RAZNO > PLANOVI / NACRTI MODELA

Telemaster

<< < (2/3) > >>

mirce:
Soprano, naravno da si u pravu...

Ako se pravi krilo sa bajonetom imaš dve opcije ili da se bajonet sa jedne strane zalepi u prva tri rebra (moraju biti od špera) pa, da stalno viri, dok se u drugoj polovini krila u prva tri rebra mora zalepiti cev u koji bajonet ulazi. Ovo je "truba" za transport jer je bajonet duži u jednoj uški...

Druga varijanta je da se u obe uške ulepe cevi a, bajonet se pre letenja ugura u jednu, pa u drugu polovinu krila... I ovo je truba jer možeš zaboraviti bajonet kod kuće, pa ondak nema letenja...

Znači nema idealnog rešenja...

Bajonet je uvek prav, bez obzira od čega je i pošto je veliki V oblik, tokom crtanja rebara, mora se voditi računa kako prolazi kroz prva tri "rebarceta". Mora biti smaknut, tj. u sredini biti malo višlje postavljen a u trećem rebru (od sredine) u najnižem položaju...

Mnogo lakša varijanta je da je krilo ravno, ali tada mora imati elerone, jer se onda otvori za bajonet i cev(i) poklapaju na svim rebrima.
Ako nabavite plan, možemo još prodiskutovati...

Pozdrav

Mirče

soprano:
Hvala MIrce na savetima,sad mi je malo lakse i jos uvek sam u fazi trazenja plana.

ivanmagd:
Verujem da planove za izradu Telemastera ima nas drug DejanTS on ih je napravio nekoliko , jedan takav leti nas drug Pedja iz Krusevca i sigurno ti moze dati dosta informacija, pozdrav i tebi i Dejanu

dejan_ts:
Jeste taj Dejan iz Ts mu je dao planove ali mu i dalje nije jasno shta i kako ,a shta i kako to ne postoji u planu vec kod mene u glavi,jer ja sve dosadashnje crteze ,skice i prave nacrte ne crtam do detalja jer neke stvari znam napamet i to ne stavljam na crtezima ,planovima skicama ,nema potrebe ,uglavnom se ponavaljju iz model u model tako da se to nece zaboraviti .

kao shto rece Gospodin Mirce ,orginal proekat telemastera je 1800mm, model kojeg sam ja posedovao trenutno je u krushevcu kod Krleta a pre toga je bio u zrenjaninu ,znaci Mirce eto puta do vashe ptice ,naravno taj model je leteo i leteo i repariran mali milion puta ali i dan danas lepo leti bez ikakvih problema ,da nije bilo njega ja se modelarstvovanjem ne bih naucio kako valja

modelarstvo je citava vecnost ,ne moze se nauciti preko noci ...............................

vedro

vpanin:
Da to je taj telemaster, reko mi josh davno Nesha Miklushev da je kod tebe Dejane.

Shto se plana tiche imam ga i ja.Dodushe plan je za malu ticu od metaridvaes.Al moz da ga uvecash lako.
Shto se krila tiche, sva rebra su ista (clark Y), tako da je lako za izradu.Prema originalnom projektu krilo je V, bez elerona i flapsova.Lako mozesh da smanjish V ugao i dodash elerone, al ovaj moj mali savrsheno leti bez njih vec 8 godina.
Ravno krilo za ovaj model ne preporuchujem, bice malo (vishe) nestabilan.
Shto se veze tiche najbolje je da napravish centroplan (rebra od shpera) koji ce biti vezan (ulepljen) za trup.Napravish i dve polovine krila (ushke)(prvo rebro takodje od spera).Onda shipka izmedju i gotovo.
Izradom centroplana cesh odrediti ugao krila, a shipka bi rebalo da udje u centroplan i ushku pod pravim uglom.
Mozesh ako hocesh da dodjesh kod mene i pogledash kako izgleda krilo poshto je pokriveno transparentnom folijom i vidi se cela konstrukcija.Mislim da bi ti to pomoglo.
A  karbon nemoz ni Kraljevic Marko da iskrivi.

Pozzz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version