RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
ZIROLI HELLCAT
mirce:
Sve što ste napisali je tako, veliki trud i rad, ali sam sam to odabrao, svestan činjenice u šta se upuštam i šta može da se desi.
Iskreno, nisam se nadao da će sve toliko dugo trajati no, iz moje modelarske perspektive nije moglo biti brže.
Pogotovo se oteglo se na kraju u "zajebanciji" sa motorima... Ustvari i najveće "lutanje" je bilo baš oko motora.
Nisam ne zadovoljan, nipošto, uživao sam u izradi modela, koji je napravljen da se stvarno ne bih obrukao gde god da se sa njim pojavim. Sad bih neke stvari odradio drukčije, ali to su minorne sitnice i to je ono iskustvo koje se stiče...
Preko sajta i Foruma, nesebično sam sva iskustva delio sa vama i smatram da je i taj deo "priče" nešto što vredi.
Ipak realno kad razmislim ovakav trud i angažman se isplati samo ako baš želiš neki model koji nema da se kupi ili u toj razmeri ili tako finiširan. Znači hoćeš, recimo, baš ovakvog Hellcata. To nema na tržištu, samo u kitu, jer ga niko ne pravi.
Ako ti model nije bitan a, bitno ti je da je toliki i tako odradjen, onda čovek ima veću mogućnost izbora.
Ja sam želeo kit, hteo sam da pravim model, Hellcat mi se svideo...
Ali, mislim da je ovo projekat koji se sa takom ljubavlju i pažnjom radi samo jednom.
Meni je najvažnije da sam Hellcata ipak leteo i da do oštećenja nije došlo greškom u izradi ili pilotiranju...
Sledeći model će biti opet bar toliki ali, hoću da izbegnem ogroman rad da bih došao do faze koju najviše volim a, to je dizajn i farbanje.
Recimo, da je ovo model koji je kupljen od neke firme, sad bih već imao naručenu novu ušku i uz relativno mali aganžman oko farbanja i ugradnje servoa, model bi opet bio kao nov, kao da se ništa nije desilo.
Ovako treba da uložim veliki rad da sve dovedem u stanje kao da ništa nije bilo, a za to više nisam spreman.
Neko, kome nije bitno da li je model malo oštećen, sigurno bi ga popravio i naleteo se sa njim.
Pozdrav
Mirče
misha:
sta je tu je. zivot ide dalje. to je prava modelarska prica.
na zalost, imam dve teorije. jedna je vezana za motorcikliste.
svi oko mene voze velike motore (cak se i dva vode na moju firmu aprilia caponord i bmw 1200lt) a ja vozim vespu.
svi se cude zasto. odgovor je jednostavan. znam kako bih vozio motor koji ide brzo. naravno do daske. dobar drugar
je juce pao i naravno tu su visestruki prelomi noge, kuka itd. navodno je brzina bila 50 na sat!
dakle ta prva je vezana za motore i misljenja sam da je svakom vec prilikom kupovine odredjen datum pada,
samo sto mi ne znamo koji je to datum. uvek su krivi neki baba deda, blato ili vozac. jedino sto je sigurno je
da taj dan postoji.
ista prica je sa modelima. jednom moraju da padnu i to svakom mora da se desi. pogotvo posle mnogo letova.
problem nije ni u ceni modela. sve se to da ponovo iskoristiti. jedino sto se ne moze vratiti je vreme, sati, dani i
godine nestanu u trenutku.
sto se konkretnog slucaja tice, verujem da je mircetu ovaj model i toliko "drndanja" oko njega zaista dojadilo.
danas smo razgovarali, i setio sam se jedne sitnice. izgleda mi kao da se poznajmo mnogo godina i kada bi neko
sa strane to gledao,ne bi ni pomislio da sam ja kod prvog naseg susreta video trup koi je vec bio uradjen.
toliko traje njegova izrada. 2 i nesto godine i tri motora.
neko kaze steta... trebalo je da to bude istorijski model...
istorija je napisana. model je napravljen. leteo 4 puta. svi koji smo imali prilike da ga vidimo ne mozemo reci
da ne izgleda kao pravi. dugacko poletanje i sletanje, tromi, spori zaokreti. to sve ostaje. doduse ostaje i model.
