ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Imate li frku kad punite lipo?

<< < (4/7) > >>

SaleR:
Da, Miso dobro te sluzi pamcenje u pitanju su bile NiMh koje su se punile u stanici od Wakere. Bile su predvidjene da mogu da se pune nesto vecom strujom sto sam i radio ali eto zbog lose izrade one  su se zapalile...

Sasvim je sve jedno o kojim baterijama da se radi, uvek je nuzproizvod u bateriji kiseonik, e sad kiseonik i toplota uvek daju pozar.

Naravno da ne treba dramiti previse ali se uvek treba bojati, posto kada se bojis necega, tome i pristupas drugacije.

Pozeljno je da se baterije ne ostavljaju bez nadzora, a ako se vec ostavljaju da budu udaljene od neceg sto je lako zapaljivo i na necem sto se ne pali bas lako. (beton, plocice, metalna kutija)

Naravno iz ovoga biste pomislili da sam prestao da koristim baterije ali naravno nisam. Trenutno imam 12 3s baterija i 7 6s baterija i jos gomilu drugih i punim ih sa 3 punjaca u isto vreme. Baterije kada se pune stoje u metalnoj kutiji koja nije hermeticki zatvorena ali je zatvorena. Naravno da mi je sastavni deo opreme PP aparat. Inace ako ste gledali na snimcima gde su Li-po baterije namerno upaljene dosta ih je tesko ugasiti. Najefikasniji nacin da se ugase svakako je pesak...

U svakom slucaju treba biti pazljiv.

Ove slike sto ste videli su kada sam radionicu koliko toliko oprao i sredio. Moja velika sreca je sto sam ja sam ugasio pozar, a kada su vatrogasci stigli samo su zajedno samnom proverili da li je bas sve ugaseno...

Sale

damirmih:
Okej hvala na iscrpnim komentarima, nadam se da ce i drugima biti od koristi.

Jos jedno pitanje:

Da li se nekome zapalila LiPo baterija pravilnim koriscenjem punjaca, a da nije ljudska greska?

@SaleR
Da li je to kod tebe bio slučaj?

Pozz

SaleR:
Pa u sustini kod mene nije bila ljudska greska, ja sam punio bateriju sa strujom koja jeste bila visa u odnosu na regularnu (10% kapaciteta) ali i znatno manja nego koliko je pisalo da je maksimalno dozvoljena struja brzog punjenja.

Konkretno se radi o Ni-Mh baterijama KINETIC kapaciteta 2300mA gde lepo pise da je standardno punjenje 230mA x 14h, a quick 690mA x 4h. Ja sam je punio sa 400mA i vreme oko 4h i na zalost zapalile su se. Inace sva predhodna punjanja su prosla dobro jedino sto mi se nije svidjalo je to da su ipak bili suvise topli za moj ukus.

Takodje sam namestio telefon da me obavesti kada prodje potrebno vreme da se napuni baterija sa tom visom strujom. Upravo me je to i spaslo jer sam stigao nesto malo pre nego sto je se vatra razgorela. Mozda sam jos imao srece da mi je radionica dosta dobro zadihtovana pa je potrosen sav kiseonik...

Sale

Dorcolac:
Damire, samo ti ulozi malo novca u opremu i ne moras brinuti....  :_D
mozda ce te u prvom trenutku smoriti postupak punjenja ali navicices se vremenom!!! :)

damirmih:
Pretpostavljam da i ovaj robotic radi na neke litijumske baterije, sta ako se i on sam zapali :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version