RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
ZIROLI HELLCAT
cheky:
E ljubi majka svog sina "pionira" !!!
Da si dodo jos sto ojra mogo si da kupis pravi pa da se i mi ostali "pionirci" vozikamo al neka...
mirce:
Da, da, kao što se već "čulo" širom Srbije, danas je palo prvo paljenje MVVS-a.
Dakle, u subotu mi je Jole doneo neke sitnice iz Lindingera (hvala Jole) a, medj' njima elisa i auspuh za MVVS-a.
Kupio sam Metts-ov trokrakri drveni propeler 24x10 i originalni MVVS auspuh za ovaj motor od 80 ccm.
Postavljanje je brzo odradjenoi ali, ipak mi je trebalo par dana, najviše zbog toga jer sam strugaru, dao da malo prepravi jedan držač motora na koji ide nosač auspuha.
Čika Dule je na svojoj vertikalnoj bušilici napravio po tri otvora na svakom propeleru (i na Mejzliku 27x10). U njih ulaze štiftovi sa motora, koji ne daju elisi da proklizne... MVVS je "smislio" da se elisa stegne sa šest šrafova M 4 i sa centralnim šrafom u sredini. Ako stavim šest šrafova onda ne mogu da postavim spiner koji imam, tako da sam odlučio da tri, od šest šrafova, uvrnem, odsečem im glave i da mi služe kao štiftovi a, da elisu stežem sa centralnim šrafom. Na tom centralnom šrafu sam zamenio podlošku, stavio od spinera (sve isto kao i na zenoahu GT 80), i u tom slučaju sam mogao da iskoristim Thu Turn spiner koji sam imao i ranije...
Trukraka elisa je "lukavo" napravljena, svaki krak se radi posebno i medjusobno se spajaju aluminijumskom pločom i sa po dva štifta po kraku... Juče sam bio u Pešti i u ruci držao Xoar trokraki propeler. Apsolutno, ali apsolutno je isti kao ovaj Metts... Ranije sam pisao da ova dva propelera pravi ista firma a, sad me niko ne može ubediti da to nije tačno...
Danas sam konačno sve dobio i pošrafio i u pet sati zakazao "seansu" mojim drugarima da dodju pa, da kresnemo mašinu...
Spremio sam gorivo sa 3% ulja dobivenog uz motor (kasnije kad se potroši to ulje, mešavina se pravi sa 2,5% sintetičkog ulja) i rešio sam da pre nego što se "društvo" skupi, probam da upalim motor.
MVVS uputstvo za prvo paljenje kaže ovako:
- isključite paljenje, zatvorite saugh, ručicu gasa postavite na sredinu, okrenete elisu četiri kruga
Kad ste to uradili:
-otvorite saugh, gas postavite tek malo iznad lera, uključite paljenje, elisu dovedete u gornju mrtvu tačku i jako je zavrtite...
Ako motor ne upali posle tri pokušaja, vratite se na prvi korak... E, moj MVVS je upalio na drugo okretanje elise...
Pravo da vam kažem, malo sam se "štrecno" jer se nisam nadao da će ganc nov motor tako lako upaliti.
Ono što me je više oduševilo je da igle nisam morao uopšte da diram (piše da su fabrički naštelovane) a, motor je lepo radio. Jedino je ler bio malo nizak ali, dodavanje par % na "travel ajusment" meniju za gas je odmah sve rešilo.
Pustio sam motor da radi oko 5 minuta i u par navrata sam dodao gas do pola i malo iznad primetivši da bi trebalo još malčicko doterati igle...
U to su stigli i čika Dule Jole i Bata, te sam opet upalio motor, naravno bez ikakvih problema.
MVVS kaže da se posle dvadesetak minuta rada na zemlji, može ići na letenje ali, da se vodi računa da se motor ne preopterećuje (pogotovo ako je napolju toplo) i da se pun gas ne drži dugo vremena.
Danas je motor radio malo manje od pola sata i u medju vremenu ga je Jole malo "doštelovao" odvrnuvši i Low i High iglu. Motor radi savršeno...
