RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

Ventus 2HX

<< < (6/10) > >>

Goran:
Da dimenzija D = 720mm

Da li sam dobro razumeo?

Teziste je na oko 100mm, tj po racunu ono je skoro na kraju krila (40mm od izlazne ivice).

Goran

Lazo:
Da da. Proracun je tacan i radjen je prema dimenzijama kako sam ih ja kasno sinoc protumacio. Danas sam malo bolje pogledao skicu, i video sam da sam ispustio iz vida neke brojke. zato sam ponovo uradio proracun, i ovo su novi podaci. Krilo ima malu strelu u nazad, pa se i teziste pomera u nazad za vrednost strele.

za D=720mm
NP=104,68mm
CG=87.07mm - 98,81mm

Pozdrav

Goran:
Da citiram jednog clana ove liste "Ne mogu da bilivim", ali prihvatam savet iskusnijeg.
Posle onog video snimka nismo ni leteli jedrilicu dok se ne razresi slucaj "Kinesko odokativno teziste"

U samoj jedrilici ima mesta da se gurne baterija jos unutra, pa cemo da probamo...

Hvala Lazo.

Uskoro slede nove slike i/ili video snimci sa novim detaljima.

Pozdrav Goran

Lazo:
Mene si citirao. To sto si jedrilicu morao do sada da letis sa navucenom palicom, odnosno sa podignutim horizontalnim kormilom, upravo ukazuje na to da je teziste bilo postavljeno previse napred, ili kako se kaze - model je bio previse "nosat". Dali je moguce da sa modelom nisi dobio nikakvo uputstvo u kome je naznacen polozaj tezista?
Prvo dobro istrimuj jedrilicu da sa pustenim komandama leti ravno sa sto manjom brzinom propadanja. To mozes da uradis tako, sto u letu postepeno "navlacis" trimer horizontalnog kormila dok jedrilica pocne blago da "pumpa", a onda vratis trimer par "klikova" napred dok se jedrilica lepo stabilizuje. To nije brzina najvece finese pri kojoj jedrilica ima najveci prelet, vec brzina najmanjeg propadanja, odnosno brzina pri kojoj ce jedrilica najduze da silazi sa date visine.
Tek nakon ove reglaze, predji na regliranje vuce. Ako pri vuci jedrilica propinje, obori vektor vuce prema dole (koristi neke podloske). Ako pri vuci skrece levo, povecaj vucu u desno. Idealno bi bilo da jedrilica ne menja putanju pri dodavanju gasa. Ako je dobro isprojektovana i uradjena, nosac motora bi trebalo da je postavljen za najbolju vucu.
Kako god bilo, uvek prvo radi reglazu u bezmotornom letu, pa tek onda u motornom. Ta dva rezima moraju odvojeno da se regliraju. Odstupanja u bezmotornom letu regliras trimerima kormila i elerona, a odstupanja u motornom letu ISKLJUCIVO vektorom vuce, inace ces da si napravis zbrku.

Pozdrav

Dusan.S:
Jeste stiglo je uputstvo na 3.5 stranice u slikama i 26.5 reci teksta.
A na zadnjoj strani pise CG 42 do 48mm i data je slika kako su oni to merili (od napadne ivice)
Ono sto za cak i takvo uputstvo je sumnjivo je sledece.
Na svim slikama spajanja i gotove jedrilice nigde se ne pominje motor (mi (ja i cale)) smo rucno odsekli nos da bi ga ugradili.
E sada cak i u onom bednom uputsvu nigde nije pisalo da je potrebno staviti pola kila olova u nos za dobro planiranje. Sto ispada da smo mi uradili dodavanjem motora i baterije.

Znaci da to verevatno nije ni trebalo ili mozda ne toliko.

Oko reglaze je sve jasno, izlazimo na aerodrom mozda vec danas a raport sledi...

Pozdrav Goran
P.S. Pisem sa caletovog racunara.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version