RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Ventus 2HX
Goran:
Mozda cu da lupim...
Deluje da za ovakvu jedrilicu sa dugackim, uskim i tankim krilima i sa mnogo manjom povrsinom nego kod Cularisa da ce trebati da minimalna brzina prilicno predje 30 km/h.
Ustvari najbitnije mi je misljenje po ona 4 pitanja...
Pozdrav Goran
Ziv:
Gorane,
sto su krila uza i duza to jedrilica ima manji otpor i moze bolje i duze da planira, a to nema nikakvog uticaja na minimalnu brzinu. Minimalna brzina zavisi uglavnom od opterecenja krila po kvakratnom decimetru. Mrzi me da proracunavam to u MKSA sistemu ali ja ne pravim jedrilice cije je opterecenje vece od 7 oz. po skvernoj futu. Brzina uglavnom zavisi od profila krila.
Pozdrav Zivko.
Goran:
Zivko naterao si me da uzmem knjigu iz jedrilicarstva u ruke. :-), a ona kaze ovako:
Specificno opterecenje se racuna G/S gde je "G" tezina jedrilice u kg a "S" povrsina krila u m2.
Minimalna brzina jedrilice odgovara najvecoj vrednosti koeficijenta uzgona Cz.
Po sledecoj formuli Vmin (pribizno) =4 * koren iz specificno optercenje/Czmax.
U svakom slucaju hvala na prici, ali jos uvek niko nije probao da da misljenje po ona pocetna 4 pitanja.
Pozdrav Goran
Ziv:
Gorane,
drago mi je sto si uzeo knjigu i proucio teoriju. To sigurno nece da ti skodi. Jedini problem je sto ti je nepoznato Cz, a nisam siguran da to mozes lako pronaci. Ovde u Kanadi za jedrilice koje ja letim ( od 2m-3.5m ) mere opterecenje u unci po kvadratnom futu. Za sobne modele cak mesaju sisteme pa opterecenje izrazavaju u gramima po kvadratnom inchu. Dok sam bio u bivdom Jugi, opterecenje smo merili u gramima po kvadratnom decimetru.
Sve to nije toliko bitno ako za uporedjenje usvojis jedan sistem i gledas osnose da znas sta mozes da ocekujes. Ja sam ti rekao sta ja smatram da je prihvatljivo za mene. Moje jedrilice su uvek bile najlakse na takmicenjima pa ako duva vetar, jos uvek mogu da ubacim olovo i da se takmicim bez hendikepa, ali zato kada je mirno vreme, niko ne moze da se meri samnom.
Pozdrav Zivko.
Goran:
Da teorije sam se podsetio....
Pogledao sam uputstvo za Cularis. Ima 55dm2 sto iz 1680 gr treba da ima 30.5 gr/dm2
http://www.modelflight.com.au/rc_model_sailplanes_gliders/cmpro_ventus.htm
Ventus 2HX Ima 29 dm2 sto iz mozda oko 2kg (provericu tezinu) daje oko 70 gr/dm2. Kao sto rekoh bice to brza jedrilica.
Ako do nedelje niko ne napise jos neke savete oko probnih letova, odoh na aerodrom pa "kom opanci kom obojci" :-)
Pozdrav Goran
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version