ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
UPUTSTVO: Kako od PC napajanja napraviti izvor za punjač
mtesa:
Ajde sad jedno pitanje ovako,...., skoro bez veze
Zasto ne koristite AT napajanja koja su na sebi imala i jos uvijek imaju prekidac?
Nikakve vradzbine oko sijalica, spajanja zelene i crne, samo se gasi i sl.
Spoji zute i crne da imas za punjac, opali po prekidacu i voziiiiii
A pored toga, tih napajanja imas u prastarim pentiumima i pentiumima2 na izvoz
i nikome ne trebaju, znaci kostaju 0 novcanih jedinica,
i cesto su sastavljeni od kvalitetnijih komponenti nego vecina smeca koje se danas prodaje pod napajanje
samo treba da poznajes nekoga ko se bavi racunarima....
Da ne bude totalni offtopic
Napravio sam i par komada od ATX napajanja.
Ugradim dodatni prekidac, ako ga vec nema, koji prekida kompletno napajanje uredjaja.
Zelenu unutar samog napajanje prelemim na masu. Ostavim po 4 zuta(12V) i crna(GND tj. masa) a
ostale kablove uredno odlemim i izbacim. Postavim konektore koji mi odgovaraju na kuciste napajanja i pjesma.
miša2002:
--- Quote from: mtesa on February 19, 2011, 09:48:16 AM ---Ajde sad jedno pitanje ovako,...., skoro bez veze
Zasto ne koristite AT napajanja koja su na sebi imala i jos uvijek imaju prekidac?
Nikakve vradzbine oko sijalica, spajanja zelene i crne, samo se gasi i sl.
Spoji zute i crne da imas za punjac, opali po prekidacu i voziiiiii
A pored toga, tih napajanja imas u prastarim pentiumima i pentiumima2 na izvoz
i nikome ne trebaju, znaci kostaju 0 novcanih jedinica,
i cesto su sastavljeni od kvalitetnijih komponenti nego vecina smeca koje se danas prodaje pod napajanje
samo treba da poznajes nekoga ko se bavi racunarima....
Da ne bude totalni offtopic
Napravio sam i par komada od ATX napajanja.
Ugradim dodatni prekidac, ako ga vec nema, koji prekida kompletno napajanje uredjaja.
Zelenu unutar samog napajanje prelemim na masu. Ostavim po 4 zuta(12V) i crna(GND tj. masa) a
ostale kablove uredno odlemim i izbacim. Postavim konektore koji mi odgovaraju na kuciste napajanja i pjesma.
--- End quote ---
:)aplauz
Ima samo jedan problem. Ipak je teško pronaći ta napajanja.
Sijalica iz mog posta je neka vrsta instrumenta! :sljus
I još jedna lepa stvar, male su snage i baterije će duže da traju...
Yu-men:
mmmm
Dali postoji mogucnost da se dogradi na ova napajanja neka jednostavna regulacija Amperaze ili voltaze?
Recimo treba mi 12V/500mA, mozeli da se ogranici Amperaza nekom sklopkom ili osiguracem ?
poz.
zgrujic:
--- Quote from: Yu-men on March 20, 2011, 04:31:09 PM --- mmmm
Dali postoji mogucnost da se dogradi na ova napajanja neka jednostavna regulacija Amperaze ili voltaze?
Recimo treba mi 12V/500mA, mozeli da se ogranici Amperaza nekom sklopkom ili osiguracem ?
poz.
--- End quote ---
Običnih topljivih osigurača 500mA, providni stakleni, ima u svakoj malo boljoj radnji sa elektronikom. Ovde ćeš naći sve što poželiš:
http://kelco.rs/katalog/komponente.php?q=osigura%E8
Treba ti
OSIG5X20 T0.50A 690
Osigurač, tromi 0.50A, 5 X 20 mm
16,29 din (1-9 kom) | 14,66 din (10-99 kom) | 11,39 din ( 100 kom)
I podnožje ili kućište da ga montiraš. U 90% slučajeva ti treba tromi osigurač. On dozvoljava da struja na kratko bude veća od .5A (kod mnogih uređaja struja uključenja je veća od radne). Oni sa oznakom F su brzi i pregore ka licna čim se postigne kritična vrednost.
Postoje i automatski sklopovi (video u starom skeneru) koji se prosto pregreju kad je struja prevelika. Kad se ohladi sve ponovo radi. Ne znam oznake, radi mi Alchajmer.
ak:
--- Quote from: zgrujic on March 20, 2011, 05:04:22 PM ---Postoje i automatski sklopovi (video u starom skeneru) koji se prosto pregreju kad je struja prevelika. Kad se ohladi sve ponovo radi. Ne znam oznake, radi mi Alchajmer.
--- End quote ---
Termistor?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version