RC MODELI HELIKOPTERA > PITANJA POČETNIKA O HELIKOPTERIMA
flight time elektro helija
ultrahome:
U avione se ne razumem, ali poredjenje nije adekvatno! Ja samo želim da odvojim ono što je neophodno, od onog što nije. Da su mogli da naprave da se baterija vadi bez skidanja maske, verovatno su mogli, o čupanju kablova i da ne govorim, sve to deluje kao "work in progress", a ne kao završeni dizajn koji je lak za upotrebu. Šta misliš koliko bi ljudi (posebno žena) koristilo mobilni telefon kada bi se za svako punjenje baterije trebala skidati maska sa 4 šrafa i odvezivati / privezivati baterija preko konektora. Ovako su napravili da samo uguraš džek, i ne misliš, kao da isto nije moglo da se napravi na svakom RC modelu (autu, heliju, ...). Još šezdesetih godina prošlog veka svaki tranzistorski radio je imao priključak za slušalice koji je bio i prekidač koji je zvuk vodio na zvučnik dok se ne priključe slušalice, a kada se slušalice priključe isključivao zvučnik (koliko bi kupaca koristilo slušalice da je trebalo skidati masku sa 4 šrafa i odvezivati / privezivati zvučnik preko konektora). Zamena baterija u kineskom RC autiću igrački od 700 dinara se vrši otvaranjem poklopca na šasiji, a takva jednostavnost nije mogla biti primenjena u hobi modelima koji koštaju 20 do 50 puta više? ... (plz)
Sve ovo sam počeo da bih rekao da zato modelarstvo (posebno auto i heli) ostaje na nivou samogradnje i za veoma ograničeni krug "majstora", jer ako dnevno možeš da voziš / letiš samo 10 minuta, a pritom to ne možeš da radiš kod kuće, već treba i da se pola sata ili više transportuješ do livade ili hale ili praznog parkinga, naravno da će nivo znanja / veštine / upravljivosti ostati mnogo niži nego da je punjenje i izmena baterija lakša i brža. Dokaz za sve je da, koliko ja znam, u Srbiji do sada nije održano nijedno RC heli, odnosno auto on-road ili off-road takmičenje (svaka čast avio modelarima, no tradicija ovog hobija je mnogo duža, pa je i bilo za očekivati).
APSOLUTNO SAM PROTIV POTREBE DA SE KORISTI ŠRAFCIGER I KONEKTORI ZA PROMENU BATERIJA, TO JE PREISPOLJNA GLUPOST KOJA JE MOGLA DA BUDE IZBEGNUTA VRATANCIMA - POKLOPCEM I OPRUGOM KAO U SVAKOM UREDJAJU NA BATERIJE ZA MASOVNU UPOTREBU. Mi ako smo hobisti, ne treba da budemo mazohisti (ko voli da šrafi, šrafilo mu se o glavi (nene))
Gatti.Gatozza:
vratanca, opruge, i ostali dodaci povećavaju težinu. na dva helija koja ja imam, HK250 i HK450, baterije se menjaju za 5 sekundi, bez ikakvih šrafova i komplikacija. ti jeftiniji kinezi prosto nisu koncipirani tako da ti olakšaju letenje sa više baterija.
SABURO:
off totalni..
@ultrahome, ocigledno da si pogresio hobi. S druge strane sta reci onda za Mircetove modele s tvoje tacke gledista. Koliko vremena oko njih treba da se naprave, razrade motori i na kraju polete, a o Jet-u i da ne pricam...zamisli, Mirce nije jedini koji se tako "cima", onda sigurno s nama nesto nije uredu.. ")
To o cemu ti pricas su igracke i taj nivo letenja je potpuno amaterski i ne spada u modelarstvo, zato ne brkaj te dve stvari. Da bi iole zeleo da napredujes u nekoj od takmicarskih RC modelarskih kategorija moras protegnuti noge, izaci van kuce, potrositi kintu za gorivo i sacekati red na aerodromu za letenje...
Sto se takmicenja tice, prvo procitaj forum, pa komentarisi. Heli takicenje je bilo organizovano na jednom skupu pre dve godine, gde smo se svi lepo zabavili.
Ne zelim da te omalovazavam, jednostavno s takvim pristupom koji sada imas, tesko da ces uopste zagaziti u RC modelarske vode iz XY razloga.
Daj malo pojasni pitanje u ovom topic-u, o kojem tipu helikoptera je rec? Lepo te je gizmo pitao.
ultrahome:
administratoru:
Zamolio bih da temu koju sam zapoceo:
HELIKOPTERI GENERALNO (Moderators: GILE, dule) > flight time elektro helija
IZBRISETE
posto sam promasio temu iz neznanja (priznajem).
ultrahome:
odgovor za SABURO-a:
Ja i ne pretendujem da budem modelar, vec korisnik RC proizvoda koji su drugi dizajnirali i napravili. Ja sam samo kritikovao, iz svog ugla korisnika, neka resenja kompanija koja se bave dizajnom ovih uredjaja (igracaka i / ili modela, ponegde je razlika tanka linija). Dakle, ne mora neko da bude konstruktor i majstor da bi se bavio RC-om. Zapravo tu i postoje 2 grupe, ili da budem precizniji 4 grupe (investitori, dizajneri, majstori, i korisnici), koje se obicno ne preklapaju. Obicno investitor u neki auto Formule 1 nece biti i konstruktor i mehanicar i vozac - to su 4 osobe. Svako bira koji mu deo ovog hobija vise odgovara.
Sto se Heli takmicenja tice, mozda je i odrzano, ali iz naslova rubrike SKUPOVI / TAKMICENJA / OKUPLJANJA to se neda zakljuciti jer ni u jednom se ne pominje rec "helikopter", sto bih preporucio kada se sledeci put bude organizovalo, radi lakseg pronalazenja u moru topic-a. Usput, ako je vec odrzano prvo takmicenje, zasto se organizacioni odbor nije sastao i organizovao naredne godine reprizu?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version