RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI
Farbanje kabine (uz malu pomoc mojih prijatelja)
batans:
Vec sam ovde na forumu pisao da hocu da prefarbam kabinu mog novog TZ-50.
Osnovne pripreme su obavljene, Mirce je kao dobar Golubov segrt osmirglao i izgitovao kabinu
a ja sam kupio potreban materijal. Dosta nedoumica oko izbora kolor seme, mnogo pregledanih uradjenih kabina i na kraju, odluka je
donesena.
uz drhtave ruke pocelo je maskiranje i davanje prvih kontura.
kabina je naravno prvo bila kompletno ofarbana u belo a onda je pocelo nanosenje boja iz kolor seme.
posle skidanja nekih delova maskiranja, prvi utisak je bio zadovoljavajuci.
i nesto malo kreacije...
sada vise nisam znao gde se nalazim...
kada su "zavoji" skinuti, pojavilo se novo lice koje je obecavalo. Sada opet majstori. Trebalo je naneti zavrsni, staklasto-sjajni sloj. To je mogao da uradi jedino Golub.
dobro izgleda i vrlo sam zadovoljan
helikopter sada sjajno izgleda...
ljudi koji ga imaju kazu da je sjajan i u vazduhu, a kako stvari stoje
iz naseg "kombinata" ce izaci jos mnogo helikoptera i aviona.
B.Stepanovic
IVAN3D:
E to je to!!!
Tacno ono sto je tema trebala da prikaze.
A rezultat je stvarno odlican ja sam odusevljen kako lepo izgleda i kako se cakli. (res) (res) (res)
Ono sto mene najvise intrigira je kako postici simetricnost detalja i kako postici te sjajne efekte.....
Takodje kako ste odradili one natpise (tipa ime pilota itd)???
Jos jedared bravo bravo bravo
SDmodelar:
Odličan posao, ja sam prosto oduševljen. Pošto i mene očekuje nešto slično u bliskoj budućnosti imam par pitanja. Koja je oznaka plave trake za šare i gde je kupljena i koju ste farbu koristili za ovaj posao?
Pozdrav
Nikola
mtesa:
Prelijepo odradjen posao! Svaka cast.
batans:
Evo ukratko, u onoj tromilimetarskoj plavoj traci za maskiranje (Scotch Plastic Tape 471) je tajna. Prilagodio sam kolor semu kabini, iskoristio najisturenija mesta i tu lako postavio traku. Kada se preko postavi tanji papir za stampac ona se vidi a onda se na papiru moze nacrtati sledeci deo kolor seme i preneti na drugu stranu. Ima tu dosta i sacometrije i ponovljenih pokusaja, premeravanja izmedju traka sa leve i desne strane i dobije se simetrija osnovne seme.
U Novom Sadu, Temerinska br.4 je prodavnica boja "Bast". Ono sto su oni meni odmerili i prodali su dvokomponentne akrilne boje za automobile grcke firme "Body". Odnos boja je: 1:0.5+30% (jedan deo boje, upola manje katalizatora-herter i 30% razredjivaca ako se radi air-brush-om).
Mislim da ovo nudi svaka prodavnica auto lakova.
Nista bez Mirceta. On se profesionalno bavi izradom reklamnih natpisa i dok sam ja stigao da mu objasnim sta bih da napisem na kabini on je u Corelu, a doktor je za Corel, pronasao odgovarajuce fontove, velicinu slova i njegov Roland cuter je vec sledeceg momenta izbacio ono sto se vidi na kabini. To je samolepljiva plasticna folija sa koje je Mirce skinuo slova, a postoji za to poseban postupak, pozicionirao i zalepio.
Nas drugar-modelar Golub, koji je pofesionalni lakirer je sada kabinu u dva sloja prelakirao, e ne znam kojim lakom, poliuretanskim ili opet akrilnim. To je nesto sto je veoma sjajno i veoma tvrdo, oni natpisi od plasticne folije su sada duboko ispod laka pa sve izgleda kompaktno i sjajno. Ovo vam je u najkracem.
B.S.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version