RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Hellcat novi projekat...

<< < (32/41) > >>

mirce:
Mislim da odnosi snage i težine kod modela i pravih aviona nisu baš adekvatni.

Da se držimo modelarstva, kod akrobatskih modela poenta je da model bude što lakši i sa što više snage, tj. da potisak u mnogome prevazilazi težinu modela.
Zato, naprimer, modeli od 3 metra raspona, sa motorčinama od 150 ccm (20+ konja) mogu da lete kao mali stiroporci i piloti huveruju na pola gasa ili čak i manje.

Kod skala modela tolika snaga nije bitna, ali važno je da model ima dovoljno snage da sigurno leti i da ima dovoljnu rezervu za "ne daj Bože"...

Prvi Hellcat je imao 22,5 kg na poletanju, a potisak je bio 12,4 kg (to smo, doduše, naknadno izmerili)...
Model je leteo kao "mrtav konj", a sa prvim malo jačim "navlačenjem", verovatno bi pao u stoling...

Treba da se spomene i da motor u takvoj koncepciji treba mnogo više "cepati" i terati ga sa najmanje 2/3 ili čak 3/4 punog gasa. Motor se tada mnogo više greje (snaga drastično opada), troši više goriva i naravno, ne prija mu takav režim rada.

Sa drugim motorom Hellcat je imao 16 kg potisla i težina se smanjila na 21,5 kg (sa gorivom) i to je već bio odnos sa kojim je model bolje leteo.

Ako se podele ova dva parametra u prvom slučaju potisak je 55% težine modela, a u drugom 75%.

Trenutno sa ovim drugim Hellcatom i zenoahom GT 80, imam skoro isti odnos (19,5 kg težine - sa gorivon i 14kg potiska = 72%), ali sam se nadao boljem odnosu, misleći da će model biti ipak bar 1 kg lakši.

Sad imam par opcija, prvo moram da probam par različitih elisa sa skala auspuhom.
Potom iste te elise sa dva kanister auspuha...
Nadam se da ću dobiti bar 14,5 kila, a sve preko toga biću baš zadovoljan...

Pošto je ovaj motor prilično nov, svi koji ga lete, kažu da se posle 15-20 litara goriva snaga drastično povećava, tako da teoretski motor vremenom treba da bude jači.

Namestio sam klapne na kapotažu i mislim da će to mnooooogo pomoći da se motor ne pregreva (što je bio slučaj kod prvog Hellcat-a).
Kad se motor pregreva snaga drastično pada...

I na kraju, nadam se da ću izvaditi jedno po kile olova i samim tim doprineti boljem odnosu težine i snage...

Teorije su teorije, a u praksi kako će biti - videćemo...
Popodne prva merenja...

Pozdrav

Mirče

Joja:
Cestitke za jos jedan lep i uspesno zavrsen projekat.

Joja

mirce:
Hvala druže, lepo čuti te...

Kako si, kako je u Vankuveru? Često te spominjemo, modelariš li?

Primi pozdrave od 

Mirčeta i ostatka ekipe iz Kombinata

mirce:
Kako napisah popodne, predveče se skupilo društvo i malo smo eksperimentisali sa propelerima.

Jole koji je trebao da donese vagicu za merenje, došao je tek u pola sedam, i pošto je u to doba dana prvi sumrak, tačne brojeve obrtaja skoro da nismo mogli da izmerimo sa meračima koje smo imali.
Ipak izmerili smo najvažniju stvar, a to je vučna sila.

Danas smo merili vučnu silu sa skala auspusima, a suta ćemo meriti sa dva kanister auspuha.
Utisak je da skala auspusi ipak malo prigušuju motor.

Evo rezultata:

Xoar 24x10 - elisa sa kojom je leteo model prvi put - 5900-6000 o/min 12,5 kg
Xoar 24x10 - trokraka (znali smo da je prevelika, ali...) - 5000 o/min - 10 kg
Xoar 23x10 - dvokraka - 14 kg
Xoar 23x8  - dvokraka - 14,5 kg - najveća sila!!!

E sad, doneo je Jole i APC 22x14, ali otvor za osovinu motora je 8 mm. Idem sutra kod mog majstor Gojka strugara, da je razbuši na 10 mm, pa ćemo videti.

Propeleri koji su se najbolje poikazali Xoar 23x10 (crni), Xoar 23x8 (boje drveta) i APC 22x14 za koji ćemo podatke imati sutra...

Pogledajte razliku u obliku elisa:

Inače u uputstvu od ovog motora piše da sa APC 24x10, GT 80 ima 8200 o/min!!!!!!
Jedino ne piše sa kojim auspuhom su dobili taj podatak.
U USA ima baš klasa modela za trke oko pajlona - Giant class RC Racer -  i oni isključivo koriste ovu APC elisu sa ovim Zenoah motorom...

Pao je i prvi pravi vedering:

Kao što se da videti, leva strana više masti od desne...

Sutra nastavak eksperimenata...