Svaki put palio iz prve, doslovno, a ako se malo ohladi i neće da upali iz prve "na ruku", posle procedure "nasisavanja" sa saughom, odmah startuje... Za ovaj motor definitivno ne treba starter...
Pošto je motor nov nisam ga "terao" u visoke obrtaje tako da podatke o vučnoj sili danas nismo merili. Utisak mi je da dosta bolje vuče nego Zenoah...
Motor jako vuče i ako stojite ispred horizontalca, on vam se baš "useca" u noge od nazad... Da se ne bih "patio", postavio sam dve klocne...
...ali, sa klocnama na trećini gasa Hellcat odiže zadnji točak... Morao sam ga vezati da se "ne otme"...
Na pola gasa, ni sa skroz navučenim horizontalnim stabilizatorom, točak neće da stoji na zemlji...
Danas smo precizno izmerili Hellcat-ovu težinu. Bata je doneo digitalnu vagu i konačno je sve premereno kako treba, trup bez kapotaža 16,6 kila, kapotaž 1,1 kilu i svaka uška 1,4 kilograma, što je ukupno 20,5 kila.
Moram reći da nisam još doterivao težište...
Koliko sutra i u narednih par dana još palim motor, merimo vučnu silu i od nedelje letenje...
Pozdrav
Mirče
-
misha:
valjda ce biti - treca sreca. (<--)
mirce:
Mišo, neće biti treća sreća...
Dakle, posle oko 35 minuta rada motora, prošle nedelje u nedelju, došao je Jole da izmerimo obrtaje i vučnu silu.
Motor sam upalio, "kresnuo" je odma', na drugo okretanje elise rukom...
Posle zagrevanja od par minuta, pristupili smo merenju i sa trokrakim propelerom 24x10, sa kojim motor ima tačno 6000 o/min i vuče malo više od 16 kilograma...
Potom sam motor ugasio, sav sretan koliko sve savršeno radi i činjenicom da motor vuče silom od 4 kile više nego na prvom letu...
Plan mi je bio da sutra dan idem na Čenej da probam model...
No, iako znam da neću leteti sa onom velikom dvokrakom elisom 27x10 ipak sam rešio da je probam, čisto da vidim kakve ću sa njom imati rezultate.
Odvrnuo sam trokraku, zavrnuo dvokraku elisu, stegao je sa centralnim šrafom, ništa jače nego kao kad uvek stežem propeler.
Motor je opet odmah upalio, iz prve, ler - 900-1000 obrtaja, MVVS "broji" na leru, prelazi ka' punom gasu odlični, pun gas 5600 o/min i takodje malčicko više od 16 kila potiska...
Sve ovo što sam napisao trajalo je možda minut. Pre gašenja motor je malo radio na leru, potom je ugašen...
Dok sam ispratio Joleta, i nešto obavio u dvorištu, posle par minuta rekoh: Ajde da skinem elisu, da stavim kapotaž i vratim trokraki propeler...
Da okrenem elisu, kad ono nešto "struže" iz motora...
Odmah zvrcnem Joleta da se vrati, dok je stigao, prošlo je par minuta, motor kako se "ladi" tako se sve teže okreće...
Pita me Jole: "Šta si radio?" - "Pa šta sam radio, ništa, boi si prisutan" - rekoh...
Sve u svemu motor kad se ohladio skoro da više ne može da se okrene, tako da ga više nisam ni okretao, da nešto ne zeznem još više.
Padale su razne "teorije" šta se moglo desiti, čak i predlog da "časkom" vidimo šta mu je, ali pošto imam trogodišnju garanciju, motor je skinut i u narednih desetak dana ide nazad u Švaju, pa u fabriku, nek oni vide šta mu je...
Tako da još jedno odlaganje i najmanje dva meseca "pauze"... Sad sam već blago "popizdeo"...
Dok se motor vrati taman će se pokvariti vreme i pitanje hoću li Hellcata i leteti ove godine.
Pozdrav
Mirče
misha:
bas bezveze. nesto mora da se uradi da se rabije taj baksuzluk. da vidis sa baba melanijom zna li ona neke vradzbine...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version