RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Hellcat novi projekat...
SABURO:
FENOMENALNO!!! Sa uzivanjem pratim svaki post. Sema farbanja je odlicna i totalno ne svojstvena, tj. odudara od default navy plave seme, i time daje smek avionu.
(pijemo)
mirce:
Dok Kombinat radi na sastavljanju modela pre vederinga, pogledajte dva interesantna priloga.
Prvi je o restauraciji Hellcata izvadjenog iz Mičigenskog jezera, na kojem su piloti vežbali poletanja i sletanja pre odlaska na prave nosače aviona. Naravno, kako to biva, dosta Hellcat-a i Wildcat-a je završilo u jezeru...
http://www.rcuniverse.com/forum/m_10662121/tm.htm
Druga interesantna stvar za gledanje je video, uputstvo za pilote šta i kako treba da odrade na Hellcatu pre, tokom leta i pre sletanja i nakon sletanja...
Video snimak je crno beli, originalan...
http://www.zenoswarbirdvideos.com/wvx/F6F150.wvx
Što se tiče restauracije Hellcata, imao sam prilike da u Warbird muzeju na Floridi, čujem priču o jednom Wildcat-u koji se tamo nalazio.
Vodič u muzeju nam je pričao da je vojska izvadila Wildcat-a iz Michigenskog jezera i ponudila ga muzeju džabe, samo da plate prevoz. Naravno, ljudi iz muzeja su pristali na to, doneli avion na Floridu i par godina radili na njemu...
Već pred kraj restauracije, neko se setio da probaju da nadju pilota koji je leteo na tom avionu, da vide da li je uopšte živ...
Ispostavilo se da pilot, onomad mladić, a sad deda, živi na Floridi, nekih 100 milja od muzeja. Kad su ga zvali, čovek nije mogao da veruje i naravno da je došao i posle mnogo godina ponovo seo u kokpit svog aviona...
Gledajući slike, podsetio sam se i Panthera pored kojeg sam stajao... Tada (2009) nisam ni razmišljao o jet modelu...
Ovu pričicu, kao i mnoge druge zanimljivosti iz dva Warbird muzeja i sa tri Top Gun takmičenja, imate na DVD video materijalu snimanim tokom boravka u Americi...
Neki imaju ove DVD-e, a pošto se, u medjuvremenu, pojavilo dosta novih modelara, sve koje interesuje, mogu da me zvrcnu i raspitaju se o ove tri DVD kolekcije...
Pozdrav
Mirče
mirce:
U zadnjih par dana radjen je vedering na Hellcat-u.
Koristio sam par "tehnika", a rezultat je, po meni, najbolji vedering koji sam odradio na nekom modelu.
Nisam želeo da avion bude preterano "prljav"...
Na fotografijama u senci ili na suncu, utisak je različit. Sve u svemu, sa vederingom kao što je ovaj dovoljno su naglašeni svi detalji na modelu...
Za vedering sam koristio drvene bojice, koje sam šatirao na papir, pa potom krpicom skidao nanos i prenosio ga na model.
Nikad u životu nisam ovoliko "ubio" neku bojicu...
Problem kod ovakvog načina rada je što ne možete "izvederingovati" veliku površinu od jednom, nego proces morate bezbroj puta ponavljati. Ono što je mnogo bitnije je da svaku grešku možete popraviti, a ako treba i ceo nanos obrisati skroz.
Delove oko auspuha i prelaz na trup i krila napravljen je air brushom i bojama za makete.
Posebno mi se dopada kombinacija par boja (crna, i dve tri nijanse braon), kojima možete dozirati nijansu "prljavštine" po želji...
Pilota sam farbao sa Humbrol akrilnim bojama kupljenim u Model Hungariji u Pešti.
Izbor ovih boja je isti kao i onih za makete, jedino je razlika što se ove razredjuju sa vodom i brže suše...
Pošto stara izreka kaže da slike govore više od 1000 reči, evo kako za sada sve izgleda:
Sad malo detalji:
Odozdo:
Sutra će se verovatno ceo model prelakirati bezbojnim lakom. Bila je ideja da se sve odradi sa 50% sjaja, ali verovatno će biti lakiran sa samo 25% sjajnim lakom...
Potom sastavljanje, nameštanje otklona, test motora i na kraju - Čenej...
Pozdrav
Mirče
bimmer:
glupo mi vise da ponavljam.. aaaaaaaaaaa strava aaaaaaa savrsenstvo aaaa fenomenalno aaaaaaa ludilo aaaaaaaaa
ali sto jes jes!
strava, savrsenstvo, fenomenalno............... :big smile (pijemo)
saxpg:
Zuta boja je rodjena za vedering. Zamisli Mirce, ti se jedan da vracas kuci a Maja kaze : "e ocistila sam ti onaj zuti avion, kako mozes onako prljave da ih drzis" :sljus
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version