RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

ZIROLI HELLCAT

<< < (29/53) > >>

mirce:
Evo i slika...

Sve je počelo u dvorištu gde je Hellcat spakovan u prikolicu. Ja kad ga upakujem više nema mesta ni za šta drugo...
Mislim, kod mene je to tako...

Mozgao sam kako da fiksiram model da se ne klati levo desno u vožnji. Ljuljajući se, vremenom bi sigurno "razglavio" trapove u krilu...
Najjednostavnija rešenja su obično i najbolja a, ovo je smislio Joja. Fiksirajući spiner ceo model se učvrsti i nema mrdanja...

Kad smo stigli na aerodrom tamo su već bili Jole, Bata, čika Dule, Golub, Joja, Miša i Bane sa porodicom.

Raspoloženje je bilo na nivou što dokazuje i ova slika...

Dok smo Coka i ja gledali gde ćemo i kako da poletimo...

...drugi su sastavljali svoje modele i proveravali da li je na Joletovoj Extri sve kako treba...

U medjuvremenu je stigao i Oko što dokazuje ova slika...

Jole i Coka su uživali u Banetovoj bravuroznoj "vožnji" letećeg krila, a moja malenkost je pristupila sklapanju Hellcata.

Tek kod kuće sam video kako me Joja nekako čudno "merka" i sreća pa, sam brzo zavrnuo šraf na krilu jer, da je potrajalo, ko zna gde bi to završilo...

Postavio sam i drugu ušku a, iz "bezbednosnih razloga" ušrafljivanje kontra navrtke za krilo sam izveo u drugoj "pozi"...

Potom je sipano gorivo i mašina je bila spremna...

...za Batin "foto sešn", čisto da imamo uspomenu dok model bio još u "komadu"...

...potom "grupni portret sa damom"...

Konačno smo i mi nešto "kresnuli" tog dana...

...i baš se približio "taj trenutak"... Eto, da i ja kažem da sam nešto radio sa stanicom, odtaksirao sam model do piste a, onda je komandu preuzeo dr. Coka...

...koji je  par puta proterao model po zemlji gledajući kako se ponaša pri rulanju...

Pao je poslednji dogovor, mašina je produvana i......

Pošto se odlepio od majčice zemljice, Hellcat se poprilično nagnuo na levu stranu ali, ta' šta reći, obratite pažnju na elerone...
U vazduhu model je izgledao veoma realistično...

Posle nekog vremena Coka je izbacio točkove želeći da napravi par prilaza za sletanje...

...ali, tada se motor ugasio i sletanje je bilo prinudno...

Obratite pažnju kako je model poravnat. Već se prolomio aplauz ali u tom momentu točkovi su dodirnuli vodu i Hellcat se našao na ledjima...

Odmah smo otrčali do modela i...

...videli da oštećenja, na sreću, nisu tako velika.

Pilot mora da je poreklom Bosanac, jer je polomio ploču iza glave a, da nije ni trepnuo...

Sve se desilo jer se tigonsko crevo, kroz koje sipam gorivo, naslonilo na svećicu, otopilo, i motor je povukao "falš vazduh" i stao...

A, sad obratite pažnju na Cokino umeće... Pogledajte kako ga je Coka izravnao i koliko je dugačak trag u travi koji je model napravio pre nego je dodirnuo vodu...

...i rupu koju je potom napravio kapotaž kad se "zabo" u zemlju...
Moram naglasiti da je mesto gde je sleteo model bar 100 metara udaljeno od mesta gde je stajao Coka...

Kad mi je Braša malo prosušio noge, sklepali smo model ponovo i napravili drugi start...

Ostalo je istorija...

mtesa:
Ove postove citam kao najnapetiji roman.
Bez uvlacenja, i nikog ne "mjerkajuci", mogu samo da se nadam
da cu vremenom da dostignem ovaj nivo.
Bravo!

drjack:
Stvarno kao najbolji triler, svaka cast !!

magic:
Mirce nesto me je zaintrigirao taj manjak snage koji se pokazao u letu. Naime, nasao sam podatak koji kaze da motor treba da 24x10 vrti na 7400 o/min a to je 24kg potiska i oko 110km/h sto bi trebalo da da bitno razlicite performanse od onih koje ste opisali. Dali imas podatak na koliko je tvoj vrteo 24x10?

I kad vec razmisljas o Moki-ju, mozda pre 215 od 150 jer se tezinski se uklapa ili ako slucajno moze da stane neki 220ccm 4 cilindra bokser cvaja ...

Eto ako ja mogu neku ideju da dam ...

poz

mirce:
Magic, mereći obrtaje najviše što sam dobio je 5900-6000 sa elisom Xoar 24x10 tj. ovom koja je montirana.
Detlef, Nemac od koga sam kupio motor imao je oko 6300-6400 obrtaja (kako mi je pisao u mail-u) ali, sa nekom karbonskom elisom nisam sad siguran tačno koja je, imam negde zapisano.
U Zenoah prospektu kažu da GT 80 vrti 7200 sa APC 24x10, ali ne navode da li sa serijskim ili tuning auspuhom (rezonom)... GT 80 ima 6 konja...

Izmedju obrtaja koje sam imao i 7200 baš je razlika. Ne žalim se kako motor radi, on lako pali, prima gas savršeno, ima ler, ima pune obrtaje ali, mislim da je sam model ispao pretežak i da mu treba jači motor.
Iskreno, mislim da je i Detlef to uvideo i da je zato stavio Moki 150.

Padali su juče predlozi da probam sa elisom sa malo manjim korakom ili nekom od 23 cola ali, neću definitivno dobiti toliko snage koliko mi fali.
Najjeftinija varijanta je da kupim DLE ili DLA 111 jer oni imaju 11,5 konja i vrte elise od 26-28 cola ali, ko zna kakvi su ti kineski motori. Ovih dana ću svakako pogledti malo RCU i videti šta pišu o njima.
Ako imate neko iskustvo, dobro bi mi došlo...

Moki je 8,5 konja, ima veliki obrtni momenat, težina mi nije bitna jer svakako imam napred nepotrebnog tereta, ali sem cene Moki ima još jednu manu a, to je da traži stalno neko održavanje... Malo, malo treba štelovati ventile, podmazivati klackalice, zatezati matice od izduvnih grana, proveravati crevo od pumpe... Ima veliki post na RCU o Mokiju gde modelari koji ih imaju prenose svoja iskustva. Mislim da Moki traži mnogo više pažnje nego neki "obični" benzinski motori.
Moki je motor za Coku, koji obožava da stalno nešto "prčka" dok, ja to ne volim..  Jedared kad namestim motor ništa više ne diram...

Bacio sam papir ove stvari što su mi višak, dva Zenoaha 45, ovaj GT 80, alnaser i kit za Lightninga i kad bih to sve prodao, po vrlo realnim cenama, taman bi imao za Mokija... Videćemo...

Pozdrav

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version