RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Meister Scale P 47

<< < (63/71) > >>

mirce:
Mišo, mala greškica, sad sam gledao prve strane ovog "projekta", prva čioda zabodena je u horizontalac 09. oktobra, znači na današnji dan pre tačno 10 meseci...

Sledeće slike neće baš biti sa Čeneja, ali i te će ubrzo.
Mora temperatura malo da "spadne" da bi išao na letenje. Jedared sam "platio školu" sa pregrevanjem motora (prvi Hellcat), pa sad ne bih da istu grešku napravim dva puta.
Nadam se da će do kraja ovog meseca biti napravljen maiden flight, ako ne, u septembru će biti garant... I ja sam u "belom usijanju" da probam Jug-a.

Sad pošto je model gotov mali osvrt...

Baš sam uživao praveći ovaj model.
Priličan broj poseta ovom topiku ovde, na našem Forumu, a pogotovo onome šta sam pisao na RC Universu (za malo više od 9 meseci bez malčicko 40000 poseta) govori da je sa velikom pažnjom praćena izrada ovog modela.
Veliki stimulans, ali i obaveza, bili su mnogi lepi komentari od ljudi iz celog sveta, koji su pratili topic na RCU. Time je vršena i mala promocija naše zemlje, našeg znanja i modelarstva u Srbiji...

Pisao sam i slikao sve od samog početka, od kad je poštar doneo kutije pa do današnjeg dana, tako da nema ništa nejasno ili prećutano.
Utisak je sledeći, kit je mnogo dobar, OK falili su neki delovi i plan je kao da su ga "deca crtala na praksi" (pogotovo za trup). No, dovoljno je dobar da se sve može napraviti. Treba samo uvek razmišljatu "dva - tri koraka u napred" i nema greške.

Sam kit, a pogotovo cena delova (kapotaž, kabina, kokpit...) nije mnogo velika, jer ipak ne zaboravite o kolikom se modelu radi.
Jeste, skupi su trapovi, no kad ih vidite uživo koliki su i kako su napravljeni shvatite da vrede svaki $$$.

Model se veoma lako pravi, mnogo je jednostavniji za izradu nego bilo koji Zirolijev kit. Zato je sve tako brzo i bilo gotovo.

Thunderbolta nisam još leteo. Svi komentarišu da Meisterovi modeli mnogo dobro lete. Će da vidimo ubrzo...

Zbog relativno male težine u odnosu na veličinu, ne treba in neki "giga - mega" motor.
Naravno, najbolje bi legao, a to svi kažu da je "dobitna kombinacija", Moki 150 + P 47. Nažalost, kriza je i u Kombinatu tako da možda na nekom drugom modelu...
Ustvari i nije toliko kriza, koliko se "bojim" da će me Moki "zezati". Načitao sam se postova u kojima ljudi pišu o problemima koje su imali sa tim motorom. I onda, kad staviš "prst na čelo", daš tolike pare, pa se posle zaje...š, malo nema smisla.
Drugi problem je i servis i nabavka delova za Moki...

Motor koji sam stavio na P 47 - MVVS 80, odličan je kompromis izmedju snage i cene. To je još jedan plus za ovaj kit, jer ne morate kupovati neke presnažne i preskupe motore.

Kao i sve, tako i ova priča ima loše strane, a to je manipulacija sa modelom. Znači, definitivno jedan čovek ne može da ga opslužuje. Nema teorije...
Thunderbolt je toliko velik, težak i kabast da jednostavno ne možete sami da ga rastavite i sastavite.
Dok sam pravio model, ajd' još Bož pomozi, ali sad kad sam postavio motor, pa još kad dodje kapotaž, nema teorije da recimo možeš sam da okreneš trup.
Potom, treba staviti krilo, 2,6 metara je dugačko i 60 cm široko u korenu, da ne spominjem jedno 6 kila težine... Kad ga stavim na trup, moram podmetnuti sundjer da se karmani ne ulegnu u napadne ivice dok povezujem žice i pneumatska creva. Sem toga ne možeš jednom rukom da držiš krilo, a drugom da spajaš, recimo, žice. Za to ti trebaju obe ruke, a ko će onda držati krilo  da ne padne?

Kad i spojiš model, he, he, kako ga skinuti sa radnog stola? Svaki put sam zvao Maju i kad sam sastavljao i kad sam rastavljao, pogotovo kad sam ga, sa stola okretao i  stavljao na točkove.   
Ista priča će biti i na livadi...
Ajde, srećom tamo uvek nekog ima da pripomogne i da pridrži.
Zato takvi modeli "preko" i imaju relativno mali broj letova, jer se uglavnom lete samo na takmičenjima. Tamo ga sastaviš u sredu i rastaviš u nedelju i za to vreme napraviš 5 - 6 startova, pa tako par puta godišnje i to je to..

Sve u svemu, kad se sve sabere i oduzme, veoma sam zadovoljan "celom pričom"...
Model je lep, velik, atraktivan, lako se pravi, kažu da dobro leti i nije preskup... Šta više poželeti...

Znam sigurno da će sledeća dva projekta biti od iste firme - Meister Scale. Zero se već radi i potom Foke Wulf, za kojeg planovi i delovi stoje na polici.

Sledeći "nivo" može biti samo nešto sa svojih planova - Galeb G2, no to je već druga priča...

Pozdrav

Mirče

miša2002:
Svaka čast. Model prelepo izgleda. (:sok:)

P.S.
Pre poletanja, fiksiraj onaj alat... :sljus

mirce:
Hvala Mišo 2002... Razmišljam da skinem koja klješta, a da dodam još jedan čekić, da bi bili u "balansu"... ;namig

mišo:
bravo, bravo miče...... svaka čast.  :)aplauz

mišo

Goran-Le:
 :)aplauz Bravo Mirce ovo prelepo izgleda  (res) verovatno ce isto tako  (<--) a onda naravno ()-()

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version