RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Meister Scale P 47
mirce:
Juče sam kompletno završio šmirglanje trupa. Utrošio sam za tu operaciju sigurno 6 - 7 sati efektivnog rada, ali rezultat je površina glatka kao staklo...
Trup sam potom prebacio u radionicu za nalepnice...
Sledeći korak je bio da u Corelu povećam sliku modela na veličinu trupa...
...i počeo sam sa lepljenjem panel linija.
Za neke linije sam morao da napravim šablone od papira...
Kad je gornja strana bila gotova, okrenuo sam trup i postavio krilo. Deo linija se nastavlja sa donjeg dela krila na trup, tako da se neke linije moraju lepiti u sklopu.
U utorak nosim model kod Goluba da "udari" finalni sloj špric gita. Time ću dobiti mnogo lepši nanos, nego da to radim sa sprejevima...
Potom skidam panel linije, maskiram još neke delove za špricgit i polako prelazim na nitne...
Pozdrav
Mirče
mirce:
Evo par slika iz "Gošine Radionice"...
Juče smo špricgitovali pola delova, a danas je posao priveden kraju.
Korišten je isti špric git kao i ranije...
...jedina razlika je što je nekada bio u spreju. Uz špric git mora da se kupi i učvršćivač, a meša se u odnosu 2:1
Površina je glatka, ali će se ipak na kraju morati blago prebrusiti finim brusnim papirom.
Inače, potrošen je set i po špricgita...
Nismo štedeli, jer se mora dobiti debeo sloj zbog panel linija i nitni. Dobar deo toga će se skinuti nakon nitni i finalnog šmirglanja. Nemojte zaboraviti, jedan deo nanete mase ispari, a dobar deo se i rasprši tokom nanosa. Mislim da se ceo model trenutno "ugojio" za oko 800-1000 gr. Najmanje 300 - 400 gr će se, do kraja, skinuti dole...
Sve je radjeno pod "budnim okom" glavnog inženjera Modelarsko Kombinata, gosn. Papića...
Sutra model i delovi stižu nazad u pogone i počinje se sa nitnama...
Pozdrav
Mirče
misha:
Svaka cast Golubu na strpljenju, a Drug Car valjda ima pametnija posla od nadgledanje farbanja. :big smile
mirce:
He, he... Misliš Mišo, umesto što tu stoji, bolje da pali onog Zenoaha od 26 ccm namenjenog tvom novom modelu...
Radi on uveliko na tome. Već je namotirao polugu za gas i od nedelje koji mesec će ga sigurno "kresnuti"... :_D
Zaboravih da napišem, mnogo smo pisali pre par meseci o motoru za P 47. Sećate se na kraju je naručen ZDZ 90. No, do juče još nije stigao do Franka (možda i oni tamo imaju nekog Duleta da ga prvo proba ;namig)...
Pošto se dan mog odlaska približava, primenili smo plan B... Kupljen je MVVS 80, isti kao što je montiran u prvom Hellcat-u...
Pozdrav
Mirče
mirce:
Juče sam model vratio iz Gošine radionice nazad u "moje pogone". P 47 je toliko velik da sam morao da napravim dve ture kolima da bih sve doneo.
Kad sam sve poredjao, krenuo sam da skidam linije. Jako sam bio ljubopitljiv kako će sad sve izgledati i da li je naneti sloj špric gita dovoljno debeo.
E, pa odgovor je jeste... Trake sam lako vadio i linije, tj. kanali koji su se pojavljivali, bili su besprekorni...
Malo makro moda sa aparata. Ne zaboravite, linija je 1,2 mm široka...
Pošto je Golub "odvrnuo" diznu na pištolju za farbanje i pošto je špric git gust, površina trenutno jeste kao "pomorandžina kora", ali posle utiskivanja nitni, kad se sve prešmirgla, biće besprekorno ravna. Najvažnije trenutno je da je sloj više ngo dovoljno debeo da se to odradi.
Trenutno delovi izgledaju ovako...
Danas krećem u "akciju" postavljnja nitni. Pošto je Thunderbolt baš velik, računam na dobrih sedam dana rada...
Pozdrav
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version