RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Meister Scale P 47
mirce:
He, he...
Nema "slane vode", mora da se radi...
Kombinat se ne zatvara, proizvodnja nije u stagnaciji, šta više... Namnožili su se projekti, a neće sami da se naprave.
Mišo, pneumatskih creva ima toliko, jer toliko mora da bude. Kao što sam i napisao, ima dva sistema, jedan za vratanca repnog točka i unutrašnja vratanca na krilu i drugi sistem za trapove i repni točak. Svaki od ova dva sistema ima po dva creva tako da manje od toga ne može.
Ne znam na kakvu elektroniku misliš...
Svetla dobro sijaju, kupio sam led diode od 50000 kandela i još sam stavio po dve...
Landing light - svetlo ispod krila ima sočivo od baterijske lampe koje takodje "ubija" kako svetli...
Za elektroniku je potrebno napajanje od 6,5 - 9 V. Baterija od 6 ćelija je idealna ili LiPo od 2 ćelije.
Zato nema nikakav ubec ili slična elektronika.
Pošto i za prijemnik i servoe mogu da se koriste dve 2 ćelijske LiPo baterije, verovatno ću preći na njih...
U tom slučaju, moram samo da uz bateriju kupim i kablove za balansiranje, koji odgovaraju Thunder Power baterijama, jer moj punjač puni preko takvih kablova...
Ako neko na hobby kingu zna koji su to kablovi neka postavi link... Znači kablovi za Thunder Power dvoćelijsku LiPo bateriju...
Kako napisah, juče je konačno palo "kresanje". Znam ja na šta ste pomislili, sram vas bilo, ali nije to, "kresnuo" sam motor od Thunderbolta.
Pre toga, postavio sam krilo na trup i moram reći da bez pomoćnika, nema teorije da se manipuliše sa modelom. P 47 je toliko velik da jednostavno ne možeš sam da ga prevrneš i postaviš na točkove.
Srećom tu je Maja pa mi je pomogla oko te "operacije". Da sam bio sam, jednostavno ne bih mogao to da odradim.
Problem se javlja već i kod postavljanja krila na trup jer je i ono ogromno i teško, i samim tim nezgodno ga je pridržavati dok spajaš žice i pneumatska creva.
Obavezan deo tokom sastavljanja instalacije je postao sundjer na koji postaviš krilo da ne bi ulubio napadne ivice...
Thunderbolt je toliko velik da kroz vrata od garaže može proći samo dijagonalno!!!
Jednom rečju - zajebancija...
No, kad je konačno model bio na "kotačima", uf, baš je sprava.
I meni je bilo prvi put da ga vidim tako sastavljenog.
Pošto sam hteo samo da upalim motor, nisam stavljao kapotaž. Skidanje elise je "smaranje" jer treba da odvrnete 6 imbusa i centralnu maticu.
Došla je i neizostavna "komisija"...
Gorivo sam "smućkao" sa uljem koje se dobije uz motor.
Ko ne zna, MVVS daje 2,5 dl ulja i sa njim se pravi 3% mešavina, tako da sam kupio 7,5 litara bezolovnog benzina i dobio adekvatan mix.
Prva paljenja, razrade i letenja se rade sa ovim gorivom, a kad se potroši, sledećae količine treba praviti sa 2,5% full sintetic uljem. Tako piše u prospektu...
Sipao sam gorivo u rezervoar od modela, dao saugh, okrenuo elisu par puta da "povuče" čorbu do karburatora.
Potom kontakt i posle 5 -6 okretaja elise (motor sam palio sa rukom bez startera) MVVS je dao "znak života" kresnuo je i odmah se ugasio - bio je pod saugom.
Saugh je vraćen i posle par okretaja elise motor je proradio...
Veoma me je interesovalo kakav zvuk ima izduvni sistem.
Pa moram biti iskren - katastrofa loš...
Motor se dereeeeeee, tj. ne da se dere - urla, sve zuji u ušima...
Paljenje jet-a u dvorištu, pa to je ništa koliko je ovo glasno.
A, zvuk je kao kad ti otpadne auspuh...
Nadao sam se da će biti malo glasnije, ali i nekom dubokom tonu, ovo nema veza sa životom i nema teorije da se ovako leti.
