RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI

KKcontroller i HK401B Gyro

(1/3) > >>

SDmodelar:
Kada sam rešio da napravim QuadCopter mislio sam da naručim kit komplet za KKcontroller, a onda sam zahvaljujući Davoru iz Varaždina, koji mi je poslao štampanu pločicu i kome se ovom prilikom zahvaljujem, krenuo u izradu elektronike. Iz HK sam naručio 3 komada HK401B Gyroa i motore, ESC-e i elise i mislio sam da sam time završio posao.
Ali tek tada je počela zajebancija. Ni jedan jedini Atmelov ATMEGA mikrokontroler koji je potreban nisam našao po radnjama širom Srbije. Da li je uzrok tome bila nagla popularnost multirotor letilica ili nešto drugo ali potraga je potrajala dvadesetak dana. Na jedvite jade sam uspeo da kupim jedan ATMEGA88 i sklopio kontroler. Ostalo je još da stignu HK401B i da iz njih izvadim gyro senzore i montiram ih na ploču.
Kada je paket stigao i kada sam rasturio prvi gyro bio sam prijatno iznenađen onim što sam video.

Kao mikrokontroler u HK401B koristi se upravo ATMEGA88. Na samoj pločici nalazi se još dosta delova koji se mogu iskoristiti u izradi multirotor kontrolera.
Na RC Groups sam našao postove gde su prikazani kontroleri napravljeni upravo od delova sa HK401B gyroa i to je bilo dovoljno da bacim na posao i napravim pločicu za SMD verziju kontrolera uz upotrebu delova sa HK401B. Dizajn pločice sam radio u Eagle-u u kome već desetak godina radim sve projekte, a samu izradu sam prepustio profesionalcima. Firma iz Subotice je perfektno odradila posao i juče mi je stigla probna serija štampanih pločica koje izledaju ovako.

Oduševljen sam kvalitetom izrade i samim izgledom pločice koji nisam mogao ni da naslutim gledajući ga na monitoru.
Danas ću napuniti pločicu elementima i postaviti slike da vidite kako sve to izgleda.

Toliko za sada.

Pozdrav
Nikola

Nastaviće se...

flugzeug:
Svaka čast :), koji si firmware mislio stavjati na njega? Za ovu zadnju "X" varijantu (XXcontroller_KR_v.1.4) koja je navodno mnogo stabilnija od svih predhodnih ti je potrebna minimalno atmega168 na 88cu ovaj firmware jednostavno nemože stati...vjerovatno to znaš već...
Još jednom svala čast ;)
 ()-()  (<--)

SDmodelar:
Da znam to, ali ima i dosta verzija koje staju u 88-cu, a zadovoljavaju što se tiče stabilnosti i funkcija. Probaću par komada i videti koji se najbolje pokazao i njega ostaviti da radi. U svakom slučaju može se naći 168-ca i 328-ca u SMD kućištu i koristiti na ovoj pločici. Ko kako voli može da bira šta će koristiti.
Ovo je samo predlog kako iskoristiti delove sa HK401B koji se i onako bacaju.

Pozdrav

SDmodelar:
Evo pločica je napunjena SMD komponentama i sada izgleda ovako.

Potrebno je još postaviti stabilizator napona i gyro senzore i testiranje može da počne.

Pozdrav
Nikola

Nastaviće se...

Yu-men:
 ;namig

:)aplauz :)aplauz

Svaka cast samo napred. (thumb)

Zanima me gde nabavljas ostale potrebne delove, dali ih ima kod nas ili se moraju poruciti preko grane ?

Bilo bi lepo ako mozes da okacis spisak svih potrebnih delova.

poz.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version