ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
HobbyKing ECO6 50W 5A Balancer/Charger
ak:
--- Quote from: magic on March 07, 2011, 10:28:44 AM ---Stvarno bih zamolio ljude koji su o punjenju LiPo baterija citali samo na netu da prestanu da daju savete!!!
--- End quote ---
+1
Pogotovo pogresne savete koji mogu napraviti veliku stetu.
Ista prica sa Lipo baterijama i ofrlje savetima se ponavlja po ko zna koji put.
vidoja:
magic-svaka čast na ovome što si napisao jer si time razjanio mnoge stvari,bar meni.mislim da bi ovaj tekst što je magic napisao mogao da ide na vrh tema o baterijama i punjačima i time pomogao početnicima. (res)
miša2002:
--- Quote from: magic on March 07, 2011, 10:06:26 AM ---
--- Quote from: miša2002 on March 07, 2011, 02:11:42 AM ---Bateriju, pre punjenja isprazni (discharge) na 2,9 do 3,0V po ćeliji, pa tek onda puni
--- End quote ---
Ovo je netacno! LiPo baterije nemojte nikada (sem ako ne zelite da im proverite kapacitet) dodatno prazniti pre punjenja. Sto se manje prazne duze traju. Znaci ako se koriste samo do 75-80% nazivnog kapaciteta trajace dosta duze nego ako budete koristili 95-100% njihovog nazivnog kapaciteta.
@ gatti.gatozza
odgovor na tvoje pitanje je da.
poz
--- End quote ---
Tekst je trebalo ovako da glasi:
"Bateriju, pre prvog punjenja isprazni (discharge) na 2,9 do 3,0V po ćeliji, pa tek onda puni uobičajeno..."
Tek pre jedno sat sam zamenio ruter, pa nisam mogao ranije da ispravim tu "rupu" u tekstu.
magic:
--- Quote from: miša2002 on March 07, 2011, 03:14:14 PM ---
--- Quote from: magic on March 07, 2011, 10:06:26 AM ---
--- Quote from: miša2002 on March 07, 2011, 02:11:42 AM ---Bateriju, pre punjenja isprazni (discharge) na 2,9 do 3,0V po ćeliji, pa tek onda puni
--- End quote ---
Ovo je netacno! LiPo baterije nemojte nikada (sem ako ne zelite da im proverite kapacitet) dodatno prazniti pre punjenja. Sto se manje prazne duze traju. Znaci ako se koriste samo do 75-80% nazivnog kapaciteta trajace dosta duze nego ako budete koristili 95-100% njihovog nazivnog kapaciteta.
@ gatti.gatozza
odgovor na tvoje pitanje je da.
poz
--- End quote ---
Tekst je trebalo ovako da glasi:
"Bateriju, pre prvog punjenja isprazni (discharge) na 2,9 do 3,0V po ćeliji, pa tek onda puni uobičajeno..."
Tek pre jedno sat sam zamenio ruter, pa nisam mogao ranije da ispravim tu "rupu" u tekstu.
--- End quote ---
I ovo je netacno! Kod LiPo baterija nije potrebno nikakvo "formiranje" kao sto se to nekada radilo sa NiXX baterijama za telefone.
@ Misa2002 Ja bih stvarno voleo da cujem koji punjac i koliko LiPo baterija za avio modele posedujes kada tako "strucno" delis savete. Sve mi se cini da je tvoje "iskutvo" vezano za baterije iz mobilnih telefona a koje nemaju blage veze sa baterijama za avio modele. Isto tako naveo si da je potrebna i termosonda za punjenje Lipo baterija, samo nam nisi rekao kako da je koristimo.
Ja sam vise oo)) od ovog coveka!
poz
miša2002:
@magic
Ko pominje "formiranje" baterije, osim tebe?
Na deklaraciji piše rcm:"...Preporučena struja punjenja je max nC..." gde je n 1,2 ...n
Ako ne znaš šta znači max (u ovom kontekstu), da ti objasnim: to je maximalno dozvoljena struja punjenja, a ne preporučena! Ako nastaviš dalje sa čitanjem, doći ćeš i do preporučene vrednosti... a očigledno nisi stigao dotle.
Princip rada punjača si opisao fenomenalno i svaka čast, mislim da su svi razumeli i to je to, opis je i više od potrebnog...
4e
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version