ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
UPUTSTVO: Kako od PC napajanja napraviti izvor za punjač
Vaci:
Dobro... prvo da znate da nikom nista ne zameram pa nemojte ni vi meni, ali bas bih voleo da vidim gde sam to rekao da mnogo znam pa stavljate pod znake navoda. Rekao sam da dosta znam i stojim iza toga, ali nisam Nikola Tesla. Elektroniku sam apsolvirao, nisam zavrsio. Skoro sam pravio jedan switch regulisani strujni izvor od nule za potrebe posla, tako da znam i sta je buck i sta je boost, a znam pomalo i omov zakon...
Elem, nov sam u RC prici, pa me zainteresovalo ovo oko punjenja baterija. Umem i ja da naranim svinje, ukljucim u struju i kliknem na dugme, ali sam hteo samo da razjasnim neke stvari posto ne znam kako ti punjaci rade. Neko je rekao da rade PWM svake celije i u pauzama mere napon da vide dokle su stigli sa punjenjem. Sad ispade nije to nego drugo. Dovoljno bi bilo da ste odmah rekli da oni sami povecaju napon da bi se prilagodili celiji.
U svakom slucaju hvala svima na objasnjenjima, sada se bar niko nece zbuniti oko iste stvari :)
Svako dobro
saxpg:
--- Quote from: branek on November 05, 2012, 08:01:48 PM ---
P.S. Par pogrešnih objašnjenja je izbrisano (saxpg, ne zameri ;namig ).
Pozdrav
--- End quote ---
Ne, pa zasto i ja sam ziveo u zabludi. Mislio sam da se svaka celija puni i prazni posebno.
Cak sta vise bio sam siguran u to, inace ne bih ni davao "objasnjenje".
Ne zamjerite ()-()
zgrujic:
Ja ovde moram prvo da se izvinem Bosancima za onaj vic, a u svoju odbranu iznosim činjenicu da se 50% radi o šali na sopstveni račun jer je moja majka iz Bosne.
Drugo, slab sam sa zakonima, no nemojte mi mješati Omov zakon i zakon o održanju energije!
Treće, mislim da ima različitih punjača i da je sasvim moguće da neki od njih rade ovako ili onako, no ne bih da ulazim u detalje jer ih ne znam u detalje i mislim da su nebitni. Napajanje od PC-a daje dovoljno snage na izlazu od 12V za većinu punjača koje mi koristimo i ja tu ne bih, što Čola kaže, ništa menjao. A što se tiče svinja, ostajem pri stavu da je najbolje pratiti uputstva proizvođača, a kako to sve radi u crnoj kutiji ne moram da znam ako radi ono što se od nje očekuje. Neću da lomim vijuge na to oću da (<--)
igorpl:
Ovo je možda odavno zastarela tema ali ja ću samo dodati slike mog napajanja za punjač od PC uređaja i reći sledeće što niko nije rekao i vidim da su se zaneli nepotrebnim stvarima a posebno onaj koji je hteo da ograničava struju na 500 mA
Uređaj će vući struje koliko njemu treba od izvora jednosmerne struje koji naravno mora biti sa jačom izlaznom strujom nego što treba samom uređaju na amksimumu. Što će reći ako imaš punjač na kome se podešava struja punjenja i radi na akumulator tj napon od 12V za koje svi mi i prepravljamo PC napajanje i uključiš ga direktno na akumulator koji pri tome ima struju na primer 45A (standardni akumulatori za neke automobile) niti će se nešto zapaliti niti će uređaj tj punjač crći i izgoreti. on će vući struje koliko mu treba i koliko može i to je to.
VAŽNO JE samo napomenuti da kao što su i mnogi rekli da izlazana snaga napajanja tj izlazna struja NAPAJANJA mora biti veća od maksimalne ulazne snage PUNJAČA i to je to, a posebno bi napomenuo da se vodi računa o debljini žica koje dolaze od napajanja do punjača jer kada vučete jače struje treba vam veći presek da ne bi žice gorele i grejale se. Us lučaju PC napajanja koje prepravljamo na 12V poželjno je staviti po 3 žute žice bilo koje i tri crne žice bilo koje zajedno (sve žice iste boje sa napajanja idu sa istog izvora tako da pokupte i zalemite bilo koje tri crne i bilo koje 3 žute žice i eto ga) Na taj način se obezbeđuje da imate veći presek kablova koji mogu da izdrže veću struju (ali ne treba preterivati jer ako imate manji presek na žicama koje dolaze iz PUNJAČA a vi stavite po 3 žice ništa vam ne znači jer će u tom slučaju ako i krene veća struja izgoreti žice on PUNJAČA a od PC NAPAJANJA će ostati čitave (ali taki slučajevi su retki jer svaki punjač u sebi ima osigurač koji sprečava ovakve pojave i tačno definisane kablove za njegovu anjveću struju)
U mom slučaju preseci žica od PC napajanja i PUNJAČA su identični pa sam ja stavio samo po jednu žicu do konektora.
A evi i napajanja:
[img=http://s22.postimg.org/wv52hv0ml/IMG_20141222_202010.jpg]
igorpl:
[img=http://s22.postimg.org/mwk3vdr75/IMG_20141222_202123.jpg]
post image
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version