RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
extra 300
GILE:
Cestitam lepo izgleda. Ako te ne mrzi objasni malo izradu kabine, naslika ma su neki alati koje ne razumem.
Pozdrav od Gileta
uzvarb:
Pzdrav Gile.
Procedura je u principu jednostavna, naravno da ce neko reci da se tesko isplati raditi sve ovo za samo jedan model , al sto da ne.
Od medijapan ploce iseku se oblici iz vertikalne projekcije kabine, i to onoliki broj njih koliko je potrebno da kad se naslazu jedan na drugi dobije visina kabine iz bocne projekcije visa za par cm. Medijapan je dobar jer se lako obradjuje i povrsina mu je tad glatka i nezahteva neko dodatno oblaganje ,gotovanje i slicno. Svaki sloj moze odmah da se radi malo manji tako da ima manje posla za smirgl.
Zadnja strana se takodje uradi zatvorena sa blagim uglom na spolja da pri izvlacenju ne bi doslo do pucanja folije pri izvlacenju.
Kad je ovaj kalup gotov od tvrdjeg spera (bukva) napravi se drugi deo (vidi se na slici) koji ima na sebi otvor oblika kabine u vertikalnoj projekciji uvecan za debljinu fojije i jos 2-3 milimetra. Vazno je sa donje strane zaobliti ivice spera ,jer ce u suprotnom
doci do cepanja folije pri izvlacenju. Na taj sper se na krajevima napravi ram od letvica 15x20 na primer i on se ucvrsti
srafovima m5 ili m6 na svakih 3-4 cm okolo.
Isece se komad folije velicine spera i ucvrsti izmedju bukovog spera i letvica. Naravno izbuse se rupe i oni srafovi prolaze kroz
sper,foliju i ram od letvica, sve se jako stegne. Zatim se sve to ubaci u rernu koja je ugrejana na 180 stepeni. Posle par minuta foluja se otpusti. Tad je potrebno brzo sper sa folijom snazno pritisnuti (najbolje dvojca da to rade) na onej kalup od medijapana i sacekati da se to malo ohladi
Ukoliko ne uspe iz prve moze da se ugreje ponovo i pokusati ponovo. Folija koju sam ja koristio je dozvoljavala to.
Po vadjenju kabine izmedju letvica i spera obsece se folija na tacne mere sa plana.
slika 1 pokazuje ne obsecenu i obsecenu kabinu na tacnu meru
slika2 je kalup od medijapana na kom je nacrtana linija kabine, i vidi se koliko je on veci.
slika3 pokazuje zaobljenu ivicu spera sa donje strane.
slika4 kako to izgleda odmah po izvlacenju.
Pozdrav i nadam se da je sad malo jasnije.
SABURO:
Svaka cast, model izgleda, malo je reci fantasticno.;)
Nego, interesuje me, na koliko cm od napadne ivice krila se nalazi teziste i kako se ponasa s tim motorom, da li ima dovoljno snage da izvuce vertikalu itd.?
Nikola
uzvarb:
@saburo hvala.
Teziste je na 10,5cm od napadne ivice, krilo je u korenu siroko 35cm.
To se poklapa sa ramenjacom krila.
Prve letove sam izveo sa tezistem malo isprad te tacke, i sve je bilo ok
samo na noz nije bas hteo da leti, posle sam mu pomerio teziske nazad (25grama olova u rep)
povecao otklon vertikalca i mnogo je bolje.
Sto se tice motora po planu je bilo 7,5 kubika, i stvarno neznam na sta bi to licilo.
OS 61sf je stvarno jak motor, imam imam i 60 FSR, ali je on osetno slabiji i zato ga nisam ni postavio.
Sa 12x7 graupnerovom elisom ima snage dovoljno. Nije da moze iz mesta da ode u tacku ,al nije ni daleko od toga.
Jedno vreme cu ga voziti ovako a onda mozda stavim super tigra 15 kubika, mada on nije mnogo jaci od ovog os-a.
Pozdrav.
uzvarb:
He u prvom postu sam napisao da je u pitanju os61sx , greska u kucanju u pitanju je os 61sf.
Ispravljeno.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version