ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Polyquest Lipo

<< < (3/3)

jackrc:
Da dodam za Turnigy nano tech baterije (2S, 1600maH) posto su stigle. Utisci su posle nedelju dana rabljenja: nista narocito. Puno galame ni oko cega.
Znaci, napon se pri velikim strujama praznjenja drzi prosecno. Baterije su samo tople posle praznjenja sa 10A. Baterije su uredno spakovane i jako tanke. Dobra strana je sto mogu da se pune sa 5C mada sam ja do sada probao sa najvise 2C.
Nisu skupe, uvek probajte i buddy code, tako budu jeftinije jos koji dolar.

todor:
Po meni su nano-tech dosta bolje je imaju dosta visok C, bar onaj maksimalni koji moze da izdrzi oko 15-25 sek, sto dosta znaci.
Ipak treba probati baterije koje su vezane paralelno, znaci one sa oznakom npr 2s2p. Koliko sam razumeo ove baterije imaju dupli
kapacitet (naprimer bas ova 2s2p), ali ne znam koje su ima mane.
Takodje zasto postoje oznake npr 2s1p kad je to ista baterija kao 2s?

jackrc:

--- Quote from: todor on August 04, 2011, 02:31:58 PM ---Po meni su nano-tech dosta bolje je imaju dosta visok C, bar onaj maksimalni koji moze da izdrzi oko 15-25 sek, sto dosta znaci.
Ipak treba probati baterije koje su vezane paralelno, znaci one sa oznakom npr 2s2p. Koliko sam razumeo ove baterije imaju dupli
kapacitet (naprimer bas ova 2s2p), ali ne znam koje su ima mane.
Takodje zasto postoje oznake npr 2s1p kad je to ista baterija kao 2s?

--- End quote ---

Taj visoki C je najcesce samo marketinski trik jer se nigde ne kaze koliko opadne napon pri tih 25C ili 50C. Da bi se baterije zaista korektno poredile, morale bi da se porede krive praznjenja. Opste je poznato da baterije koje bolje drze napon u prvih oko 70% vremena praznjenja, duze traju, mogu da daju vecu struju i uopste su kvalitetnije. To ponekad kazu i proizvodjaci ali generalno detaljnije karakteristike, kao npr. krivu praznjenja, kriju kao zmija noge, tako da se takve stvari nalaze samo kod nezavisnih istrazivaca.
Da se vratim na nano-tech, i dalje mislim da su vrlo prosecne. Promenicu misljenje tek ako proizvodjac kaze da pri recimo 30C napon ne pada ispod 3.65V i to proverim u praksi.

2S1P je isto sto i 2S, i ta oznaka je takva da bi bila analogna sa recimo 2S2P. Baterije 2S2P nemaju dupli kapacitet vec onoliki koliko pise, pa recimo ako pise 2000mAH, to je isto kao da imate dve paralelne sekcije od po 1000mAh (sekcije sa dve redne celije, ukupnog napona od 7.4V). Mane ovakvih paralelnih konfiguracija su sto sve celije moraju da budu balansirane(priblizno istog napona) ili pri dubokom praznjenju moze doci do situacije da celije koje se prve isprazne povuku struju iz onih punijih i tako dodatno opterete te celije (tj sada je struja jednaka onoj koju trazi potrosac plus ona za punjenje slabijih celija), sto moze dovesti do unistenja istih. Prednosti su te sto mogu da se prave sa razlicitim spoljasnjim dimenzijama i konfiguracijama, i losa celija se moze zameniti i spasiti ceo paket. Pozdrav.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version