RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Meister Scale P 47
mirce:
Dišljenko, firme koje prave propratnu opremu, u ovom slučaju trapove, uglavnom saradjuju sa proizvodjačima kitova. Zato su na planovima nacrtani trapovi oderdjenih firmi.
Za Hellcat-a na planu je predvidjen Robart, što ne znači da Siera nema trapove za ovaj model.
Sve u svemu, kod Meisterovog P 47, sem Sierinih nema u ponudi drugih trapova.
Za repni točak nude se i Robart i Siera, ali razlika u ceni je mala, a Sierin je mnogo bolji, pa sam se odlučio za Sieru...
Treba da stigne sa kapotažom...
Mišo, bez obzir što je model veći, ne bi trebao da bude teži. Nadam se da neće preći 20 kila, a tu je MVVS sasvim dovoljam
Na Meisterovom Thunderboltu je profil sa ravnim donjim delom i to u mnogome utiče na letne karakteristike. Nije sve u težini...
Popodne sam malo slagao delove...
Kad sam se "upetljao ko pile u kučinu", gledajući šta je za šta, rešio sam da sve delove lepo stavim na tabake sa nacrtanim delovima.
Učinilo mi se da neki fale i kad sam poredjao sve na svoje mesto, video sam da neke stvari stvarno nisam dobio.
Poslao sam Dinu mail, pa ćemo videti šta će biti...
Malo sam "studirao" planove i utisak mi je da su Zirolijevi mnogo jasnije nacrtani. Uz planove kako se postavljaju rebra ima i dosta propratnih crteža koj prikazuju detalje.
Kod Meisterovih planova to fali...
Meister daje pisano uputstvo, kako se koji deo pravi i sudeći po svemu, moraću ga pažljivo čitati, da ne bi na kraju bilo "viška delova"...
Pozdrav
Mirče
mirce:
Počeli su radovi na Meisterovom P 47...
Polako "skontavam" šta kako ide, ali da budem iskren, najveća pomoć oko pojašnjenja, ipak mi je Internet i par, malo bolje slikama propraćenih topika o izradi ovog modela.
Moram konstatovati da su Zirolijevi planovi mnogo jasnije nacrtani. Kod Zirolija, sem projekcija sa više strana, prikazani su i materijali od čega je koji deo napravljen, tako da vam je odmah jasno šta je od špera, a šta od balze...
Da bih malo "smanjio" gomilu delova, krenuo sam sa izradom horizontalca. Ovde je plan prilično jasan i nije bilo nikakvih probema...
Horizontalac se pravi uspravno i potom se plankira.
Za razliku od Zirolijevih horizontalnih stabilizatora, ovaj nema predvidjenu nikakvu ramenjaču...
Ovaj deo je za sada odložen do daljnjeg...
Prilično lak i jednostavan posao je i oko izrade pokretnog dela vertikalnog stabilizatora...
Plan izgleda ovako...
Našao sam dve balze koje čine ploču na koju se lepe rebra. Balze se moraju medjusobno zalepiti...
Postavio sam plank na plan i to je bilo to...
Ćošak koji je bio odlomljen sam "okrpio" sa parčetom 1,5 mm balze, potom sam obeležio gde se postavljaju polu rebra i prilepio ih super lepkom...
I ovaj deo sam odložio do daljnjeg...
E, sad počinje "igranka"...
Rešio sam da počnem sa izradom trupa i prvo sam morao da napravim "rešetku" na koju se postavljeju rebra.
Ovaj deo izrade je sličan Zirilijevoj konepciji...
Meister je za rešetku namenio balzu dimenzije 10x10 mm.
Na netu sam čitao da je jedan Belgijanac ipak malo pojačao ovaj deo, pa sam primenio njegovu "tehniku".
Umesto balze 10x10 mm rešio sam da napravim sam "sendvič" konstrukciju. Unutrašnji deo bi bio od 2 čamove letvice 10x2 mm - ukupno 4 mm, a sa spoljne strane bi došla balza od 3 mm. Sve u svemu širina je 10 mm.
