RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Meister Scale P 47
pericamitic:
--- Quote from: mirce on July 15, 2012, 06:18:46 PM ---
Sve u svemu, Beli je prvo napasovao dve krivine...
--- End quote ---
Lako je njemu ovako da ga odmeri kad ima "Laser eye" (res) (res)
Gabor:
Mirče, Beli, ovo ste fenomenalno odradili. Svaka vam čast! Jedva mogu sačekati da vidim i čujem auspuh...
mirce:
Sve zasluge za izradu auspuha pripadaju Belom, ja sam samo dao ideju...
U zadnjih par dana sam radio na vederingu. Za ovu fazu rada na modelu postoje razne metode.
Pošto se ovo radi na ofarbanom, skoro gotovom modelu, veoma je važno smisliti "tehniku" gde ako nešto "zeznete" možete to i da ispravite.
Sa airbrushom baš treba znati raditi da bi se ceo model "izvederingovao".
Airbrush možete koristiti za neke detalje, ali ceo model ne možete, ili veoma teško možete "izvederingovati" samo sa njim. Ne zaboravite, ovo nije maketa, krilo je 2,6 metara raspona (rezmaha).
Ja sam koristio airbrush za detalje oko auspuha, izduvnih gasova na donjem delu krila i oko klapni kapotaža...
Za sam vederind koristio sam pastelne boje...
... i to 2 nijanse braon i crnu...
Rad ovom tehnikom je prilično jednostavan, pastele jednostavno izšmirglate na papir...
...razmažete krpom...
... i nanesete na površinu...
Ako preterate, naneti sloj možete iztrljati sa čistom krpom i samim tim možete dozirati koliko želite da neka površina ostane "prljava".
Ako vam se uopšte ne svidi kako ste nešto odradili, sa mokrom krpom sve obrišete i površina bude kao pre "mazanja"...
Znači, nema "frke" ako se pogreši, jer se sve lako da ispraviti.
Sem toga, u roku od par sati odradili ste sve, što je sasvim dobro "prosečno vreme" za ovoliki model...
Thunderbolt je samo malo isprljan, nisam želeo da ga "ubijem" da vederingom.
Polemisao sam sa čika Duletom, koji je bio protiv da se bilo šta radi, Golubu i Joletu se više svidja da model bude malo zaprljan, ali da se ne preteruje...
Mislim da je napravljeno, onako, prava mera...
Nakon vederinga na red su došla slova.
Komplet slova za P 47, za ovu razmeru, kupljen je još zimus. To je isti onaj, kao što Dino prodaje na svom sajtu.
Sve do pre par dana nisam ga ni otvorio. Konačno, kad je došlo vreme za nomenklature, blago razočaranje.
Prvo na tabaku sa letraset slovima ima preko 30 pozicija, a na tabacima koji pokazuju gde se postavlja svaki natpis ima samo 19 mesta!!!
Znači, prevrnuo sam ceo internet da nadjem gde koji natpis dodje, i naravno, našao sam...
Firma od koje su stigla slova za Panthera radi oznake i za Thunderbolta. Imaju projekcije P 47 sa svih strana, sa sve tačnim mestima gde i šta piše.
Na pravom avionu su neka slova bila manja, neka veća.
Sem par natpisa, uglavnom se natpisi koje sam ja imao i ovi koje sam našao, nisu baš slagali...
Osim razlike u naptisima, letraset koji sam nanosio na model prilično se teško postavljao, pogotovo kad je velik ili u par redova.
Da skratim priču, poskidao sam sva letraset slova, bacio ih u djubre i krenuo u izradu svojih natpisa, vodjen pozicijama koje sam našao na internetu...
Znači, ne preterujem, više od 15 sati !!!! (koji manijak) sam seckao i lepio "slovca". Slova malecka (3 mm visine) i kater ih još nekako i iseče (imam specijalan nož za tako fine, sitne stvari), ali ne možeš skinuti višak folije, a da slova ostanu na mestu, na papiru...
Onda sam mozgao šta da radim, pa sam slova lepio sa sve folijom koja je okolo (višak) i potom skidao taj višak.
To je još "Bož pomozi" davalo reziltate, ali je pipavooooo...
Vrhunac perverzije je, kad se iz, recimo A ili P R slova, treba izvaditi onaj deo u sredini. Znači, to u A slovu, pošto je celo slovo visoko 3 mm, taj mali trougao je, ma katastrofa mali...
Morao sam sa vrhom špenadle (čiode) da vadim svaki detalj... A natpisa, ko u priči...
Dakle, napatio sam se i verujte, nema te love za koju bih to nekom radio...
Konačno je došlo vreme da se model lakira. Pošto je vedering radjen sa pastelima, veoma sam morao biti pažljiv da nešto ne oštetim. Recimo oznojane ruke su "smrt" za površinu, jer sa vlažnim "prstićima" odmah ostavite otiske...
Golub je kupio lak i dogovor je bio da lakiramo sa 60% sjajem. To je malo više od Hellcat-a, koji je na granici mata i sjaja, a ipak se model neće "cakliti"...
P 47 je bio avion čija je površina, pošto je bila od aluminijuma, imala odredjenu dozu sjaja.
Da skratim priču, evo slika... Prvo slike od sinoć, kad je sprava stigla od Goše...
Danas prepodne...
I malo detalji...
Mislim da nije ispalo "hrdjavo"...
A sad, sastavljanje...
Pozdrav
Mirče
mtesa:
prelijepa komadina
misha:
Prelepo. Verovatno jos lepse izgleda uzivo. Jedva cekam da cujem zvuk motora..
Jadan komsija Djoka.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version