RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO

Svecice

(1/3) > >>

Goran:
Evo pitanja za iskusne modelare.

Kako odabrati svecicu za motor.
U pitanju je Kometa od 4.7 kubika.
Na stanju smo imali neke "cne" i neke "bele" :-) i skoro sve su izgorele za krace ili duze vreme.
Desilo se cak da za jedan let crknu 3 svecice (nove ne koriscene).

Da li neko zna zasto se to desilo i kako preduprediti crkavanje svecica.
Da li motor rastrese svecicu ili je neodgovarajuce gorivo ili njena toplotna vrednost je kljuc?

Molim za savet.

Pozdrav Goran

Goran:
Priznajem da je pitanje izgleda bilo tesko.

Mogu li na popravni?

Kako odrediti kakav tip svecice je potreban za koji motor.
Pominju se neke hladne, srednje tople, tople itd.

U pitanju su Vebra male kubikaze, Kometa 4.8 kubika, Raduga 7.5 kubika i OS max FX46 za koji doduse pise da mu treba neka A3 ili A5 svecica. Ali sta sa ostalima?

Da li postoji neko pravilo u izboru svecica?

Pozdrav Goran

SABURO:
ovako...

na mom motoru mvvs 6.5 ccm, koristim os A3 svecicu, ona pasuje i za 7.5 ccm, dok za motore od 8.5-10 ccm treba stavljati A5 itd...
veci motor, veca kolicina goriva koja hladi, veca toplotna vrednost svecica...

--- Quote from: Goran on July 30, 2008, 09:15:03 PM ---Evo pitanja za iskusne modelare.

Desilo se cak da za jedan let crknu 3 svecice (nove ne koriscene).

Da li neko zna zasto se to desilo i kako preduprediti crkavanje svecica.
Da li motor rastrese svecicu ili je neodgovarajuce gorivo ili njena toplotna vrednost je kljuc?

Molim za savet.

Pozdrav Goran

--- End quote ---

Inace u poslednje vreme mi se desavala slicna stvar, u roku od mesec dana promenio sam 3-4 svecice, na kraju se ispostavilo da je motor rastresao ( vibracije ) svecice i samo je bilo pitanje vremena kad ce vlakno da pukne, tj. crkne svecica!
Razlog zbog cega mi se sve to izdesavalo je u lezao u lezajevima kroz koje prolazi osovinica ( radilica ), jednostavno dotrajali su i stvorio se debalans koji je prouzrokovao vibracije...

e sad moze biti i do samog stelovanja motora, tj. to dosta zavisi od vremena ( spoljasnja temperatura ) i kako model aviona forsiras tokom leta...

u sustini predlozio bih ti da stavis A3 svecicu, inace ima i neka f serija OS-ovih svecica koje pasuju i na cetvorotaktne i dvotaktne motore ( cena je oko 12-13 e komad ), mislim da bi ti one najbolje pasovale, btw koje gorivo koristis?

Goran:
"veci motor, veca kolicina goriva koja hladi, veca toplotna vrednost svecica..."

Hvala to sam hteo da saznam. Dakle u tome je caka.

Juce smo bili na aerodromu sa Taxi-jem i zamenjenim motorom.
Do sada je bila Kometa (nova) ali sa njom nije moglo nikako da se usaglasi mali i veliki gas.
Najgore je bilo to da motor lepo radi, ali kada ga bacis on izgubi gorivo i motor se ugasi na poletanju. Tj nekad se ugasi a nekad ne.

Sada smo stavili neki stari pocrneli OS-max isto od 4.7 kubika.
E to je ve? pesma. Motor radi kao sat.

Inace za gorivo sam pronasao jeftini izvor metil alkohola, tako da to nije vise uopste problem, a ricinus jos uvek imamo stare zalihe od pre 20 godina. Nitro metan nemamo niti stavljamo.

Pozdrav Goran
P.S. Ovih dana treba da stigne jedrilica Ventus.... :-)

Dejan Dobricki:
pa ovako da se i ja malo ubacim u temu svecice se dele na tople, srednje tople i hladne  sa brojevima 1-3 tople 4 i 5 srednje 6-8 hladne, neki proizvodjaci imaju skalu samo do 6 , sto je veci motor tj zapremina ide se ka hladnim svecicama koje imaju deblju nit i komore u kojoj se nalazi ta nit u svecici je manja pa usled vece kolicine goriva teze gube toplotu isto tako sto vise nitroa to idemo ka hladnijim svecicama jer je ta komora manja i nit deblja pa se usled detonacija nece ostetiti pa onda sto je toplije vreme idemo ka hladnijim svecicama koje usled vece temperature lakse izdrzavaju tu toplotu jer je nit deblja ,isto tako ako letis zimi sa jako hladnom svecicom ona teze ostaje uzarena to se primecuje kada palis motor i kada upali u trenutku kada skines sa nje stipaljku osetno opadne obrtaj lera to ti je znak da imas hladniju svecicu i kada skines napon sa nje ona se za nijansu ohladi i samim tim motor malo spusti obtaje, na sve ovo utice i koja se elisa koristi jer ne vrti isti motor isto sa razlicitim elisama, moja preporuka je da se drzis srednjih i toplih svecica jer ne koristis nitro ali veruj mi da je samo na tebi jer to sve treba da probas i testiras sam ,naj bolje je drzati se proizvodjacevih specifikacija gde on preporucuje tu svecicu , gorivo sa toliko nitroa i ta i ta elisa za koji stil letenja .

ps-ako sam negde pogresio neka me slobodno ispravi

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version