RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO
konverzija glow-benzin
An-2 colt:
Koja je najmanja kubikaza glow motora koji moze da se preradi na benzin?
magic:
Mislim da je bolje pitanje iz koje kubikaze benzinskog motora moze da se izvuce dovoljno snage a da neki model pristojno leti i ne bude pretezak. Ono sto sam ja video i procitao mislim da je to neki minimum od oko 20ccm da bi to imalo nekog smisla.
poz
An-2 colt:
Mislio sam da moze i manja kubikaza, od prilike 20ccm glow je nekih 25ccm benzinac.U sustini glow su jaci motori ako se nevaram.
misha:
kako ovaj motor radi sam uzivo gledao i impresioniran sam. Ima malo veci broj obrtaja na leru (verovatno bi se i to moglo srediti promenom karburatora)
ali i ovako motor radi sigurno, snage na pretek, reaguje na komandu gasa trenutno, a opet, ne trosi gorivo uopste. Imam utisak da Sava moze da napunu
rezeervoar kod kuce ode da leti popodne 4-5 letova i da se vrati bez dopunjavanja.
http://rcfly4um.org/index.php?topic=4800.0
doajen:
AN-2 colt-u
Posto je tvoje pitanje veoma jednostavno, evo ti i jednostavnog odgovora;prepravka moze da se izvede do velicine motora u ciju se glavu jos moze da uvrne svecica;iliti, precnik cilindra nesto malo veci od precnika navojnog dela svecice.
Ja, kao kolekcionar motora imam nekoliko motora iz prve polovine proslog veka, (i danas se izradjuju replike tih motora radi SAM-ovaca-/graditelji modela veterana) od 2.5 do 5 ccm i to sa "klasicnim paljenjem";platinsko dugme, bobina, kondenzator...itd."Podesavanje" paljenja je kao kod starih motorcikala "brkovima".
Od vremena pojave CD paljenja,(Vebra, Super Tigre, MVVS, te neizbezni kinezi i jos mnogi ostali) problem je veoma pojednostavljen, sve je moguce jednostavno prepraviti, ali , ostaje nazalost, ono "do velicine svecice"!
Postoji i prepravka "glouplag" motora u "dizel" varijantu i obrnuto, /patentom zasticeno resenje!/(bez zamene vitalnih delova motora) jednostavnom skidanjem glouplag svecice sa tela kontra klipa koji se nalazi unutar i sastavni je deo glave motora (fiksnog za glo-motor, a promenljivog hoda za dizel varijantu, uvrtanjem kompresionog zavrtnja u kontraklip). Veoma jednostavno resenje za prelaz sa metil alkohola i glouplag svecice, na petrolej (samopaljenjem pod odredjenim stepenom kompresije!) (kao bazu goriva, ostale komponente ostaju iste), ali to nema veze sa tvojim pitanje, ali kao interesantnost, recimo...
Srdacno te pozdravljam
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version