RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
EXTRA 300 25%
marko:
Miki, koliko ti je tezak avion?
Koje obrtaje meris i sa kojom elisom?
Koliki ti je rezervoar?
Koji servo je na vertikalcu?
Sa O.S. Max 1.60 i elisom plasticnjakom M.A. 18X6 sam imao unlimited vertikal.
A kada sam zamenio NiMh baterije(5Ah :sljus ) i stavio LiPo, takodje izvadio dva servoa sa vertikalca i stavio jedan, tada mi je hover bio na 60-70% gasa (gorivo sa 5% nitro).
Elisa je takodje zamenjena karbonskom ... Biela 18X6.
Ne treba zaboraviti da mi je rezervoar bio oko 600 ili 700ml ...
Hocu da ti kazem da sa tim benzincem i elisom 18X8, koja je idealna za tvoju kombinaciju motor/avion, treba da avion leti bolje, nego kod mene.
Sad, mozda je O.S. 1.60 laksi za koji gram od RCG30, ali tebi ne treba veci rezervoar od 300ml, tako da bi tezina trebala biti veoma slicna.
Sve ti ovo pisem samo da ti pokazem da avion definitivno jesta i za 3D, sa ovakvim setapom koji imas.
Samo treba znati leteti.
A o stavljanju motora od 50cc na ovaj avion komentar i ne treba. (___)
M. (pijemo)
Miki Va:
Marko, model nisam merio,a od elisa probao sam 18x8 drvenu M.A i 19x8 drvenu Turnigy 3D, obrtaji su se kretali sa M.A 1800-8300 sa Turnigy su bili nesto manji ali sam imao utisak da je bolja vuca i vece kocenje motora na sletanju sa tim experimentisem i trazim idealnu kombinaciju.Rezervoar je 500ml, servo na vertikalcu je BB BMS-620MG High Torque Servo (Torque At 6.0V: 10.6kg-cm,Speed At 6.0V: 0.13sec / 60 deg at no load) .
Sto se tice tezista verovao ili ne kad sam sve sklopio model je bio repat i morao sam da stavljam duze nosace motora da ga pomerim napred a obe baterije su tik iza rezervoara sad je ok.
Sve otklone na modelu sve sam namestio po preporuci GreatPlanes LR i HR i veoma sam zadovoljan ponasanjem u oba rezima,cak i trimovanje u prvom letu je bilo minimalno u par klikova vertikalca i nagiba sve ostalo -perfekt. Verujem da si u pravu i da se Extra moze podesiti da lepo radi 3D evolucije ,ali iskreno uz veliki respekt vas koji razbijate 3D mene to ne privlaci , meni je vece zadovoljstvo da sa modelom uradim lep pravilan ranversman,imelman,kubanku,zvono, letenje na noz..itd nego da huverujem na metar... mozda vremenom promenim misljenje ;namig
Pozz Miki (pijemo)
zajo:
Pozdrav Miki, bas sam se pitao gde je ovaj prelepi model? mmmm Torima mi je pricao: uzeo ga ovaj- onaj ali sad je sve jasno.
NEMORAS RADITI 3D AKO NECES I NESME NIKO DA TI ZAMERI ZA TO!
Ovaj model i onako nije neki 3D zver ali moze sve da radi a najbolje IMAC. Sa spoena krila i odlican finis sigurno leti precizno.
U svaki slucaj cisto za nas: ako te nemrzi sledeci put kad budes letio, uzmi model u ruci i daj stanicu nekome. Ispravi ga kao u haver i vidi gde pocinje da penja- na kolko procenti gas ako penja uopste.
Cim je ispao repast, motor je lagan i sa time ceo model je isto lagan sto je superiska :big smile
--- Quote ---baterija za napajanje LiFe 2s 2500 direktno bez ubeca ali ide na plocu na koju je povezan risiver i svaki servo vuce struju preko nje a ne direktno iz risivera (domaca radinost powerbox-a - radi odlicno )
--- End quote ---
Kakva je ta ploca??? Jer si to sam budjio? :big smile
U svaki slucaj, nek te dugo sluzi jer lepsi model sam retko video a video sam ih dosta :big smile
(pijemo)
zajo:
--- Quote from: marko on November 10, 2008, 08:45:26 PM ---Pilotska je tuga pregolema ...
Velika Extra je u Beogradu, a ja sam u Egyptu.
Ovde letim helikopter i malu Extru sa .50 motorom.
Na prolece sam u Beogradu, pa mozemo da se organizujemo i letimo zajedno.
A ako neko dodje u medjuvremenu do Egypta, dobro dosao!
Ne bih da otkrivam "rupu na saksiji" ali sto je avion veci, to je njime lakse leteti.
Tako da tvoj yak sa Saitom ce leteti super.
Ne znam kakvo ti je iskustvo, ali ako si leteo niskokrilce sa simetricnim profilom krila, sa ovim velikim neces imati nikakvih problema.
Smanji otklone i avion ce se ponasati kao pocetnicki akrobatski avion, a sa maximalnim otklonima imaces 3D monster!
Dan bez vetra, pokosen aerodrom i gas do daske!
--- End quote ---
--- Quote from: zajo on November 11, 2008, 04:41:54 PM ---Hvala za poddrsku.Mislim da si u pravu za velike modele.I ja cu biti otsutan nekoliko meseca,tako da tek na prolet cu moci da dignem YAK.A za druzenje u BG:moze.
Pozdrav.
--- End quote ---
E Torima (pijemo) ovde smo prv put pricali, jer se secas ()-()
Miki Va:
Pozdrav Zajo , hvala na podrsci i lepim recima ! Da model je zaista predobar i veoma uzivam u njemu svaki puta kad izadjem na livadu ,medjutim za ozbiljnije letenje treba dobar nalet i iskustvo sa modelom a ja ove sezone gotovo da nisam ni leteo.Svakako da imam u planu da izvucem maximum iz nje ali o tom potom ;namig
Sto se tice pitanja o domacem powerboxu za to je bio zaduzen moj prijatelj Ivan Delac koji je sve ovo sproveo u delo.
Dakle prvobitna ideja je bila da se elektronika napaja sa 2 nezavisne LiPo 2s baterije i to je izgledalo ovako.
Na njoj je postavljen ubec (Turnigy megabec 8 ) od 8a i razdvojene baterije tiristorom
zavrnuto i povazano na plocicu sa konektorima na kojoj su razdojeni signali od napajanja - svaki servo vuce direktno iz baterije samo signal dobija iz risivera
Sve ovo je radilo perfektno ali ipak sam odustao od duo LiPo napajanja iz razloga da bih smanjio rizik od otkazivanja elektronike i ostavio plocu koja razdvaja signale i postavio LiFe bateriju (6.6V) ciji napon JR reciver trpi bez problema a servoi i onako ne vuku struju preko njega.
Plocica
ovako izgleda u modelu
Vrlo sam zadovoljan kako sve funkcionise i nikad se nije pokazao nikakav problem u funkcionisanju , a nadam se da ce tako i ostati :)
Pozz Miki (pijemo)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version