RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

ZIROLI HELLCAT

<< < (35/53) > >>

marko:
Nisam hteo da ostavljam nikakve komemtare dok se strasti ne stisaju.

@Mirce, avion sa estetske strani izgleda mnogo dobro, da ne kazem do jaja.
Bas bih hteo da vidim avion uzivo, `jerbo zaista mislim da izgleda 100% kao original, sto rece @Laza, kao u filmu Tora-Tora i napadu na Pearl Harbour.

Ali mu bas fali snage.
Da li ces pokusati sa promenom izduva i smanjenjem elise ili kupovinom novog motora nije bitno.
Ali najvaznije je da ne letis vise i neizazivas sudbinu sa strasno underpower modelom.
Gledam snimak i neverujem kako avion mora lagano da se leti (specijalno na elevatoru) da se ne bi slucajno izgubila brzina i avion stolirao.
`Nemo da `s zamajavas, nego daj jos snage!

saxpg:
Posto uvek mora da se nadje neko pametan (ovog puta ja) evo Marko da te ispravim da se Hellcat pojavio 1943 tako da ga nije moglo biti u napadu na Perl Harbur.
Salim se naravno, malo off topica nece da skodi.

Mislim da jednostavno nije lep osecaj letjeti ovakav model kada znas da te i najmanja greska moze dovesti do toga da propadnu meseci rada u sekundi.

mirce:
Marko apsolutno si u pravu... To što si ti napisao, isto kaže i Coka.
Novi auspusi i manja elisa je više eksperiment, šta bi "bilo kad bi bilo", pošto me ništa ne košta pa, onda ajd da probam... Posle probe u dvorištu videćemo ima li svrhe ići uopšte na aerodrom.

Inače na RCU u rubrici "Warbirds and Warplanes" ima topic o Hellcatu gde sam i ja, naravno, uzeo učešće i dosta modelara mi kaže da ne odustanem tek tako od GT 80 i ipak probam sa prepravkama. Kažu mi da, kako se motor razradjuje, da dobija na snazi... Takodje, mnogo modela ove kilaže se leti sa ovim motorima...

Tijano mi je juče napisao da je leteo svog T 34 od 23 kile!!! sa GT 80 i sa elisom 22x10 i da je to dobro funkcionisalo...

Spremio sam Xoar propelere 22x10, 23x8, 24x8 i 24x10 i APC 22x14...

Juče mi je bio Beli u poseti i odneo je motor i kapotaž, tako da će u narednih desetak dana auspusi biti napravljeni. Ja sam već napravio neke prepravke u trupu i nadam se "dijeti" od najmanje pola kile...

Šacujem i MVVS 80 GX pa, ako neko ima neka iskustva sa tim motorom bio bih mu zahvalan na informacijama. Isto važi i za DA 85...

Marko, kad god si raspoložen dodji kod mene. Imaš moje telefone, mail, zvrcni pa, se čujemo i vidimo... Ovo važi za sve, vrata moje kuće su za sve, a pogotovo za modelara uvek otvorena...

Pozdrav

Mirče

magic:
Mirce,

koliko neki motor vrti elisu u mestu je samo pretpostavka onoga sto se dogadja u vazduhu! Najednostavnije je da se merac broja obrtaja elise koji ima peak funkciju nekako zakaci i izmeri maksimalan br. obrtaja u letu!!! Tek tada cemo moci da znamo u kom smeru treba da se krene.

Poenta izduva kod 2T motora nije u tome da on bude sto otvoreniji i bucniji, ako tako gledas onda skidanjem izduvnog sistema bi trebalo da dobijes jos vise, a svi znamo da nije tako nego naprotiv! Cisto da podsetim da su Tomosovi motori bili 50ccm a setite se koliko velik bude rezonator!

Ima sigurno tu u NS neka stara kuka koja se trkala na 2T motorima ili neki servis skutera koji ih i danas frizira, najbolje sa njima videti da ti naprave izduvni sistem.

http://fpp.hamradio.si/roost/tech/exhaust/

poz

mirce:
Znam Magic ali, na Hellcatu nema mesta za rezonu...

Pričao sam dosta sa čika Duletom, koji sem što je mašinski inženjer, radio godinama u firmi "27 Mart" gde su se pravili klipovi, karike, cilindri... Čovek je pun znanja i iskustva...
Zato i hoću da probam da se malo "igram" ali, neću da rasklapam motor da bi radio usise, izduve, prelive i frizirao ga na taj načim.
Za to mi je mnogo jednostavnije da kupim jači motor, kao što će najverovatnije i biti na kraju... Što bi rekao moj jedan drugar: - "Kubici Boga ne mole..."

BTW imao sam i ja gomilu Tomosovih Zoljica, APN-ova, Elektronika kad sam bio mladji... Znam o čemu pričaš...

Ako imaš takav merač obrtaja, možemo probati da vidimo šta će biti u vazduhu, ako do letenja uopšte i dodje.

Pozdrav...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version