Pošto je dužina rešetke 1740 mm, prvo sam napravio 4 dela od čamovih letvica. Svaki deo se sastojao od dve letvice koje su medjusobno zalepljene, ali je jedna kraća u odnosu na drugu za 100 mm,
Kad su ova 4 dela bila gotova, medjusobno sam ih zalepio, povezujući ih tim velikim preklopom. Tako sam dobio dve čamove letvice 1740x10x4 mm.
Na njih je sa svake strane došla letvica od 3 mm balze...
Potom je "palo" šmirglanje viška balze...
...i na kraju su letvice bile željene dimenzije...
Plan od rešetke je postavljen na radnu ploču, stavljen je providni najlon preko plana i vreme je da se postave prve letvice.
Leva i desna letvica, povezane su sa poprečnim letvicama, koje sam ostavio po planu, 10x10 mm.
Svi spojevi su "brucenzi" ili srpski "u brucu"... To je specijalna mera JUS-a...
Pozdrav
Mirče
misha:
e pa neka je sa srecom pocetak gradnje, i da ga na prolece poletis.
mirce:
Hvala Mišo... Nisam siguran da će poleteti baš na proleće, ali do septembra garant.
Sinoć je "treća smena" napravila o polepila trouglove od avio špera debljine 1,2 mm, na svim spojevima "rešetke".
Plan za danas je bio da se postave rebra na trup.
Ljudi moji al' je ovaj Thunderbolt "gimnastika za mozak".
Plan (pogotovo za trup) je katastrofa... Tekst sa uputstvom "ko razume shvatiće"... Delovi imaju neke svoje oznake, kojih nema nigde na planu...
Puzle su "sitan doživljaj" za sastavljanje u odnosu na ovo...
Opet sam gledao Internet u nadi da ću "navatati" kako su ljudi pravili trup, ali k'o za inat, skoro na svim topicima trup je već poprilično odradjen i nema mnogo slika oko samog početka gradnje.
Zato sam rešio da koristim deo iskustva od Zirolijevih projekata i krenem sa postavljanjem svh rebara, a potom, videćemo...
Problem može da se javi ako se previdi nešto, pa posle treba da "budžiš" deo koji se mogao lako postaviti.
Za sada imam dosta nedoumica, pogotovo oko postavljanja servoa za horizontalac, da li da ih stavim nazad u trup (ispod horizontalca) ili da ih postavim skroz napred pa povežem sa kormilima čeličnim žicama (kao na Hellcat-u).
Ovo ću morati da razrešim za dan - dva, jer neću moći da nastavim sa radovima na trupu...
Neka rebra od trupa napravljena su iz leve i desne polovine, pa sam ih prvo morao spojiti. Za lepljenje sam koristio Henkelov Expres beli lepak (lepak za drvo).
Rešetku sam stavio na 4 nosača, kako bih dobio visinu za postavljanje rebara.
Žljebove na rebrima sam morao malo da doteram i sva rebrasam prvo "na suvo" - bez lepka, postavio na svoje mesto...
Na Internetu sam našao da je jedan Belgijanac olakšao "gomilu" rebara u zadnjem delu trupa. Rebra su stvarno velika i može da se skine dosta težine, koja je naravno iza težišta modela.
Olakšao sam četiri rebra...
Posle prvog, "kantar" je pokazao 30 grama...
Drugo, treće, četvrto...
...na kraju su rebra na trupu izgledala ovako:
Vaga se zaustavila na malo više od 100 grama...
Pošto je sve bilo u redu, polepio sam sva rebra za rešetku.
Morao sam rešetku malo da izšmirglam sa spoljne strane, pošto je bila šira od rebara. Ovo nije bio problem jer je taj deo od balze i lako se skinuo...
E, a šta sad?
Uputstvo kaže da je došlo vreme da se postavi prvi plank. Mora veoma da se vodi računa sa de rešetka ne iskrivi ili izvitoperi, pa sam "nivelisanju" posvetio dosta pažnje.
Da bi bio 100% siguran da je sve OK, na sam plan sam prvo postavio dati plank da još jednom proverim kako treba da stoji...
Potom sam zalepio plank na trup, ali samo na rešetku, ne i na rebra. Uputstvo tako kaže...
Sutra nastavak radova...
Pozdrav
Mirče
Sava:
mmmm vidim ja da će se ići u nabavku štipaljki :hehe
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version