RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
ZIROLI HELLCAT
coka:
Posle letackog dana, i ja sam razmisljao o Zenoahu i snazi (koja fali).
Prvo, kapotaz na pomenutom modelu je ogroman, pa je neophodno ici na velike precnike. Ni 24 inca ne deluje veliko, u poredjenju.
Cini mi se da je korak veliki, jer avion ne leti brzo, a motor je lepo opterecen, bez velikih rasterecenja i ibertura.
Mozda sam pre za 26x8, npr...
Cinjenica je samo da iako bi se nesto dobilo, opet bi postojao manjak snage.
Ipak to motorce ima samo 5.5ks.
Ne sporim da bi 1000 obrtaja na krivi snage dosta dodalo, ali bi i dalje avion morao da se leti non stop sa 60-70% gasa, samo za krstareci rezim.
Sto se tice auspuha, merili smo broj obrtaja i sa njim i bez njega i razlika je simbolicna, ako je uopste i ima.
Mislim da je varijanta DLE 111, primerena po snazi (10.5ks), a i ceni.
Ipak, ovakav projekat zasluzuje MOKI-ja, jer ruku na srce, to je to, nema dalje i nema bolje.
Mislim da su propusti na kineskim motrima tipa: lose urezan navoj, spon na ivicama....i da se sve to moze sa malo rada lepo doterati.
Sa druge strane MOKI je prekomplikovan jer u stvari predstavlja pravi mali motor.
Ako uzmete u obzir da se na pravom Helcat-u pred svaki let radio pretpoletni pregled, nedeljni, tehnicki dani, servisi...onda to isto vazi i za MOKI.
Ja bih licno uzivao da svakih sat dva leta, skinem kapotaz, prekontrolisem zazore, podmazem, produvam, proverim...
U medjuvremenu, Braso, drzi se ti jetova.
magic:
Stvarno se nisam mnogo bavio dvotaktnim motorima na avionima tako da ne bih mogao da pretpostavim koliko ce se elisa relativno malog koraka rastereti u letu i koliko bi se jedna 26x8 vrtela u letu na doticnom Zenoah. No, to je relativno lako proveriti, E-logger i opticki merac broja obrtaja bi rekli kompletnu pricu i misteriji bi bio kraj, imali bi snimljen citav let.
E sad, nisam imao mira pa sam u motocalcu simulirao doticni Zenoah sa odgovarajucim motorom na struju. Znam, znam nije isto ali rekoh cisto da probam. Krenuo sam od toga da postignem sa motorom iste obrtaje u mestu koje je Mirce postigao, 24x10 na 6000 o/min. E pa doticna simulacija sa 26x8 daje 21kg potiska sa nikakvom rezervom snage na krstarecoj brzini. Istovremeno 24x12 bi dala samo 1kg potiska manje od 26x8 ali bi zato model mogao da bez problema penje i pravi petlju. Naravno u obzir sam uzeo i tezinu modela kao i povrsinu krila. Veci korak trazi i veci obrtni moment koji elektro motor ima a pitanje je dali ga ima i doticni Zenoah ???, cisto sumnjam. Ovo je samo jedna vezba koja ne mora da bude uopste tacna jer kao sto rekoh nisam se dovoljno bavio 2T benzincima na avionima da bih to mogao dovoljno precizno da simuliram u motocalcu.
Mirce, poznavajuci te nemoj stavljati DLE motor, ne zato sto on nije dovoljno dobar vec iz razloga sto ako ga budes stavio stalno ces dok letis model razmisljati o tome dali ce se motor ugasiti, a to ti uopste nije potrebno, treba da mislis o letenju. Nadji se negde cenovno na pola puta od DLE i MOKI-ja a to su ti ili MVVS 116 ili odgovarajuci ZDZ.
Obecavam, necu dalje vise da te mucim sa idejama ;).
poz
mirce:
Treba, kao i do sada, uklopiti više stvari i da je motor dovoljno snažan i da može da stane pod kapotaž (neću da "kasapim" kapotaž i da iz njega na sve strane vire, kapice za svećice, auspusi, usisnik za karburator), i da cena bude prihvatljiva, ta' ima toga koliko 'oćeš...
Gledam pomalo o svim opcijama.
MVVS 116 je 3 cm širi i ne staje pod "haubu"...
Interesantan može biti novi DA 120 ali, nije jeftin i kad se doda da se prodaje bez auspuha, cena drastično raste...
Kinezi ko kinezi, na RCU mnogo ih više hvale nego što se modelari žale na njih (bez obzira da li je to DLE ili DLA)...
3W sem što ne staje pod kapotaž ima rezone koje nemam gde da "uglavim"...
Sve u svemu što bi kazao čika Dule: "- Nije to, uzmeš pušku pa, ubiješ zeca..."
mirce:
Upravo sam došao od Bate, vidoje stiže ubrzo, za dan - dva...
Lazo:
Bre Bato! Pa šalješ li ga diližansom, lebati?!? mmmm
(pijemo)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version