RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Meister Scale P 47
misha:
Stavi ti njega u rucni prtljag pa u avionu na putu do Amerike polako bockaj nitne.
Brze ce proci vreme.
mirce:
He, he... Mišo, misliš u ručni prtljag...
Ako nešto zagusti mogu i da sednem na krilo, pa da se bezbedno spustim, kol'ko je...
Pre nitni napravio sam još par detalja na modelu...
Na eleron sam postavio mali trimer...
... odradio sam i 3D panele na pokretnim repnim površinama. Meister prodaje nalepnice za to, ali nisam hteo da to pravim od materijala, jer potoji realna mogućnost da se na prgibima napadnih ivica odlepe. Zato sam odradio šablone i panele napravio sve od špric gita...
Površine sam prvo malo ošmirglao...
...pa sam zalepio šablone...
Ista procedura i sa druge strane i na drugom elevatoru. Na praju je sve bilo "zamaskirano" sa novinama...
Isto i na pokretnom delu vertikalca...
Posle 5-6 slojeva špric gita iz spreja i cele noći sušenja...
Sve je bilo spremno za postavljanje nitni...
...a onda promena plana u zadnjoj sekundi...
Pošto hoću da napravim i ponudim jedan set sa samolepljivim detaljima za finiširanje modela (linijice za panel linije, kružići za nitne, šrafići u raznim veličinama, potom mi je u planu i da pravim tipske finiš setove, recimo za 100" P 47 sa svim dodatnim detaljima za ovaj model) rešio sam da bi Meisterov P 47 bio idealna prilika za mene da sve te detalje napravim na ovom modelu i da modelari širom sveta vide kako se sve radi i kako će sve da izgleda na kraju kad se ofarba i vederinguje.
Na Hellcat-u to izgleda ovako...
Zato sam "batalio" lemilicu i juče ceo dan doterivao krila i komandne površine. Da sam postavljao nitne sa lemilicom, ovo bi se radilo nakon toga, ovako, pošto idu nitne od malih kružića, prvo moram da sve prešmirglam. Morao sam samo da pazim da ne stanjim ivice oko panel linija...
Ruke su mi "otpale" od šmirglanja, ali na kraju dana površina je bila glatka, kao ni na jednom modelu koji sam do sada pravio...
Još jedan mali glanc sa 800 šmirglom i nitne...
Pozdrav
Mirče
mirce:
Kao što rekoh, "udaren" je glanc sa vodenom šmirglom gradacije 800...
Potom sam pripremio "nitne". Kružići su prečnika 2mm!!!
Površina na koju se postavljaju nitne je prvo obrisama sa alkoholom...
... a potom su nakon merenja rastojanja, nacrtane linije na koje će se lepiti nitne...
Za lepljenje nitni koristi se transfer folija...
Postavljanje nitni na ovaj način traži mnogo rada i pogotovo strpljenja. Za razliku od "nitovanja" sa lemilicom, u ovom slučaju nema nikakve opasnosti da se nešto može "zeznuti", jer se svaka greška da ispraviti. Kod utiskivanja nitni lemilicom svaka se greška vidi i skoro je nepopravljiva...
Prvi rezultati izgledaju ovako...
Pozdrav
Mirče
mirce:
U zadnjih par dana radio sam na par "frontova"...
Pripremao sam "Mirčetov Finish Set", - komplete sa svim neophodnim detaljima za finiširanje modela.
Komplet sadrži:
- 100 metara - 1,4 mm široke trake za panel linije
- 15000 kružiča, prečnika 2 mm - nitne
- 3 x 250 šrafića različitih prečnika
- dva metra prenosne folije sa kojom se sve lepi...
Naravno, sve je napravljeno od samolepjive srebrne folije.
Žurio sam da završim ovo, kako bih par setova poneo sa sobom na Top Gun, da vidim kako će modelari da reaguju na ovu ponudu.
Frank mi je rekao da ću moći da ih prodajem na njegovom štandu...
Radio sam i na krilu i završena je polovina gornje strane... I ovo mi je bilo bitno, da bi se videlo kako nitne i ostali delovi Finish set-a izgledaju kad se zalepe.
A sad, evo i malo krupnog plana... Ne zaboravite, sva tačkica je prečnika 2 mm!!!
Žao mi je što ovo nije odradjeno pre jedno mesec dana, pa da imam već ofarban model. Tako bi se mogao videti kompletan proces. No sad, šta je tu je, biće i to ubrzo...
Pozdrav
Mirče
saxpg:
Bilo bi super da si mogao ofarbati i uraditi weathering na jednom eleronu , a drugio poneo samo tako sa nalepljenim nitnama, bio bi super reklamni uzorak. Pakovanje ti je bruka, izgleda kao milion dolara. Puno srece i lijep provod na Top Gun-u!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version