RAZNO > PREDSTAVITE SEBE I VAŠ HANGAR
Modelarski Kombinat...
mirce:
Tanjuška i Čupko hvala na pozdravima...
Danas su u Kombinatu počeli radovi na Gagijevom Tucanu. Model je stigao ofarban i dogovor je da mu "udarimo glanc"...
Gagi je doneo par fotografija kako bi model trebao da izgleda, a odradjeni farbarski radovi bili su napravljeni na osnovu datih slika.
Posetio sam i sajt od firme Juniaer koja proizvodi vrlo detaljne modele ovog aviona. Na slikama na sajtu, mogu se videti neki detalji koji bi mi pomogli oko radova što slede.
Uz model su stigle i originalne nalepnice, ali sem par malih, ništa više nisam mogao da iskoristim. Date nalepnice nisu ni bile namenjene ovoj kolor šemi...
Sve u svemu, prvo sam u Corelu nacrtao sve neophodno što mora de se lepi po modelu i odredio veličine. Neke nalepnice su u jednoj boje a, neke, recimo znak Brazilske avijacije, ima čak 4 četiri boje na sebi.
Za oznake sam probao da nadjem najpribližnija slova koja sam imao u računaru...
Posle par sati rada, model je počeo da liči na Tucana sa slike.
Sutra ću, krenuti sa postavljanjem panel linija i poklopaca po modelu. Mogao sam to i danas, ali želim da kupim sive tapete čija je nijansa samo malo tamnija od farbe na modelu. Time ovi detalji neće biti "napadni" i smatram da će se lepše uklopiti...
Pozdrav
Mirče
zajo:
Subscribe-t (res)
mirce:
U zadnja dva dana Kombinat je radio na par frontova...
Prekjuče mi je stigla Ivanova kabina za helikopter. Baš je velika...
Kinezčići su smislili da se šare odrade sa nalepnicama, ali te koje su oni dali teško da mogu da prate oblik trupa a, da se ne "potklobuče"...
Za početak sam ih skinuo... Naravno sav lepak je ostao na kabini...
Ako vam se ovo desi, jedino što skida lepak je benzin za kola. Nemojte ni pokušavati sa nečim drugim (tipa, razredjivači, alkohol...) nećete ga rastvoriti. Jedino benzin uspešno skida lepak, a da vam pri tom nenagrize površinu sa koje ga skidate. Kad ovo radite trebaće vam dosta čistih krpa, u protivnom, samo ćete ga razmazivati...
Kad skinem lepak, krećem sa šmirglajem, gitovanjem (čini mi se da skoro i ne treba)...
Potom kabinu nosim Golubu da je lepo ofarba u mat belu boju. Pošto je baš velika, Golub će to lepo odraditi, sa profi pištoljem i u komori za farbanje...
Tako će nanos biti ujednačen i odradjen poliuretanskom bojom koja je mnogo tvrda kad se osuši...
Bela boja biće i dobra osnova za "maskiranje" površina i "igranje" sa dizajnom...
Radio sam i na Hellcat-u, ali ubedljivao najviše na Gagijevom Tucanu...
Više od 10 sati rada utrošeno je na postavljanje linijica i poklopaca...
Na kateru sam isekao preko 50 metara trakica od 1,2 mm!!!
Naravno, nisu sve zalepljene, deo je otpao kao višak, ali bar 2/3 su završile na modelu...
Sve u svemu evo rezultata...
Od dole pre...
...i posle...
Zaštitio sam i ofarbao mali prednji deo trupa ispred same kabine, koju je neko malo više "skratio" pa, se ispred videla crna boja...
Za to sam iskoristio Revelovu sivu mat farbu... Srećom, imao sam istu nijansu...
Sutra ću da počnem sa vederingom i na kraju lakiranje...
Pozdrav
Mirče
jrlotpi:
Kakvo je iskustvo sa gitovanjem maske ,da li dolazi do pojavljivanja prskotina usled uvijanja kabine?
mirce:
JRlotpi, maske koje sam gitovao, nikada se nisu uvijale toliko da bi git pucao... Takodje, nikada nisam gitovao toliko debelo da bi git pucao...
Bodi pravi dvokomponentni git sa fiber puniocem koji služi baš za takve stvari. Sa njim sam gitovao Batinu kabinu na helikopteru, ali deo koji je na sredini kabine, ne ćoškove.
Sa tim gitom, popunjavao sam i sastave tip tankova na Pantheru... U tom topiku (o Pantheru) ima i slika kako izgleda pakovanje tog gita...
Par zadnjih dana u Kombinatu je bilo radno (a, kad nije?)...
Juče mi je Nestor doneo kapotaž od Stuke i ovih dana krećem da postavljam motor na taj model.
Plan mi je da ga završim do idućeg vikenda...
Sava iz Sremske Mitrovice mi je poslao žicu za repni točak od Zeroa ( hvala Savo ) ali, nisam bio kod kuće da je poštar doneo pošiljku, pa ću žicu podići u pošti u ponedeljak, tako da će i taj model vrlo brzo biti spreman za letenje... Inače do sada imam 206 letova sa njim...
Danas je u Kombinatu bila modelarska delegacija iz Slovenije... Ovom susretu sam se baš radovao, jer sam želeo upoznati čoveka koji je napravio onako lepu Utvu 75...
Mišo je došao sa svoja dva prijatelja, koji nisu modelari, i proveli smo prijatno popodne.
Mišo je momak koji sedi do mene...
Proveo sam ih kroz pogone Kombinata, pokazivao, modele i projekte na kojima trenutno radim, a na kraju smo otišli i do Čeneja...
Nažalost vreme nije bilo za letenje, tako da smo se samo malo prošetali po aerodromu...
Mišo mi je pričao o svojoj Utvi, kao i o jedrilici na kojoj trenutno radi (1/2 skale, 7,5 metara raspona) a najfascinantnija je priča o projektu Utve 75 koju planira da pravi...
Iskreno se nadam da će, kad dodje vreme, izradu tog modela "podeliti" i sa nama na Forumu...
Što se tiče samog rada u Kombinatu, na Gagijevom Tucanu je odradjen vedering...
Slike ne dočaravaju dovoljno dobro kako Tucano uživo izgleda... Kad slikam sa blicem, slike su suviše svetle pa, se vedering ne vidi, dok bez blica, vedering izgleda mnogo tamno i kao da je prenaglašen...
Što se mene tiče, više sam nego zadovoljan, a nadam se da će i Gagi biti, kad vidi Tucana...
Na Tucanu mi je ostalo još da sredim kabinu, to se nismo dogovorili, ali sad posle svih radova, kabina prosto "vapi" da se dotera...
Ove nedelje će model biti i izlakiran i time praktično i gotov...
Jedva čekam da Gagi dodje i da ga vidi...
Pozdrav
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version