RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Meister Scale P 47

<< < (49/71) > >>

miša2002:
Au, bre Mirče  4e mislio sam da već imaš gotovo rešenje!
Po meni, ovde je veći problem torziono uvijanje odstojnika-nosača, od vibracija. Pošto, zbog položaja karburatora, kutija-nosač nije zgodno rešenje, ostaje "kačenje" distancijalima, što opet nije "najelegantnije" rešenje...
Da se ja pitam, napravio bih kompromis - dve međuploče, na različitim rastojanjima, sa zvezdastim rasprezanjem i ekscentričnim distancijalima za podešavanje uglova. U startu izgleda komplikovano i "#$%mjbh" ali em što nije, em što je podešavanje prosto, em što je rasprezanjem skoro kompenzovana torzija... Pristup karburatoru i prolaz komandi je lak !
Kada bi se veza, između te dve ploče, izvela silent- blokovima, problem torzije bi bio zanemarljiv (?) a uticaj vibracija bi se sveo na minimum !  mmmm

Pozdrav

mirce:
U jbt, a ja mislio život je reka...

Pravljenje ovakvih modela i jeste interesantno što nema gotovih rešenja.
Za sve postoji mnogo opcija, neke su bolje, neke gore, lakše ili teže za napraviti.
Vremenom se usvoje neka rešenja i primenjuju se tokom uzrade.

Za nosač motora u ovom slučaju postoji više opcija.
Do sada nisam imao slučaj da je motor toliko izbačen od fire wall-a, obično su deo konstrukcije trupa bile kutije na koje je dolazio motor. Doduše na Hellcatima je bilo neko slično rešenje, sa medju pločom, ali to više iz razloga što je na prvom Hellcatu "promenjeno" 3 motora, a neki su imali alnaser, pa nije bilo moguće drugačije namestiti motor.

Videći još kako ću uraditi. U poseti mi je u prepodne bio Joja, i pošto je on dobar deo staža proveo na fakultetu kao profesor, a ima i bogato radno iskustvo u konstruisanju delova za auto industriju, pokazao sam mu model, nosač i od njega sam dobio neke korisne savete.

Inače, danas sam doživeo opet jedan prijatan gest.
Popodne zvoni telefon, javlja se Petar, modelar iz Novog Sada i kaže da prati ovo što radim i pošto vidi da hoću da pravim, da li kutiju za motor ili ploču od više slojeva šper, kaže da dodjem do njega jer ima mašine za obradu drveta i CNC frezu.
Veli da ima mnogo restlova špre ploča raznih debljina, pa da uzmem šta mi odgovara.
Eto, ovim putem se zahvaljujem Petru na šperu...

Šta će biti do kraja ne znam, napraviću dva nosača pa ćemo videti...

Pozdrav

Mirče

nspetar:
Kolike avione pravis ja sam mislio da ce ti biti malo sav onaj sper koji imam, a ti dosao i uzeo tri parceta.
Sad ja moram da se patim sta cu sa ostalim restlovima. Zao mi je da ih izlozim pa ko zna mozda ce te i
sacekati za neku drugu priliku.

Petar

mirce:
Juče i danas, šmirgl papir gradacije 240 i...

Sutra, vodena 800, a onda, pogadjate - nitne...

Malo po malo približava se farbanje...

Pozdrav

Mirče

mirce:
Trup posle "vodene" šmirgle... Cakli se ko "pasja kesa"...

Potom, nazad u laboratoriju...

Na trupu ima manje bitni nego na krilu, tako da se nadam da će u narednih par dana sve biti gotovo...

Nakon trupa imam još malo posla na kapotažu i "ondak" se Thunderbolt polako "seli" kod Goluba na farbanje...
To "najvolijem" od cele izrade modela...

I na kraju, gotovi su nosač motora i odstojnici...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version