RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO

OS Max i Zenoah motori iz mog ugla...

(1/2) > >>

mirce:
OS je uz Saito najbolji proizvodjac glow motora. Njihovi motori jesu malo skuplji ali vrede svaku paru.

Ja sam imao OS-a na mom Hangar 9 Thunderboltu i Warhavku. Oba su bila cetvorotaktni Suprasi od 15 ccm. Motori su bili neverovatno dobri, Thunderbolt sam posle razrade leteo u preko 60 startova i NI JEDNOM NISAM pipnuo iglu da bih nesto stelovao. OS je stvarno vrh...

Ista je prica i sa OS RX 140 (24 ccm) koji se nalazi na mom Cenej Staru (Montana-Delromodellbau). Ovaj motor ima i Hatory rezonantnu cev i okrece elisu 16x14. RX 140 ima i pumpu. Ni na ovom modelu ja ne znam sta je to stelovanje motora. Samo sipam gorivo upalim ga i letim... Fenomenalno...

Jole ima RX-a 160 i prica je ista a, skoro je kupio i najnoviji dvotaktni od 20 ccm koji, zamislite, radi isto tako dobro...

Posto sam presao na benzince posle veoma loseg iskustva sa SPE kinezima kupio sam Zenoah 45.
Dvoumio sam se izmedju Fuji i Zenoah-a ali sve sumnje mi je razbio Frank Tijano pokazavsi mi da i on leti Zenoah-a 45. Pa, kad je njemu dobar na modelu gde samo avion kosta 3000$ sta ja imam vise da filozofiram.
Naravno da je bilo "pametnih" koji su komentarisali kako je to motor sa magnetnim paljenjem ali, nisu bili u pravu. Sem malo vece tezine (meni to odgovara za doterivanje tezista na mojim warbirdima) ovi motori nemaju ni jednu manu spram onih sa elektronskim paljenjem. O prednostima razmislite sami... I ovo su motori nove generacije tako da ono sto o magnetnim paljenjima znate od ranije slobodno zaboravite...

Zenoah 45 je super i veoma sam zadovoljan sa njim. Zero od preko 10 kila kojeg trenutno letim ovaj motor nosi kao od sale. Leteo sam do sad oko dvadesetak startova bez i najmanjeg problema.

Motor je tako dobar da sam kupio jos jedan i montirao ga i na pre neki dan zavrsenog Thunderbolta od 2,2 metra. Danas sam ga prvi put upalio i sta da vam kazem, alnasovao sam ga samo dok nije povukao gorivo, igle nisam morao ni da pipnem, a ne znam da li mu je bolji ler ili pun gas... Neverovatno... Elisa je Xoar 20x10 laminated i sa njom ima oko 6800 obrtaja. Pali na "miris" startera i radi lepo u svim rezimima...

OS i Zenoah su za mene firme koje ja sigurno necu menjati u buducnosti. Imao sam prilike da gledam mnoge glow i benzinske motore ali, ni jedan ne moze stati pored ovih...

Na kraju krajeva uvek je bili koliko para toliko i  muzike...

Pozdrav

Mirce

tibeteagle:
Drago mi je da ste napisali svoje iskustvo vezano za Zenoah japanske motore.  :-*
Zenoah motori su izvanredni za skejl modele gde stavarno treba tezina u nos. Skoro su neunistivi, jer su pravljeni od delova motorne pile za najveca opterecenja. Samo je karter adaptiran za modelarske potrebe, odnosno montazu na fajervol. Ja sam ipak morao da napravim adater za elasticnu montazu. Pa da ne bude da je bas sve dobro, ovo se moze pripisati kao manjak na konstrukciji, s obzirom da benzinski motori novije generazije imaju fabricko resenje za montazu.

Posto sam se duze vreme zadrzao na razvoju malim stirodur modelima, jos nisam napravio model za njega.
Pa da mi ne stoji u fioci, odlucio sam da prodan i da se jos malo zadrzim na glow motorima, naravno OS  :)
Ako je neko zaintersovan za kupovinu novog nekoristenog motora Zenoah ZG45, neka klikne ovde:
http://rcfly4um.org/index.php?topic=260.0
T.E.

mirce:
Elasticna montaza je prepustena da se modelari sami odluce da li hoce to ili nece.

Na Zerou imam motor direktno pricvrscen za firewall a, na Thunderboltu preko guma ali, ne kao ovih Vasih silent blokova. Moj utisak je da Thunderbolt ima malo manje vibracija. Istina je da je i drvene konstrukcije (Zero ima plastican trup) pa, mozda i to malo ublazava vibracije.

Posto imam dva ZG 45 mogu samo reci da ce onaj ko kupi Vas motor biti veoma srecan covek, jer su moja iskustva sa njima sjajna.

milos78:
veoma sam zahvalan na ovakvoj informaciji , ionako sam se dvoumio hvala... (res)

tibeteagle:

--- Quote ---veoma sam zahvalan na ovakvoj informaciji , ionako sam se dvoumio hvala... (res)
--- End quote ---
Da, ali sada već treba uzeti u obzir da su se i kineski motori popravili od pre 4 godine. Poneki izgledaju kao Desert Aircraft motori koji se smatraju veoma dobrim. Treba ih pogledati i pročitati iskustva na drugim forumima. Ipak su dosta jeftiniji.  mmmm

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version