120747/modell_helikopter_orszagos_bajnoksag_20100702_04_balazspuszta.html?p=0
norrin radd:
Evo i moj deo price, naime sve je bilo malo na brzinu, jos prosle godine su nas zvali prijatelji iz Madjarske da dodjemo na druzenje, ali nikako da odemo. A pre nedelju dana me je opet kontaktirao jedan od drugara i pozvao na drzavni kup Madjaske u kategoriji NA-IV i Fugurativ letenju RC helikopterom. Brze bolje smo se dogovorili da se pojavimo tamo da vidimo kako to sve izgleda.
Kada sam kontaktirao organizatora on je bio odusevljen sto hocemo da dodjemo i zvao nekoliko puta dnevno dok mu nisam potvrdio da dolazimo sigurno i koliko nas dolazi. Mogu reci da je to bilo svega dva dana pre pocetka manifestacije i hotel je vec bio pun gostiju. Ali se gospodin Ivan Istvan bas potrudio i premestio neke goste koji se ne takmice u drugi udaljeniji smestaj, da bi mi bili u hotelu gde se odrzava manifestacija.
Kao sto je Sale napisao u subotu je bilo takmicenje NA-IV, gde sam zrebom izvucen na 3. startnu poziciju. Prvi takmicar je odleteo stazu za tren oka, a drugi je imao tehnickih problema pa su mene neocekivano prozvali sledeceg. Nisam imao vremena ni da poletim i utrimujem helikopter (mada smo posle videli da se moze uraditi i probne let, ali ja tada nisam imao pojma o tome). Naravno polteo sam sa ogromnom tremom posto nikada nisam ucestvovao na takvoj manifestaciji, preleteo nekako prepreke, ali kod limba je samo malo jace dunuo vetar a meni jos pride drhtali prsti na komandama :D i presekoh jedan od stubica. Druga dva pokusaja su manje vise bila bez problema, ali sam leteo sa velikom opreznoscu i mislju da je bolje da zavrsim sa celim helikopterom pa makar me to kostalo plasmana. Sto je na kraju tako i ispalo :(
Posle takmicenja (oko 18h) vecina se preselila na poljanu iza hotela i vezbala za sutrasnji nastup. Mogu reci da smo se zabrinuli kada smo videli kako oni lete. To je samo prstalo na sve strane. Zamalo da odustanem od sutrasnjeg nastupa, zbog problema sa prevodjenjem letackih zadataka. Ipak to vece nam je u restoranu prisao jedan ljubazni sudija i upustio se u razgovor sa nama. Na kraju razgovora on je velikodusno ponudio da sutra ujutru pre manifestacije vidi nase letenje i kaze koje figure bi bilo najbolje da izvedemo.
Tako je i bilo drugi dan, sa time sto vecina figura koje sam hteo da izvedem uopste nije bila u zadacima. Tu se umesao i nas prijatelj Jozsef M. i pomogao da napravimo nabolji izbor figura i velikodusno popunio prijave.
Kao sto je Sale objasnio izvode se 5 od 40 ponudjenih figura odredjenim redosledom, svaka figura nosi odredjen broj bodova a ti bodovi se jos mnoze sa ocenom od 0-10 koje sudije daju za izvodjenje te figure. Sto znaci da je veoma bitno odabrati figuru sa relativno velikm brojem bodova, ali je jos bitnije da se ona odradi sto pravilnije. Jer ako se osrednja figura odradi pravilno moze doneti mnogo vise bodova nego neka teska koja se odradi lose. U svakom slucaju pomoc je dala rezultate i napravljen je pravi izbor figura za nase letacke sposobnosti. Ispravicu Saleta, bilo je 16 takmicara, ja sam delio 7. mesto, ali posto nije vise bilo vremena za nadigravanje, sudije su pitale da li se slazemo da saberu rezultate iz svih nasih letova, na sto smo pristali, tako da zbog par bodova ja padoh na 8. mesto.
Posle manifestacije Jozsi se opet velikodusno ponudio da na pregleda setap-e helikotera, podesi motore i naravno da jos gomilu korisnih saveta.
Jos samo zelim da naglasim da je to zvanicni drzavni kup Madjarske, takmicenje je najviseg nivoa i sa najboljim letacima. Bila mi je cast da se takmicim pored pilota kao sto su Jozef M. i ostali. Primljeni smo veoma srdacno, svi su se potrudili da se osecamo prijatno. Pozvani da dodjemo opet i dobili obecanje da ce i oni doci kod nas cim budemo organizovali neki skup.
Sale NA-IV
Zoli Becej NA-IV
Ja NA-IV
Jozsef M. NA-IV
Zoli Becej Figurativ
Jozsef M. Figurativ
Ja figurativ
Let uz muziku
I jos malo Jozsefovog letenja
Hotel gde smo bili:
http://adam.co.hu/
Navigation