RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
SEXY GOXY 2.5m glider home made by GN
grebic:
Krila sam skoro zavrsio. Ostalo je jos da sredim komandne povrsine i da se presvuce folijom. Evo par slicica
By grebic at 2011-02-16
By grebic at 2011-02-16
a evo i kako cu da provucem kablove kroz krila
By grebic at 2011-02-16
By grebic at 2011-02-16
a i izmerio sam jedno krilo i evo rezultata merenja
By grebic at 2011-02-16
videcemo koliko ce teziti kada se presvuce. Uzeo sam transparentno plavu light foliju, ne bi trebalo da bude nekih neprijatnih iznenadjenja.
Nadam se da ce biti u okvirima ocekivane tezine od oko 1.1-1.2kg najvise. Pozdrav
magic:
Ocekivao sam da se Suboticani ukljuce ali oni cute ko zaliveni mmmm.
Jako bitna informacija ti je da u flapsove ne stavljas HXT 900 ili bilo koje servoe sa plasticnim zubima, obavezno MG zato sto kada sleces sa izvucenim flapsovima (sto je uobicajeno jer inace model nece da sleti) jako cesto zakace nesto na zemlji i odose zubi na servou ali odma!
Ovde ti je svaki gram mnogo bitniji nego na tvom 3d modelu tako da ideja da letis sa 3s 2200 nije dobra. Jedna baterija ti je dovoljna da se umoris od letenja ako model dobro jedri, tako da neka 1250mAh bi ti bila vise nego dovoljna a sada su stvarno dzabe.
Isto tako tvoj kombo je krajnje diskutabilan. Nazalost nemam vise na racunaru motocalc (nece da radi na Win7 64) da bih mogao da proverim sta i kako tacno a scorpion calc nije toliko fleksibilan da bih tacno mogao da kazem. Meni pokazuje preko 25A za taj kombo sto je na granici za taj motor. Opet ces imati problema i sa osovinama i pregrevanjem narociti leti.
Pretpostavljam da si procitao pravila za takmicarsku klasu jedrilica outrunner. Tamo su tacno propisani motori mogu da idu i samo 2S baterije i 12x6 elisa. Meni je Adam doneo jedno motorce pa mozda nije losa ideja da odmah ugradis tako nesto jer draz jedrilicarstva se dize na 10. stepen u takmicenju. Tek kada probas mozes da vidis koliko je to zaista dobro!
poz
grebic:
Eh...koliko sam samo kombinacija pravio ne bi mi verovao...
Cak sam i oglas za trup drzao otvoren vise od mesec dana i niko se nije javio sem Adama. A zasto pominjem trup... da bi samo trup, bez krila i horizontalca bio u tezistu napred mi treba bat od 2200mah i motorce sa elisom. Zbog toga sam se odlucio na ovu vecu bateriju i ovakav setup. Motorce ne bi trebalo da vuce toliko. Na Drive Calculatoru sa aero cam 42mm 14x8 ispada da vuce 25A. Znam da taj calc nije nesto preterano pouzdan ali... Probao sam da ga drzim na punom gasu neko vreme i nisam primetio neko znacajno zagrevanje. Opet...vrucine leti...videcemo. Najmanji problem je zameniti motor. Jedrilicu nisam ni pravio za takmicenja. Ideja mi je bila da imam sta da letim po vetru i nista vise. Verujem da je takmicenje nesto posebno, ali ne znam... Meni je ovo zabava i zelim to da ostane. Dosta mi je nadmetanja i cimanja u svakodnevnom zivotu. Motorcic je 28mm precnika i mislim da rekoste da je dozvoljena 3s bat za onu *nacionalnu klasu*. Tu bih se mozda i pojavio cisto radi druzenja, jer ovde bas i nemam neku ekipu za letenje. Samo Aco i ja.
Sto se tice servoa...imam ih lom. Ne znam sta cu sa njima pa mi bilo glupo da kupujem druge. Pokusacu da izlijem kapice koje ce stititi servo arm od udara koliko toliko pa cemo videti kako ce se pokazati. Malo cu da eksperimentisem pa sta bude. Ako se ne pokaze ok, menjacu.
Mene najvise brine teziste. Gledam i da servoe izmestim ispred tezista u krilima. Jos nisam smislio kako, ali se nadam da cu naci neko resenje. Kada sam izmerio krila, prosto mi bilo zao da dodam toliko tereta samo zbog tezista. Milsim da ce biti sve sa servoima ispod 400g. Dosta sam citao po netu i video da je vecina jedrilica ovog tipa tu negde oko 1200g na poletanju, tako da se nadam da ce i moja lepo leteti. Hvala, poz
magic:
Nije problem da ti udari polugica od servoa u nesto vec sam flaps, jer kada ih oboris oni su prakticno do zemlje tako da (na zalost) nema pomoci.
poz
ak:
Ovaj servo ti je HXT900 sa metalnim zupcima.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9392
Cak i zupci odgovaraju kao zamena na HXT900.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version