on ce i dalje biti tu i nadam se leteti. mozda u drugm rukama ali ce proci podosta vremena dok neko drugi bude
od parcica balze napravio ovakvo remek delo.
postoje ljudi koji imaju zlatne ruke da mogu da naprave nesto niizcega. ja te modelare zovem stolari.
mirce, coka, licider, tasa... (nadam se da postoji jos nepomenutih ali koje ne poznajem)
ljudi cije sam "radove" video i znam da je nekima od njih vece zadovoljstvo pravljenje modela, a letenje je sekundarno.
mirce je ovaj avion napravio, i to tako da se ne postidi da ga odnese na bilo koju izlozbu.
taj model je zavrsen, poleteo. vreme nije uzalud potroseno. i mi smo gledajuci sve segmente izrade mnogo naucili.
zivot ide dalje i donosi nove modele. malo mi je zao sto ce biti plastican ali verovatno i njemu treba malo odmora od ovakvog projekta.
ne sumnjam ja da ce se vec iduce godine roditi neka ideja o jos vecem modelu (naravno kit).
ps ja ovu temu ne bih brisao. planovi su mu ostali, tako da se mozda povampiri dogodine i napravi novi (bez onoliko datalja). nikada se ne zna. ;namig
GILE:
Zao mi je sto se sve ovako odigralo i nisam video model u vazduhu uzivo ali se iskreno nadam da ce nekoliko prespavanih noci kod tebe Mirce povratiti optimizam. Citajuci tvoje impresije o dva uspesna leta obuzima me verovanje da ces ipak skupiti pozitivne energije u otklanjanje nastale stete pa opet na aerodrom za tako pozitivan adrenalin koji izaziva letenja ovog bozanstvenog bucka.
mirce:
Mišo i Gile, lepo ste sve napisali, hvala Vam...
Ipak, model sam prodao, tako da ga u mojim rukama više nećete videti.
Da "skarabudžim" prepravku neću, nije u mom stilu a, da sve radim, kako se ništa ne bi videlo, ogroman je posao...
Ima tu još par sitnica, koje dok se ne poleti ponovo, niko ne zna kako će se pokazati. Stoga, da sve radim, opet uložim mnogo energije i vremena pa, da razmišljam šta će bi, nema teorije...
Kome ne smeta krpež, ako se jako "napne", sa Hellcatom može ići za nedelju dana ponovo na letenje...
Iskreno se nadam da će se model vinuti ponovo u vazduh... Od mene će svakako biti pružena sva moguća pomoć...
Ja se okrećem novom projektu i žao mi je samo što su mi ova dešavanja malo poremetila planove oko Panthera. Ako treba da stavim na tas, pre ću kupiti nov veliki warbird nego turbinu. Radi ću na Pantheru ali, nabavka same turbine trenutno će malo da sačeka, jer ću sve finansije, namenjene modelarstvu, usmeriti na nov model.
Kako Gile kaže, "pozitivan adrenalin koji izaziva letenja ovog bozanstvenog bucka" jedva čekam da doživim ponovo...
Nadam se da ću ubrzo otvoriti novi topik o sledećem skala projektu...
Pozdrav
Mirče
zajo:
--- Quote from: mirce on August 29, 2010, 02:20:59 PM ---
Ipak, model sam prodao, tako da ga u mojim rukama više nećete videti.
Pozdrav
Mirče
--- End quote ---
Стварно те разумем али мислим да си направио велику грешку. Неможеш да дајеш цифру на оваква самоградња, увек бичеш у губитак. Мислим пребрзо си одлучио ,прие неки дан си писао да је најбољи модел кои си икад летео и сви смо честитали и данас видим (:sok:).
Модел си трпливо радио толико времена а за само два-три дана одлучио да га продаш.
На мои Yak54 сам имао толико проблема да може роман да се напише. На сваки други лет сам има катове, слетео сигурно над 20-30 пута са изгасеном мотором и још безброј друге проблеме имао али ето пркнуо некако коначно. Јадноставно иглица за ниске обртаје била је пре сува и то је све.
Могуче је да се модел лети тако да без разлике када би дочшло до гашнење може безбедно да се слети.
Знам да је непотребно ово моје брбљање али криво ми је, стварно ми је криво :-\
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version