RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Meister Scale P 47
mirce:
Od 3 mm nema, ali ima od 4 mm.
Tabla je 200 i kusr cm X 120 nešto cm i košta oko 2300 - 2400 din. Može da se kupi i pola table i pravo da ti kažem, ako ti treba, mogli bi tih pola table da kupimo i podelimo...
Čujemo se
Mirče
mirce:
Od zadnjeg pisanja pre neki dan radio sam samo na krilu od Meisterovog P 47.
Jednostavniji deo posla je bio da se isplankira zadnji deo krila...
Ono što mi je oduzelo mnogo više vremena je bila ugradnja stajnog trapa.
Tokom izrade krila ulepio sam ploču na koju dolazi trap. Mislio sam da je položaj i ugao ploče u redu.
Znao sam da moram da odsečem deo donje ramenjače i rebara, na nekim da napravim žljeb za prolaz noge... Te stvari namerno nisam radio ranije, jer sam hteo da prostor u krilu namestim tačno spram trapa i točka.
Kad sam krenuo da montiram trap, prvo sam video da otvor na ploči nije ni nalik obliku trapa. To sam sredio napravivši veću rupu, kroz koju sam komotno mogao da provučem trap. Ne treba zaboraviti da se mora voditi računa i o pneumatskim crevima, kao i o varijanti kako će se trap stavljati na svoje mesto kad dodje gornji plank.
Prvo sam odsekao donju ramenjaču, a potom malo po malo skraćivao i doterivao rebra da bi trap i noga mogli da udju u krilo.
Sve u svemu, kad je trap bio postavljen, imam šta da vidim...
Kad se trap zatvori (uvuče) pola točka i pola "noge" viri napolje iz krila... :sljus
Gledaj ovako, gledaj onako, vidim da mi nema druge nego da izbijem celu ploču napolje, pa da je postavim pod drugim uglom. Tako sam i uradio, postavivši deo ploče koji je bliže korenu krila za 6 mm više prema gornjem planku.
E sad, je trap lepo ležao, ceo točak ulazi u krilo, a kad se trap izvuče noga stoji pod 90 stepenu o odnosu na tlo...
Izmedju ramenjača sam zatvorio kutije i dodao sam još jedno rebro posle rebra br. 2.
Ono će nositi poklopac od prostora za točak koji je fiksiran na krilu..
Prostor izmedju rebara dovoljan je da se montira servo za otvaranje poklopca. Mislim da će servo biti dovoljan za ovu operaciju, ako ne onda mali pneumatski cilindri, koje bih ipak voleo da izbegnem zbog toga što mi onda uz njih treba još i ventil, pa još jedan servo, creva za pneumatiku...
Meister je dao sva tri poklopca, tj. šablone po kojima poklopci treba da se prave...
Mislim da ću ovo poklopce praviti od tankog aluminijumskog lima...
Ploču koja nosi trap sam ojačao sa drvenim čamovim letvicama.
Sam ćošak trapa udara u gornji plank, tako da ću ga morati malo ostrugati...
Ovih dana počinjem i sa izradom gruge polovine krila...
Pozdrav
Mirče
disljenko:
Mirce mozes li da slikas retrakte kada su spusteni tj. u polozaju za sletanje. Cini mi se da zbog toga sto stoje pod nekim uglom prilikom izvlacenja tockovi nece biti paralelni sa trupom nego ce gaziti nesto ukrivo ili se varam.
mirce:
Čini ti se... Napravili ljudi geometriju da sve valja.
Točkovi stoje paralelno, ali kad su uvučeni prednji kraj je malo prema gore. Krilo je dovoljno duboko, pa se to ne vidi...
Evo i par slika:
Na gornjoj slice se najbolje vidi koliko je točak zakrivljen u odnosu na nosač trapa...
I nemoj zaboraviti, krilo stoji natraške i ravno, inače Thunderbolt ima veliki V oblik, pa noga dodje tačno vertikalno...
Pozdrav
Mirče
mirce:
Šta društvo na RCU kaže za rad vašeg gruga... :big smile
http://www.rcuniverse.com/forum/m_10794600/mpage_1/key_/tm.htm
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version