RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
nov fai pravilnik za f5j jedrilice
SloMi:
Interesuje me dokle se stiglo sa ovim pravilnicima. Hoće li biti nekih takmičenja ove godine kod nas, gde i u čemu, po kojim pravilima itd., ili će sve biti kao i do sada: letenje i druženje ...
To oko novog FAI pravilnika uopšte mi nije jasno, pošto je zvaničan FAI sajt blokiran već duže vreme. Dati tekst deluje kao radni materijal a ne kao nešto što je usvojeno i proglašeno propisom za ovu godinu. To je nešto kao "trla baba lan, da joj prođe dan" .... Usto služi i kao sredstvo za suzbijanje moljaca, pardon, siromašnih modelara ... Valjda su u demokratiji svi bogati, pa da navalimo i mi tamo gde je sve med i mleko ...
Pozdrav,
SloMi
SloMi:
Prošlo je gotovo godinu dana otkada je ova tema zamrla. U međuvremenu ja sam se interesovao kakva je sada situacija sa pravilnicima za F5J. Utvrdio sam da FAI ima važeći Pravilnik za F5J (Thermal Gliders with electric motor and altimeter/motor run timer) za 2012. ali je on još uvek privremen, i u njemu ne postoji varijanta F5J-400. Ovaj pravilnik se može kopirati sa internet adrese
http://www.fai.org/ciam-documents
u odeljku Documents/ SC4_Vol_F5_Electric_12
Ovaj dokument važi od 1.januara 2012. god.
Druga, za mene fantomska organizacija, koju ću uslovno nazvati "F5J WIKI", ima svoj pravilnik objavljen na internetu pod nazivom: Eurocup F5J & F5J-400 - F5J wiki
http://f5j.eu/w/index.php?title=Eurocup_F5J_%26_F5J-400_Outrunner#F5J-400_.22Outrunner.22
U naslovu te tajanstvene organizacije stoji: RULES OF CATEGORY F5J & F5J-400 "Outrunner" – EUROCUP 2011 - 2014 proposal , što znači da se radi o predlogu Euro kupa za period 2011-2014.
Ova druga organizacija je uglavnom koristila tekst iz FAI propisa ali je neke stvari preuredila za svoje potrebe, odnosno potrebe svojih članova, koji su meni nepoznati. Tako na primer tu postoji verzija F5J-400, a F5J se razlikuje od FAI verzije po tome što nema ograničenja u rasponu krila jedrilice, dok kod FAI je to max. 4m. Zatim tu ima ograničenja u pogledu težine baterije a kod FAI nema. Zatim u FAI je uveden sistem bodovanja startne visine modela (nominalno 200m, negativni bodovi preko i ispod te visine), i obaveza blokade rada motora posle 30s od momenta startovanja. Za to je potrebno da u modelu postoji visinomer i tajmer sa određenim karakteristikama. To kod "F5J-wiki" još nije predviđeno navedenim pravilnikom.
Sve u svemu izgleda, bar meni, da stvar oko F5J letenja nije još potpuno razrađena, ali da se bliži finalizaciji. Ako je početna visina bila problem, sada se u FAI stimuliše da to bude 200m, tako da se po sletanju modela očita visina modela u momentu 10s posle isključenja motora, i za podbačaj visine oduzima se 0.5 boda za svaki metar ispod 200m, a ako je prebačaj visine oduzima se po 3 boda za svaki metar preko 200m. To znači da ako ste postigli na primer 230m visine pod motorom, oduzeće vam se 30x3=90 boda od ukupnog skora, a ako ste postigli startnu visinu od npr. 150m bićete "kažnjeni" sa 50x0.5=25 boda. Ako ste postigli startnu visinu tačno 200m bićete nagrađeni oduzimanjem 0 bodova. To sve je vrlo interesantno i privlačno ali da li je realno ostaje da se vidi posle iskustva jedne ili 2 sezone takmičenja. Zato su ova pravila kod FAI još uvek označena kao privremena.
Iako je situacija sa F5J naizgled fluidna, po ovim privremenim FAI pravilima u kalendaru FAI takmičenja za 2012. god. prijavljeno je i odobreno čak 10 takmičenja F5J (Thermal Gliders with electric motor and altimeter/motor run timer) što se može videti na http://www.fai.org/competitions-aeromodelling/ciam-competitions
To će verovatno biti dovoljno da se konačno utvrde pravila. Na kraju ja bih još samo zamolio da sve nas zainteresovane za F5J neko obavesti gde mogu da se nabave odgovarajući dodatni uređaji: visinomer i tajmer. Znam da ga ima Hobby King, ali nije jasno da li ima te mogućnosti koje se traže pravilnikom.
Pozdrav,
Slobodan
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version