RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Hellcat novi projekat...

<< < (22/41) > >>

mirce:
Da merili smo modele pre neki dan...

Duletov Hellcat ina plastičan trup i centroplan je sastavni deo istog. Na njegovom modelu trenutno nije postavljen fire wall, koji je od, čini mi se, 10 mm debelog špera i veličine je koliki je otvor od napred na trupu.
Kad smo stavili njegov trup (sa centroplanom ) na "kantar", bio je 5150 gr...

Kod mog Hellcata posebno je meren trup, posebno centroplan, pošto su to različita dela. Oba dela zajedno imaju 4800 gr.
E sad, u mom trupu je postavljen Robartov repni točak, dva HS 645 metal gear servoa, kompletma pneumatika (servo, ventil, creva do repnog točka), trup i centroplans su već bili špicgitovani i postaljene su bile panel linije (znači još je extra špricgitovano), što kod Duletovog modela, kad smo merili, nije bilo još odradjeno.
Kad se na težinu Duletovog modela još doda fire wall (nije u merenoj težini od 5150 gr), a kad odbijem sa mog modela malopre pomenute delove koji su ugradjeni, razlika je "debelo" preko jednog kilograma...

Bojim se da je plastičan trup prilično teži u svom zadnjem delu, pa će možda i doterivanje težišta biti problem... Videćemo...

Moje mišljenje je da motor koji je Dule namenio za ovaj model (Zenoah G 62) neće biti dovoljno snažan. No, treba videti koliko će Hellcat na kraju biti težak.
Ja se nadam da moj neće preći 17,5 - 18 kilograma i to u kombinaciji sa GT 80 Zenoah-om (na kojem sam sa elisom 23x8 dobio potisak 13,8 kila, a treba probati još par propelera) mislim da će biti dovoljno...
Ako ne bude, obojici nam "negine" MVVS 80...

I molim te ne zovi me "čika Mirče"...

Pozdrav

Mirče

Gabor:
Mirče, da sad ne idemo u  (offtopic) , ali molim te napiši da po tebi koji su prednosti ili mane plastičnog trupa nasprem konstrukcije od špera...

mirce:
Gabore, ne idemo u off topic jer se u oba slučaja radi o istom modelu.

Plastični trup ima najveću prednost jer ga kupiš gotovog i ne moraš da izgubiš mesece rada...
Čak i razlika u ceni izmedju drvenog i plastičnog trupa nije samo u ceni trupa od plastike, jer je ona manja za delove koje moraš još extra nabaviti, a ne dobiješ ih u short kitu od Zirolija. Mislim na balzu za plankiranje, balzu za letvice koje povezuju rebra, lepkove, staklenu tkaninu, smolu, gitove, špric git...

Plastičan trup ima dobro rešen fire wall, koji se kompletan skida, pa se može namestiti da sa njim ide dole i rezervoar, servoi za gas, saugh...

Mana plastičnog trupa je njegova cena i cena nabavke, jer da bi vam ga poslali uz USA, bar za ovaj model, poštarina prelazi dve vrednosti samog trupa. Ja sam moj (sad čika Duletov) "nosao" preko pola Floride i sam sam ga doneo, pa nisam imao taj trošak.
I u toj kombinaciji su mi greškom isporučili delove za centroplan za drveni trup, ali srećom da sam to tamo video, pa smo preko Tijana nazvali Zirolija, koji je razliku delova (džabe) u roku od tri dana poslao kod Franka u firmu...

Kad sam trup donosio u Srbiju (mislim, kutija je bila ko mrtvački sanduk), bez obzira koliko sam velikim slovima na kutiji pisao da se pažljivo rukuje i ne baca, po povratku u Novi Sad, trup je bio prilično ulubljen na jednoj bočnoj strani izmedju krila i horizontalca.
Mal' me šlog nije strefio kad sam to video...

Srećom, relativno sam lako to uspeo da "ispeglam" koristeći običan fen za kosu...
Tada sam razmišljao da ako se to može tako lako ispraviti, pa šta će biti ako model ofarbam u tamno plavu boju i ostavim, na primer, na nekom takmičenju da stoji par sati na suncu... Ima sav da se iskrivi...

Trup prilično "radi", bočne strane mu se daju rukama pomalo utisnuti. Naravno, to je bilo u na mom F3A modelu Montana pa je letela savršeno...
Čika Dule je išao kod Branka Bjelića da sa unutrašnje strane trupa ubace par traka od karbona, trup je postao malo krući, no radi i dalje, a dodata je extra težina iza težišta...

Plastičan trup od Hellcata ima mnogo komplikovaniju izradu centroplana, koji je kako rekoh ranije, sastavni deo trupa.
Mora se biti veoma precizan da vam posle, kad postavite horizontalac (a ne možete ga podešavati jer udje u tačno odredjen žljeb), ne bi stajao ukoso u odnosu na centroplan.

Za razliku od plastičnog, drveni trup ima samo jednu manu, mora da se napravi... Ali, kad se odradi ima prednosti.

Centroplan se pravi na planovima i može, naravno, da se skida, pa imate mnogo bolji prilaz "u trup"...
Drveni trup je čvršći na bočna ugibanja, tj. ne možete ga upošte stisnuti. Naravno, ako pritisneš "ko konj", probušićeš ga...

Postavljanje horizontalca je lakše i preciznije, pošto horizontalac legne tačno na za to predvidjeno mesto. Horizontalac možeš prilikom postavljanja "doterivati" spram centroplana i kad ga pogledaš od napred ili nazad, može se namestiti da bude apsolutno paralelan...

Kokpit je lakše napraviti na drvenom trupu...

I na kraju moje mišljenje je da je drveni trup, sem što je ukupno lakši, pogotovo lakši u zadnjem delu, iza težišta, a pošto je Hellcat "kratak" napred ovo je veoma bitno.

Na Hellcatu koji sada radim, sve plankove balze sam na prvom pravio od 3mm balze, zamenio sam balzom od 2,5 mm i to sam u Model Hungariji kupovao balzu sa oznakom "Lahka", što bi mi rekli laku balzu. Čak i te plankove kad merite videćete da izmedju njih ima i po 10 - 15 gr razlike, pa tada lakše plankove stavljate skroz nazad, a onu malo težu, više napred...

Pozdrav

Mirče

Gabor:
Mirče, hvala za detaljan odgovor!

Pozdrav

sova:
izbacuicu to cika!!!
hvala Mirce na predhodnom odgovoru to sam i ja hteo sledece pitanje da postavim koje su prednosti a koje mane u plasticnom i drvenom trupu al ti si to vec detaljno odgovorio!
mogu samo konstatovati da se na plasticnom samo brze radi jer je dosta vise sastavljen u pocetku i to mu je jedina prednost! krace vreme pravljenja!
sve osatlo je na strani drvenog trupa ili sto bi mi vazduhoplovci rekli zmaja!nazivam nas vazduhoplovcima jer sam ja 21 godinu u vojsci vazduhoplovac a ti u modelarstvu!!
jesi ikad razmisljao da otvoris neku skolu modelarstva kad tako imas strpljenja na svako pitanje da odgovoris sa uzivanjem???

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version