RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Meister Scale P 47

<< < (53/71) > >>

mirce:
Ugradio sam i paljenje...

A evo i novi produkti našeg Modelarskog Kombinata.
Ideja je nastala posle razgovora sa Scottom Prossenom na Top Gun-u, kad mi je pokazao aluminijusku šarku za veliki 144" P 47, koju su naručili u Sieri, čekali skoro 8 meseci i plaćali 5,50$ komad!!!
Pošto je naručeno 250 kom, sad izračunajte sami...

Pošto sam dobio jednu šarku, u saradnji sa čovekom koji ima vrhunsku mašinsku radionicu, napravili smo za početak šarkice u dve veličine.

Manja je kao najveća Robartova i odgovara modelima od 1,8 - 2,8 metara raspona, a veća je za modele razmaha od 2,8 - 3,3 metra.

Da bi napravili ovakve šarke, mora de se odradi 12 operacija na mašinama!!!

Za mesingani štift je napravljem poseban alat, tako da je svak apsolutno isti i svaka šarka ide lako, a bez praznog hoda u osovinici...

Pošto je ovo custom made proizvod i nema ništa slično da se kupi na tržištu, ceba je prilično prihvatljiva, manja šarka košta 2,50$, a veća 3,30$...

Pozdrav

Mirče

mirce:
Sad već juče sam odneo deo delova kod Goše na farbanje. Krilo, eleroni, flapsovi, repne površine i još koješta je u farbari. Dogovorili smo se da kad budem išao po ove delove odneću mu "drugu turu" - trup, kapotaž i još neke sitnice.

Na trupu sam zamenio servoe za otvaranje vratanaca repnog točka sa malim vazdušnim cilindrima.

Na Thunderboltu će biti ugradjene dve velike Robartove boce iz kojih će se vazduhom snabdevati dva sistema. Prvi za otvaranje unutrašnjih poklopaca glavnog stajnog trapa i repnih vratanaca i drugi sistem, koji će pokretati glavne trapove i mehanizam repnog točka...

Trup je sada spreman da ide na farbanje...

Na kapotaž sam ugradio sve klapne za hladjenje. Kao što sam već pisao, izbacio sam sistem za otvaranje i zatvaranje i sve je namešteno fiksno.
Klapne su još ranije napravljene od aluminijumskog lima debljine 0,3 mm, a sinoć su samo postavljene i zalepljene na svoje mesto.
No, pre fiksiranja sam prsten od špera, na koji dolaze, premazao sa epoxy lepkom i potom ga izgitovao...

Zatim su polepljene klapne i još za svaki sličaj stegnute sa malim šrafićima...

Da se sve to ne bi raspalo od vibracije, povezane su sa pločicama od alu lima...

Ovo sad čini jednu vrlo snažnu i kompaktnu celinu.
Na kraju sam sve špricgitovao...

A na trupu to izgleda ovako:

Otvor za izlazak toplog vazduha je veći nego sa klapnama koje su bile izlivene na kapotažu. Takodje, sve mnogo bolje izgleda, jer su ove klapne tanje...

Toliko za danas... Laku noć

Mirče

mirce:
Počelo je počelo...

Goša je danas krenuo sa farbanjem. Delovi koji se farbaju samo sa jedne strane (kapotaž, poklopci servoa...) su gotovi, dok sutra ide srebrna da drugu stranu delova koji se farbaju obostrano...

Slike možda nisu najbolje, ali evo čisto da zabeležimo početak "radova"...

Pokretni deo vertikalca je ofarban u belo, pošto na njega još idu crvena i plava nijansa...

Nastavak ubrzo...

misha:
Super izgleda. Ne dirajte vise nista da ne upropastite, he he

mirce:
Prva tura delova se vratila u Kombinat...

Naravno da nismo poslušali Mišu i krenuo sam sa pripremama za sledeće boje...

Za krila su spremljeni i polepljeni šabloni za oznake. Prvo se farba plava boja...

Potom isto i sa donje strane...

Delovi od Thunderbolta su veoma veliki, tako da u jednoj "turi" Goša u auto može da stavi ili krilo ili trup.
Kad je došao po krilo, doneo mi je trup, kapotaž i još neke sitne delove...

Na trup su zalepljeni šabloni za farbanje oznaka, plave štrafte na vertikalcu...

...a spremio sam i šablone za sledeće boje...

Juče nova tura od Goše, vratio mi je sve delove...

Trup...

Krilo...

Krilo je gotovo, a trup i kapotaž su trenutno spemni za nove boje...

Nadam se da će u narednih par dana sve biti gotovo...
Potom vedering, pa sitna slova i na kraju lakiranje...

Uf, ima tu još posla...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version