No, srećom pošto su tu bili čika Dule, Golub i Jole, smislili smo kako da napravimo prigušivače i da ih bez problema postavimo u izduvne cevi.
Jedini problem je što moj majstor Gojko, strugar, baš sad ima neki serijski posao, pa ne može da ga prekida i da mi te prigušivače časkom napravi.
Imam na modelu još šta da radim, čeka me kokpit, a nadam se da ću za koji dan paliti motor ponovo...
Pozdrav
Mirče
disljenko:
Sta reci...model izgleda brutalno dobro ovako na svojim nogama, jos kad se postavi kapotaz, uffff. Svaka cast !!!!
Mirce, Misa je mislio na elektronske trapove. Znaci da ih ne pokrece vaznuh nego struja. Moje misljenje je da to jeste sigurnija varijanta sto Misa predlaze ali konverzija takvih trapova ili bilo kojih je jako skupa. Recimo, ja sam se raspitivao kod onogo lika sto radi tu konverziju (ko ne zna to je firma down and lock) i za moje cilindre od zeroa mi trazio 350$ a ako hoces sam njihov kit kosta 325$. Mislim da je to dosta skupo. Za te pare mozes da kupis(barem u mom slucaju) jos jedan komplet retrakta ukljucujuci i noge i tockove i bocu za vazduh.
S' druge strane se slazem sa Misom da je to bolja i sigurnija opcija, ali...... Cak postoji pogucnost usporavanja jednog tocka tako da bas izgleda kao na pravim. Samo je pitanje vremena kada ce ovi trapovi potisnuti pneumatske, ali su jos uvek skupi. Robart je tek nedavno u saradnji sa hangar 9 izbacio trapove za njihov Tanderbolt p47. Ali da ne srecemo da teme.....pozzz !!!!
miša2002:
Au!!! Svaka čast, vidi se da si mu ga dao... (work)
Više od mesec dana me nema i ima šta da se vidi...
djbojan:
Joj.... moram videti kako leti, jos ako je motor tako glasan kao sto kazes, pa to je vrh dozivljaja.
Nek se dere, zato je warbird, da se i komsije plaše :)aplauz
mirce:
Dišljenko, da verovatno je Miša mislio na električne trapove.
Firma Down & Llock pravi konverziju za ovaj model. Cena za konverziju je 500$...
Gledao sam uživo kako rade i po meni to ne vredi tolike doplate.
Ono što Miši "smeta" je broj pneumatskih creva, a kod električnih trapova creva si zameni sa žicama.
Znači isto ti se vata šta ćeš priključivati. Kod pneumatike imaš boce, ventile i creva, a kod "elektrike" baterije, elektroniku za upravljanje i žice...
Ono što je lepo kod elektrinih trapova je da možeš štelovati brzinu podizanja i spuštanja trapova.
Pošto sam probavao trapove na mom modelu, sa sistemom koji imam, brzina podizanja točkova je znatno sporija nego na manjim modelia. Sem toga, Sierini trapovi pomalo podižu jednu pa drugu stranu i ne idu paralelno sve vreme.
Slično je i sa spuštanjem, gde se prvo otvori levi, pa potom desni glavni trap.
U Americi sam pričao sa ljudima koji imaju Down & Lock trapove i pitao ih da li ima varijanta da se kupi Siera, ali bez pneumatskih cilindara, kako bi, u slučaju konverzije na "struju", cena u startu bila manja. Nisu znali da mi odgovore, treba zvati Sieru direktno...
Juče sam majstor Gojku dao tehničke crteže za prigušivače auspuha. Da, ima ih dva komada i postavljaće se na krajevima auspuha, Gojko mi je obećao da će biti gotovi u utorak.
Znači početkom nedelje, palimo mašinu ponovo...
Vreme do utorka ću iskoristiti da kompletno završim model.
Ostale su dve stvari, kokpit i spiner.
Kokpit je praktično gotov, on je još dok sam ga pravio apsolutno odradjen, ukrojen i ofarban. Ostalo je samo da se naprave detalji na bočnim panelima i da se vederinguje.
Takodje treba da napravim i instrument tablu.
I spiner će biti gotov u narednih desetak dana...
Pošto se proveri težište Thunderbolt će biti skroz završen...
Odoh sad da postavljam kokpit...,
Ajd uzdravlje...
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version