AERIAL PHOTGRAPHY > FOTOGRAFIJE i VIDEO SNIMCI

Koja frekfencija za video link?

(1/10) > >>

fenix:
    Zamolio bih sve one koji znaju  nešto više iz ove oblasti da nam objasne koja frekfencija je najbolja tj.najsigurnija  za video link naravno u zavisnosti od toga da li je stanica na MHz ili GHz.Posto se letenje sa ovim uredjajima sve više koriste,zarad onih koji se upuštaju u ovu oblast bilo bi dobro da se ove informacije nalaze na jednom mjestu.Nailazio sam na razlicita objasnjenja tako da je sada konfuzija jos veca barem sto se tice mene.Trenutno koristim video link na 2.4GHz i stanicu Spektrum DX7 o ovome sam vec pisao tako da cu ovdje samo napomenuti da ja nisam imao nikakvih smetnji ni sa video linkom ni sa elektronikom na heliju.Hrabro ili ludo sa moje strane  mmmm ali evo i moje neko iskustvo Zbog toga posto je podvuceno crvenom da se ne koriste ove frekfencije istovremeno zelim da predjem na neku drugu frekfenciju.E sad kao sto sam naslov ovog topika glasi koju frekfenciju?Neki kazu i ostale frekfencije kao 5.8GHz 1.3 GHz su diskutabilne,pa rekoh da je poslije svega najbolje preci ma MHz.Ali neki dan moj prijatelj Dule bimmer pronadje ovaj podatak sto je prikazan na slici  :sljus  ")

Evo jedan koristan link sa osnovnim objasnjenjima  http://www.wirelessvideocameras.net/c=g3imYOQWWQSPYmaY8mqI0cEtF/category/__rc_airborne_video_downlinks_education_101__/

Unaprijed se zahvaljujem  (pijemo)

ak:
Dobra tema ...

Okvirno, trenutno su popularni i u opticaju mahom 900MHz, 1.2-1.3GHz, 2.4GHz i 5.8GHz video linkovi.
Vecina ne preporucuje 2.4ghz za FPV RC iz uglavnom dva razloga, prvi je zato sto je ponuda video opreme na 2.4GHz dosta dobra i tehnologija koji se koristi je novija a treba izbegavati i RC i video na istom opsegu, a drugi je taj sto gubitak kontrole nad modelom sa 2.4GHz RC je iznenadan i bez najave za razliku od starijih tehnologija (MHz) gde se jasno mogu videti naznake gubitka veze. Bolje "zaobiljazenje" prepreka nizih frekvencija bi bio treci razlog.
Ako vec nemate mogucnost promene na 35,40,72 i slicno ili 433/444mhz Thomas Sherrer ili Dragon Link Long Range sistem, koji vaze i za najbolje u smislu dometa, onda preostaje jedino 900MHz ili 5.8GHz video link.
Recenica koju si oznacio se odnosi na trappy-jevu pretpostavku da vise frekvencije imaju u globalu manji/losiji domet pa je gubitak video veze izvesniji od gubitka RC veze u kom slucaju do video prekida najcesce dolazi postepeno pa je moguce reagovati blagovremeno za razliku od RC-a.

@fenix

jesi radio mozda ozbiljniji range test sa video predajnikom ukljucenim i iskljucenim?
Dosta prijavljenih nezgoda je upravo sa 2.4ghz RC i 2.4ghz ili 1.2-1.3ghz video kombinacijom i gubitak kontrole je najcesce trenutan i kompletan.
Pogotovo je na losem glasu Spektrumov DSM posto nije hopping system i evidentno ga je lakse zasititi.

fenix:
Ak,hvala na informacijama koje ce naravno biti od velike koristi.Sto se tice range testa nisam ga radio sa video linkom kao sto rekoh ja sam to probao sve u vazduhu mada cu i ovo da isprobam iako je obrnutim redoslijedom  (pijemo)

SaleR:
Da, dobra tema, eh sada kada bi i odgovor bio dobar!

Na zalost i tu kao i u svemu drugome vezano za RF je stvar koliko imas srece...

Naravno kombinacija 2,4Ghz prijemnikom i video predajnikom na 2,4Ghz je svakako problematicna. Na zalost ja sam imao lose iskustvo. Na Mini Titana sam okacio malu 2,4Ghz kamericu i slao na laptop da se snima. Uradio sam par testova na zemlji pre nego sto sam poceo da letim i sve je delovalo da je ok. Onda sam napravio par letova i sve je proslo kako treba. Ali na jednom od poslednjih letova jednostavno je predeajnik od kamere prekrio prijemnik i Mini Ttian je se jednostvano iskljucio i pao kao kamicak. U to vreme na Mini Titanu je bio 6100 prijemnik.

Po mom misljenju bi trebalo video predajnik da bude na 1,2Ghz ili 5,4Ghz ukoliko ti je prijemnik na 2,4Ghz. Da predajna antena bude sto dalje od prijemne antene (recimo na repu helikoptera), da je video predajnik dobro oklopljen i naravno da je sto kvalitetniji, da ima dobre filtere da gusi sve nepotrebne harmonike. Cak mislim da bi i mase prijemnika i predajnika trebale da budu spojene ukoliko se koriste odvojene baterija za napajanje.

Svojevremeno dok sam se bavio radio-amaterizmom izradio sam mnogo raznih antena i eksperimetisao sa polozajem istih. Na zalost nikada nisam mogao da dobijem indeticne rezultate i da uvek sradi sve kako treba sa istim tipom antene. Uglavnom je zavisilo od mnogi atmosverskih uicaja.

Tu je takodje pitanje i snage video predajnika. Mislim da je mnogo bolje da je snaga mala, a da se na prijemnoj strani postavi dobra antena i tako resi problem male snage.

Na kraju i ovde se pokazalo da vazi ona stara poslovica koliko para toliko i muzike. Sa jeftinim video predajnikom mozes imati samo problema posto su uglavnom napravljedi vrlo lose po svim aspektima...

Sale

fenix:
      Sale hvala  na strucnom objasnjenju (pijemo) drago mi je da si dao svoje misljenje jer ti si u ovoj oblasti odavno tako da je na jednom mjestu i znanje i iskustvo.Sad je dosta toga jasnije ali mi nije kristalno jasno kako to da nekad moze da radi bez smetnje oprema kao sto je to bio slucaj kod tvog Titana a nekad video predajnik prekrije RC prijemnik?Da li je to povezano sa nekim drugim talasima koji su prisutni u tom okruzenju u tom trenutku ili polozaj antene  mmmm A to koliko para toliko i signala naravno da stoji ali citao sam i da sa nekim boljim linkovima dolazi do ovakvih problema.Jos jednom hvala.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version