RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Hellcat novi projekat...
mirce:
Od škole nema ništa, jer bi moralo biti školarine, a kad se umeša lova onda više nema uživanja...
Drugo, ipak je ovo samo jedan mali Modelarski Kombinat, a ne neki Institut ili slična ustanova...
Umesto "škole modelarstva", ko želi, može čitati detaljne postove koje godinama unazad objavljujemo i koji su sem teorije veoma vezani i za praksu. Dobar deo te "literature" nalazi se ovde na Forumu, a dosta ima i na sajtu, čija je adresa u donjem delu ovog topica...
Onaj ko redovno čita naše tekstove, videće da se i tehnike pravljenja modela, materijali i mnoge druge stvari menjaju i napreduju...
Mislim da je Kombinat jedan od retkih koji piše i o problemima koji se javljaju i kako su se rešavali...
Najvažnije je da je u Kombinatu konstantan napredak.
Od modela Hangara 9, preko Delro F3A Montane, CMP Zeroa i svega što je na njoj prpravljano, Top Flite Thunderbolta i takodje svega što se na tom modelu radilo, dva Zirolijeva Hellcat-a i naravno jet modela, F9F Panther-a, vide se krupni koraci napred za relativno kratko vreme...
O svemu, gore navedenom, pisano je veoma detaljno...
Sledeći projekat, Meisterov Thunderbolt sa Mokijem, otvoriće novo poglavlje u našoj "radnoj organizaciji" i biće još jedan veliki, veoma atraktivan warbird model, kakav do sada nije leteo kod nas...
Plan je da se možda pravi i novi jet model, novi Panther, sa istih planova, ali povećanih za 20%.
Pošto za ovakav projekat delove ne možete kupiti kod Zirolija, jer se prave sa povećanih planova, uspeli smo ipak da nadjemo gde se mogu nabaviti kabina, trapovi, usisnici i još neke sitne neophodne stvari, a da ogdovaraju većoj razmeri...
Ovaj novi Panther u mnogome zavisi od toga kako će u narednim letovima "zaživeti" Panther kojeg trenutno letimo...
Sve u svemu, kako si Trex 450 primetio, najvažnije je uživanje, a ono je kod nas već dugo vremena vrhunsko...
Svega toga ne bi bilo da se godinama unazad ne vuku promišljeni "životni potezi", zahvaljujući kojima je sad Modelarski Kombinat u stanju da radi ovako kako radi...
Što se tiče izrade Hellcat-a, kao što vidite u zadnje vreme nema slika jer su Maja i Tamara na moru, i odnesoše foto aparat. Sa ovim starim "drndavim" što mi je ostao, slike su truba...
No, vraćaju se za par dana i onda slede fotke šta se radilo, a baš smo bili vredni...
Malo da vam "zagolicam maštu", krila su spremna za farbanje, "nitne" postavljene, paneli takodje sa svim detaljima...
Strugar je napravio nov alat, pa su sad kružići manji i više realističniji...
Na trupu trenutno postavljam "nitne" i na ovom modelu ne koristim lepak, kao na prvom, nego ih pravim od malih kružića sečenih na kateru. Gledajući do sada udradjeno i trup bolje izgleda jer su "nitne" manje, sve apsolutno iste i na jednakom odstojanju...
Gotovi su i svi pokretni delovi (eleroni, flapsovi, elevatori, vertikalac) i tehnika simulacije platna sa špric gitom izgleda mnogo dobro...
Slike, kako rekoh, za koji dan...
Pozdrav
Mirče
pericamitic:
Pozdrav Mirče,
Kada pomenuste školu, zapravo koliko detaljno opisujete Vaše radove na modelima u postovima JE postala škola izrade modela.
Da li ste možda razmišljali o izradi nekog velikog modela iz WW2 poput B24d liberator?
poydrav,
Nikola
mirce:
NIkola, nisam razmišljao o Liberatoru ili nekom sličnom modelu sa više motora.
Imam Zirolijev kit od P 38 Lightinga, stoji u kutiji, ali nikako da se odlučim da ga pravim.
Stvar je u osnovi prilično jednostavna, kod Lightninga konkretno, ako stane jedan motor model obično padne u kovit i tu mu je kraj.
Nagledao sam se na RCU videa o tome, a i načitao postova...
Retki su modelari kojima se to nije desilo.
Mislim da je slična priča i sa drugim modelima sa dva ili četiri motora.
Više motorni modeli su skuplji, kompikovaniji za izradu, a šanse da se ostane bez "letilice" zbog otkaza motora se prilično povećavaju...
Druga strana medalje je da kad se koriste motori koji su pouzdani mogućnost da vam se ovo desi se smanjuje.
Od preko 300 letova sa razno raznim Zenoah motorima (Zero - oko 180 letova, Thunderbolt - 104, Cap 232 - 18, Hellcat - 2...) imao sam samo dva otkaza motora.
Jednom na Zerou, kad je prilikom taksiranja povukao u karburator neki trun, a drugi put na prvom letu Hellcat-a kad se (mojom greškom) crevo za dovod goriva naslonilo na auspuh...
U varijanti korištenja pouzdanih motora, više motorni modeli su prava atrakcija...
Ko je imao prilike da čuje kako zvuče u nekom niskom preletu, kad se zvuci iz više auspuha "sastave" zna o čemu pričam...
Što se tiče Ligtninga, ko zna, možda jednog dana sa dva Zenoaha 45...
Pozdrav
Mirče
Sava:
http://rcfly4um.org/index.php?topic=1993.0
pericamitic:
--- Quote from: mirce on July 14, 2011, 03:06:01 PM ---
...Imam Zirolijev kit od P 38 Lightinga, stoji u kutiji, ali nikako da se odlučim da ga pravim. ...
--- End quote ---
Pozdrav Mirče,
Samo ću reći da ide zima. (res)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version