RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Meister Scale P 47

<< < (36/71) > >>

mirce:
He, he... Pa nekog krajnjeg roka baš i nema. Ipak postoji plan, koji je bio da se model poleti do septembra, ali kako stvari stoje, to će svakako biti ranije.

Trenutne "vizije" su mi da do kraja aprila kompletan model ima na sebi panel linije i da bude spreman za nitne. Pošto do odlaska na Top Gun ima još 23 dana, tri nedelje bi trebalo da budu više nego dovoljne za postavljanje staklene tkanine na trup, gitovanje trupa i finalno šmirglanje za panel linije.
Da se ne bi gubilo vreme, dok se radi na trupu, na ostalim delovima, koji su apsolutno spremni, počinjem da postavljam panel linije...

Finiširanje modela je deo procesa izrade koji ustvari najviše volim.

U Americi bi trebao da pokupim motor.
Pre neki dan sam pisao Franku mail i pitao ga "kakva je situacija"?
Do kraja marta je trebao ZDZ 90 da stigne do njega, ali se to nije desilo. Zato sam odlučio da se strpim još malo i da ako do jedno 20 aprila ne bude ZDZ-a, kupim MVVS 80, koji mogu dobiti odmah.

Tokom maja bi motor i izduvni sistem trebali biti montirani na P 47, onda farbanje, oznake, vedering i finalno sastavljanje...

Mrka kaže jul... Videćemo...

Pozdrav

Mirče   

mirce:
Danas i juče sam radio na postavljanju staklene tkanine na trup i panel linija na krilo...

Tehnika je već toliko puta primenjivana da je verovatno već svi znaju. Koristio sam epoxy smolu i 25 gr staklenu tkaninu nemačke firme R&G, kupljenu u BG Model Shop-u u Beogradu...

No, pre svega sam ponovo postavio krilo da vidim kako leži na trupu i da li je sve OK...

Rešio sam da prvo presvučem donji deo trupa i horizontalca. Pošto sam sve spremio, isekao sam delove i "krenuo u akciju"...

Da ne bih gubio vreme, dok se smola sušila, nkrenuo sam sa postavljanjem panel linija na krilu.

Iz knjige o Thunderboltu, prvo su skenirane strane sa crtežima kako su stajali paneli na pravom avionu.
Potom su ti crteži ubačeni u Corel i razvučeni na 2,6 metara, koliki je razmah krila modela...

...potom su isečene panel linije od 1,2 mm širine...

...i pošto je krilo obrisano alkokoholom, pristupio sam merenju i lepljenju linijica...

Isto veče donja strana krila je bila gotova...

Danas sam nastavio sa radom na trupu. Smola se osušila i prvo sam odsekao viškove tkanine i ivice i prelaze prešmirglao sa finim brusnim papirom...

Prelazi su tako "fini" da se pod prstima skoro ne osete, a teško se mogu i videti...

Popodne je trup vraćenu radionicu i postavljena je nova "tura" staklene tkanine. Ove delove sam preklopio sa onima od juče...

Bez obzira što je sutra nedelja, radovi u Modelaskom Kombinatu se nastavljaju...

Pozdrav

Mirče

mirce:
Panel linije su postavljene i na gornjoj strani krila...

Smola je skoro suva...

Radovi se nastavljaju...

Pozdrav

Mirče

mirce:
Evo malo lepih modelarskih vesti... Uskoro još dva Meister Scale kita u Srbiji - Zero od 108" raspona i Foke Wulf 190 A...

Kitovi su već naručeni i samo je pitanje šta će me dočekati od delova kad odem na Top Gun.

Zero je kupio naš prijatelj Gaxx, a Foke Wulfa moja malenkost.

Gaxx je uzeo short kit, kapotaž, kabinu, Robartov pneumatski sistem, i još neke plastične delove...
O svemu će on detaljnije pisati kad dodje vreme izrade...

Priča oko FW traje već par meseci. Početkom godine napisao mi Dino mail da se zahvaljuje na onako detaljnom topicu o Thunderboltu na RC Universu i pitao me, da li bi hteo da o tome pišem i na RC Scale Builder sajtu.
Napisah mu da to nije problem, ali da bi bilo lepo da mi se malo revanšira za toliki trud i rad.
Dodao sam i da od svega toga on ima marketinške koristi, jer mu je to čista reklama, mesecima se Meister Scale pojavljuje na prvoj strani RC Universa i najmanje tri P 47 kita je prodao zahvaljujući mom topicu.

Tekstovi i slike o izradi Thunderbolta, mogu biti korišteni kao uputstvo...

Predložio sam mu tada, da moj sledeći model bude neki od Meister Scale, da opet o svemu tako detaljno radim, ali da mi mora dati jedan kit. 
Moj predlog je bio FW 190A...

Reče tada da će videti, ovo - ono i sve ostade na tome...

Pre neki dan stiže mail u kome Dino piše da mu kažem šta da mi spremi od delova za FW-a. Tako eto meni novog projekta.

Nije da se ne radujem, ali sve snage sam hteo da, po završetku Thunderbolta, usmerim na Galeba (što će tako i biti), no radiću paralelno i na FW. 
Videću šta će me dočekati od delova kad odem.
Imamo dogovor da ćemo posle Top Guna ići kod njega u radionicu gde prave modele...
Kaže da je to oko 3 sata vožnje od Orlanda... Naravno, izveštaji o tome slede...

Pozdrav

Mirče

miša2002:
 mmmm
Što ti je srećković - kad god mu ispadne sikirče, ono pravo u med! Kad meni ispadne, obavezno padne na nogu! Sreća, tupom stranom...

Čestitam. Zna li se koliki će biti?

Pozdrav
Miša

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version