ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
HobbyKing ECO6 50W 5A Balancer/Charger
miša2002:
--- Quote from: magic on March 07, 2011, 04:14:10 PM ---@ Misa2002 Ja bih stvarno voleo da cujem koji punjac i koliko LiPo baterija za avio modele posedujes? Isto tako me zanima zasto prazniti LiPo bateriju pre prvog punjenja kao i kako se koristi termo sonda kod punjenja LiPo baterija?
poz
--- End quote ---
Odgovor na prvi deo pitanja - punjač je napravljen u mojoj "laboratoriji" i nije klasa "home made"... možda bi adekvatnije pitanje bilo koliko ih je prošlo kroz moje ruke - odgovor ?
Odgovor na drugi deo pitanja - zato što jedino tako može da se ustanovi pravo stanje baterije...
Termo sonda i zaštitna kesa, su preventivne mere. Termo sonda služi da prekine punjenje pri temperaturi većoj od dozvoljene. Povećanje temperature se dešava pri neadekvatnom punjenju - preteranom, ili usled neispravnosti ćelije...
ONA JE SAMO PREVENCIJA NEPOŽELJNOG!
darko:
Ali tvoj prijedlog da se baterija isprazni do 2.9 V vodi do uništavanja baterije čak prije samog korištenja jer ako se baterija isprazni ispod nominalnog napona dolazi do njenog oštećenja ili čak uništenja !
Takvo nešto ne treba pisati ovde kao savjet !
Ja imam taj toplotni senzor i znaš li koliko sam ga puta koristio ? Nikako jer ako temperatura dođe do te tačke koja isključuje punjač baterija je gotova !
jrlotpi:
Farma je OUT
RCfly4... IN
kako god vam se cinilo vi radite pravu stvar ,ja kada sam ulazio u pricu nisam nailazio na ovakve postove koji su korisni za novajliju.
-Kad dobijes toplotni senzor uz punjac vredi ga okaciti a ja mogu da podesim u meniju na kojoj temp da prekine punjenje (Turnygy 8150)
koliko baterije lipo mogu da stoje u storage modu a da ne izgube kapacitet?
magic:
Ja moje baterije otprilike jednom nedeljno sve prekontrolisem i manje vise su sve na istom naponu 3,8V po celiji kako sam ih i ostavio u decembru. No to ne znaci da nisu nesto izgubile jer je kriva praznjenja u tom opsegu napona pa skoro ravna. Moze se reci da LiPo na 25C gube otprilike 10% na svakih 6 meseci. Ovo je doduse dosta star podatak, u svakom slucaju prepostavljam da je tvoje pitanje bilo vezano za uobicajenu zimsku "dremku" baterija od nekih 3 meseca i tu nikako ne bi trebalo da bude problema pod uslovom da sa prethodno napunjene do nekih 3,8-3,9V po celiji.
poz
miša2002:
--- Quote from: darko on March 07, 2011, 05:42:22 PM ---Ali tvoj prijedlog da se baterija isprazni do 2.9 V vodi do uništavanja baterije čak prije samog korištenja jer ako se baterija isprazni ispod nominalnog napona dolazi do njenog oštećenja ili čak uništenja !
Takvo nešto ne treba pisati ovde kao savjet !
Ja imam taj toplotni senzor i znaš li koliko sam ga puta koristio ? Nikako jer ako temperatura dođe do te tačke koja isključuje punjač baterija je gotova !
--- End quote ---
Pražnjenje ispod 2,8V MOŽE dovesti do uništenja!
(<--)
Da ne letiš slučajno na bombarderu?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version