RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
JU 87 Stuka
kremic:
:)aplauz
(res) (res)
mirce:
Ajd i da završimo ovaj topic...
Kao što se vidi po datimima, zadnje pisanje o ovoj Štuki bilo je polovinom marta. Nestoru sam tada vratio model koji je bio 98% gotov. Trebalo je da se upali motor, malo razradi, još jednom proveri težište...
No, istog dana su počeli problemi.
Prvo je Nestor spalio paljenje od motora, potom još jedno...
Nakon toga je kupio nov Saito od 20 ccm, koji sam mu početkom leta ugradio umesto benzinca.
Pošto nisam dobio sve delove od modela, ostalo je da Neca upali i razradi motor i namesti težište...
U medjuvremenu sam na RCU čitao da skori ni jedan ovaj model nije sleteo "u komadu". To sam mu i rekao i na sve načine sam izbegavao da napravim prvi start.
Al, Nestor navalio "ko smrt na babu", ajde, ajde i pre jedno dve nedelje je konačno model stigao na aerodrom...
Komande su radile dobro, domet smo proverili...
100 puta sam ga pitao da li je težište kako treba i naravno odgovor je uvek bio isti - jeste...
E kad se trebao upaliti motor, nije hteo da "kresne"... Na jedvite jade ga upališe, ali čim ručicu gasa spustiš ispod pola, on hoće da se ugasi...
Kad sam video kako sve "funkcionaniše", nisam želeo da letim model, jer sam znao izhod ove teške improvizacije...
Ali, na nevidjeno insistiranje gazde, ipak sam ga poleteo...
Ne moram vam reći epilog...
Spustio sam flapsove, dao gas i model je poleteo...
Na jedno 50-tak metara podigao sam flapsove, i od tog momenta Štuka je neverovatno krenula prema gore. Ja gurnem palicu dubine, pa je pustim, model opet ide gore...
Ja ponovo, ma nema teorije da pustim palicu ni na trenutak, kako bi gurnuo trimer napred...
Posle dva tri takva "mega pumpanja" nekako pomerim trimer dubine i u tada model krene polako u desni zaokret, ja elerone levo - ima visine ima vremena, ali ništa se nije desilo...
Probaj ovo, probaj ono... Klasičan stoling - spirale sve manje i TRAS direktaša spinerom u zemlju...
Kad smo otišli do mesta gde je model pao, od Štuke ništa nije ostalo...
Eto, nažalost, to je kraj ove priče...
Nestor iskoristio model za ono za šta je bio namenjen, a to je da skine mere za kapotaž velike Štuke koju pravi, ali nažalost, nije ni leteo model...
Pozdrav
Mirče
djbojan:
Šteta, a bas je bio lep model, i jos kad tako direktno zavrsi spinerom u pravcu majke zemlje, onda ti nije do nicega.
Mozda kad prodje neko vreme dodje želja da se opet pravi štuka.
:pop:
mirce:
Verujem da je model (ma 100%) pao zbog loše nameštenog težišta koje je bilo mnoooogo nazad.
Ubedjen sam da Nestor to nije ni nameštao, jes' dodao malo olova, ali sigurno tome nije posvetio dovoljno pažnje.
Recimo Zirolijev kit za ovaj model nije preterano skup, pogotovo cenu smanjuju trapovi koji nisu na uvlačenje i motor (Zenoah G 62) koji takodje nije mnogo "love"...
Zirolijeva Štuka je 254 cm raspona, a verovatno leti kao neki trener model, jer je oko 12-13 kilograma...
Pozdrav
Mirče
englez:
Ja sam bio tamo i gledeo sam.
Po mom mislljenju to je bila pilotska greska.
mmmm
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version