Prvo ću, kad se vratim od Gojka da izmerim vučnu silu sa APC-om.
Potom menjam auspuhe, skidam skala i stavljam dva kanistera i merenja svih elisa ponovo...
Sutra ćemo se u Kombinatu skupiti malo ranije, oko pet, da bi mogli da izmerimo i brojeve obrtaja motora sa svakom elisom...

Pozdrav

Mirče

mirce:
Juče je sve probano...

Prvo sam prepodne bio kod strugara i razbušili smo otvor na propeleru sa 8 na 10 mm.
Kad sam se vratio u Kombinat, stavio sam na model APC 22x14 i dobio samo 12 kg vučne sile. Znači i ovaj propeler otpada...

Vratio sam Xoar 23x8, malo se "igrao" sa iglama i vučna sila se povećala na 15,5 kg u nekim momentima skoro 16 kg... Ovoliku snagu nikada još nisam postigao sa ovim motorom...
Da ne zaboravim reći, GT 80 je imao 7200 - 7300 O/min, a auspusi su oni skala...

Obrtaji su mereni sa...

...a vučna sila sa ovom vagicom...

Posle ručka sam promenio auspuhe, stavio one sa dva "lonca", koje je Beli pravio prošle godine. Nadao sam se da će se dobiti još malo na performansama, ali nije, šta više, motor je radio dosta lošije, obrtaji su pali za skoro 500 O/min, a vučna sila nije prelazila 14 - 14,5 kg.

Sve to je probano i sa Xoar 23x10, gde su rezultati takodje bili proporcionalno lošiji nego sa skala auspusima.

Predveče sam vratio skala auspuhe, i svaki puit kad sam palio motor sa Xoar 23x8, dobijao sam iste podatke, 15,5 kg potiska i 7200 - 7300 O/min, tako da je to propeler sa kojim ću za sada leteti.

Kadad sam prošle godine, na RC Universu, pisao o utiscima posle prvog leta, dosta modelara mi je pisalo da se "strpim" i da letim i dalje sa GT 80, jer kako kažu, drastično mu se povećeve snaga kako se motor razradjuje. Rekoše da treba najmanje 5 galona!!! benzina da se "protera" kroz motor.
Da li je to tačno - videćemo...
Eto, imam čemu da se nadam, jer vidim da skoro svi na ovom motoru lete sa propelerima od 24 cola.

I na kraju rezime, pri težini od oko 19,5 kg na poletanju (sa gorivom) i vučnom silom od 15,5 kg, odnos je 80%.

Juče sam iskoristio celu "aparaturu" da ujedno izmerim ove podatke i na Thunderboltu.

Kao što znate, Thunderbolta sam leteo sa Zenoahom G 45, ali prošle godine je montiran G 62.

Sa G 45 je model lepo leteo ali, sa rezerva snage baš nije bila neka. Nijednom nisam imao neki problem, a nedostatak "powera" se video recimo, kad iz pravolinijskog leta želite da napravite veliku petlju. Bez obzira na pun gas, model se "mučio" i obično u gornjoj tačci petlje, gubio brzinu, tako da petlja nije bila pravilan krug.
Druga stvar je da model mora mnogo duže da "trči" na poletanju, a onda to trpe trapovi...
Iskreno, u vazduhu, tokom samog leta, nikada nije bilo problema...

Pošto mi je ostao G 62 od prvog Hellcata, namontirao sam ga na Thunderbolta i meni lično se više svidja kako sada model leti. Ta rezerva snage daje jednu sigurnost uz sve ostalo o čemu sam ranije pisao...

Da se vratim na jučerašnji "opit", težina Thunderbolta je "okruglo" 12 kg, a izmerena vučna sila 12,5 kg, pri 7200 O/min...

Kad je sve bilo gotovo, uveliko je pao mrak...

Verovatno "gomili" modelara ovde na Forumu ovi podatci nisu mnogo bitni, ali u zadnje vreme, bilo je onih koji su imali dilemu da li su im motori koje su namenili svojim modelima dovoljno snažni. Znam da su svi radili ovo što sam i ja radio, merili obrtaje, sile, neki su pisali o time, a neki ne...

I na kraju evo jedan mali "trik" kako da pravilno podesite hodove horizontalnog stabilizatora ako ih pokreću dva servoa (jedan servo za svaku polovinu)...

Na gornji deo svake polovine horizontalca, pod istim uglom, zalepite sa krep trakom (lako se posle skida) dva štapića ili dve žice.

Da bi obe polovine stajale paralelno, vrhovi žica moraju biti jedan spram drugog.

Potom "povučete" palicu dubine i gledate da li su žice i u krajnjem položaju paralelene.

Ako jesu, OK...
Ako nisu, onda sa "travel ajusment" opcijom na stanici (JR je ima),jedan od servoa nameštate dok žica opet de dodje paralelno spram one druge...
Isto tako i u drugom krajnjem položaju...

Time dobijate da i u neutrali (sredini) i u krajnjim položajima hodovi budu apsolutno isti...
Jednostavno, zar ne?

Eto toliko za sada...

Pozdrav iz Kombinata

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version